Nechce doplatit fakturu a ještě chce vrátit zálohu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19790
30.1.15 16:02
@Brontik píše:
napadá mne, co by na tenhle problém řekla třeba @eumedon :think:

Jsem chlap.

No - problém je v důkazní situaci. On to manžel zakladatelky nedokáže, pokud u toho nikdo nebyl, že si objednatel zapomněl klíče a že tvrdil, že jsou tam stejná okna. Ono je třeba vždycky myslet na důkazní situaci a takovou věc nějak zaprotokolovat nebo si o tom opatřit důkaz. Radu nemám. :nevim:

Podvod to není, když to nedokáže v civilním sporu, tak v trestním teprve ne. Aktéři jsou známí, žádný pachatel, po kterém je nutno pátrat tam není. Policajti ho vypoklonkují, protože se na to budou dívat tak, že z nich chce dělat bezplatnou vymáhací agenturu/advokátní kancelář pro v zásadě civilní spor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
30.1.15 16:20
@eumedon píše:
Jsem chlap.

omlouvámm se. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.15 16:58
@Brontik píše:
A už jste se pokusili sehnat nějakého právvníka? Alespoň na radu?

Ano. Vzpomněla jsem si na jednoho známého, tak se na to prý koukne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.1.15 17:10
@eumedon píše:
Jsem chlap.

No - problém je v důkazní situaci. On to manžel zakladatelky nedokáže, pokud u toho nikdo nebyl, že si objednatel zapomněl klíče a že tvrdil, že jsou tam stejná okna. Ono je třeba vždycky myslet na důkazní situaci a takovou věc nějak zaprotokolovat nebo si o tom opatřit důkaz. Radu nemám. :nevim:

Podvod to není, když to nedokáže v civilním sporu, tak v trestním teprve ne. Aktéři jsou známí, žádný pachatel, po kterém je nutno pátrat tam není. Policajti ho vypoklonkují, protože se na to budou dívat tak, že z nich chce dělat bezplatnou vymáhací agenturu/advokátní kancelář pro v zásadě civilní spor.

Dokázat se to dá jedině emailem, který zákazník napsal, ve kterém přiznává, že se okna měřila v jiném bytě.

Jeden kamarád říkal, že manžel může klidně říct, že zákazník ho zavedl do bytu, kde se okna měřila a že když okna přivezl, že ho zavedl do bytu jiného a tam chtěl ty okna namontovat. Že manžel myslel, že ten byt kde se okna měřila je byt pana a paní XY a že když okna přivezl, že ho zákazník zavedl do bytu jiného a tvrdil že tohle je byt pana a paní XY. Že nemůže manžel vědět který byt je čí a že může ukázat ten byt, do kterého byl zaveden při zaměření a zkusit tam ty okna jakoby dát a dokázat, že vyráběl okna do tohoto uvedeného bytu.

• Citovat
  • Upravit
2740
30.1.15 17:38

Vy máte v ruce email, ve kterém zákazník přiznává, že se okna měřila v jiném bytě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.15 18:08
@Sojkka píše:
Vy máte v ruce email, ve kterém zákazník přiznává, že se okna měřila v jiném bytě?

Ano máme a né jeden. On se přiznává že se okna měřila v jiném bytě, ale hájí se tím, že o tom manžel věděl, že to není ten byt, do kterého se budou okna montovat. Že prý mohl manžel přiject jindy, až on by měl klíče a přeměřit si otvory ve správném bytě a nebo mohl prý zavolat a že by mu okna někdo přeměřil. A tím pádem prý nenese vinu za špatné změření. Jenže manžel říká, že on si ho zákazník pozval na zaměření, a při příjezdu na stavbu prý zjistil že nemá klíče. A řekl že je to jedno, že se okna zaměří v jiném bytě od kterého má klíče, že jsou (nebo měli by být) ty okna stejná. Tak to manžel zaměřil a zákazník bez jakého koliv upozornění ohledně nového zaměření nic neřekl a asi za 4 dny si vyžádal zaslání zalohové faktury. Tu mu manžel zaslal a on jí zaplatil. Tím se manžel domníval, že je vše v pořádku a že si to asi zákazník přeměřil a zjistil že rozměry souhlasí. Asi byla chyba, že na zálohové faktuře není uveden rozměr změřených oken. Kdyby zákazník požadoval přeměření až by měl klíče, tak by tam manžel dojel znova i když je to 100 km tam a 100 km zpět a těžko by se domáhal proplácení cesty, ale zákazník řekl, že je to jedno a že se okna změří v jiném bytě.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.1.15 18:12

@Sojkka
Ještě chci upřesnit, že zákazník který okna objednával má na starosti stavbu a je zeměstnancem jedné firmy, na kterou byla záloha vystavená.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.1.15 18:21

@Sojkka
Přesněji podle obchodního rejstříku, který jsem našla na internetu je tato osoba uvedena jako statutární ředitel, který zastupuje společnost ve všech věcech samostatně. A dále je uveden jako předseda správní rady.
Podle tohoto rejstříku byla firma cca před rokem přejmenována a změnila adresu a po přejmenování jsou všechny osoby které byli v dřívější firmě uvedeny vymazány a jediná uvedená osoba je právě náš zákazník a jeho jméno je uvedeno u funkcí statutární ředitel a předseda správní rady.

• Citovat
  • Upravit
2740
30.1.15 20:32

Tím spíš, když je to firma doporučuji dohodnout se. Předpokládám, že byli dohodnutí na ceně vč. montáže. Spočtěte si kolik byla cena oken, kolik montáž. Spočítejte náklady na výrobu a vyhodnoťe, zda nebude lepší mít zaplacené náklady a jede se dál, než platit právníka a příp. soud z hodně nejistým výsledkem. Bude Vás to stát víc než kolik ony náklady činí. Jak jsem již psala, bitvu se zákazníkem nelze vyhrát, manžel podniká a nepotřebuje, aby si jeho jméno bral někdo do úst. Potřebuje práci a dobré reference.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.15 22:34

Teď už se spíše jedná o to, jak si ubránit a obhájit zálohu, kterou on požaduje zpět.

• Citovat
  • Upravit
19790
31.1.15 13:23
@Anonymní píše:
Dokázat se to dá jedině emailem, který zákazník napsal, ve kterém přiznává, že se okna měřila v jiném bytě.Jeden kamarád říkal, že manžel může klidně říct, že zákazník ho zavedl do bytu, kde se okna měřila a že když okna přivezl, že ho zavedl do bytu jiného a tam chtěl ty okna namontovat.

No, říct může cokoliv. Ale pokud je v písemné smlouvě identifikován byt, pro nějž mají být okna zhotovena, případně otvory, které mají být naměřeny, tak to nestačí jen říct, ale taky to musí taky dokázat. No, a zadruhé, musí také dokázat, že zákazník (tedy ten dodavatel oken) sám požadoval, aby byla naměřena jiná okna, než jsou identifikována ve smlouvě.

On to je v podstatě postup, který není lege artis, protože pokud vím, tak okenáři u mne přesně identifikovali a naměřili každý okenní otvor. Na nějaké povídačky, že jsou okenní otvory stejné nelze spoléhat.

A když zákazník (tedy odběratel) požaduje postup, který není lege artis, tak je potřeba si vyžádat revers, radši písemný, protože změna písemné smlouvy musí být opět písemná.

Ale při zateplování se mi taky stalo, že jsem chtěl dát stříšku nad schody a oni si to naměřili. Jenže on je to starší barák a ne všechno je v něm do vinkla. Takže když pak přijeli se stříškou, tak zjistili, že při osazování jim jeden ocelový pás, který je částí kostry stříšky, nebude sedět na zdi. No, mají to na dlouhý šroub, z dálky to nevadí, ona je tam nad tím taková římsa ze špatného betonu, ale když se na to podíváte ze spodu, tak je to vidět, že to nesedí. Vytkli mne, že jsem je měl upozornit, že je to zkosené, tak nevím. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.15 14:20

@eumedon
Ale ona žádná písemná smlouva není, není ani žádný projekt, nákres.
Ty byty jsou momentálně prázdné, jelikož si lidé byt koupili a tenhle pán zařizuje rekonstrukce. Pak se tam ty lidé mohou nastěhovat.
Takže manžel ani neví, čí byl ten byt kde se okna měřila, jelikož žádné označení bytu nebo majitele nikde není.
Zákazník chtěl okna do bytu pana a paní XY, ale manžel nemohl v podstatě vědět který byt to je. Zákazník mu jenom ukázal na dveře, že tenhle byt je ten kde se budou okna montovat, ale jelikož neměl klíče, tak se šlo do jiného bytu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat