Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Petulka1234 píše:
@BohunkaP Však píšu, že se vždy snažím (rozuměj - ne vždy to výjde a to právě z toho důvodu, o kterém píšete) jak to jde respektovat její názor, rozhodnutí…
Nechávám jí prostor, na to, aby se mohla také rozhodnout. Chci aby věděla, že jí přijímám celou takovou jaká je i s jejími názory.
Kolikrát za mnou příjde a něco řekne a já jí řeknu: Brouku a opravdu to tak chceš, nebo to říkáš, jen, aby jsi mě nezklamala a nebo si splnila mé očekávání. Pamatuj broučku, že vždy budu raději, když to řekneš, tak jak to cítíš, ju?
No a to je celé, já se nepovažuji, za někoho, kdo je někdo více, či méně, prostě s ní mluvím, tak aby věděla, že jí miluji, takovou jaká je, se všemi jejími pocity, názory…
ale vždyt přeci nejde o to, že jí nepřijímáš, nesmí říct, že s tátou být nechce. Ano, je správné nechat vyjádřit její emoce, jak se cítí, říct svůj názor. Ale i ty a táta mají právo řict svůj názor. Je vás víc. Ne jen ona. Musí se najít řešení vyhovující všem stranám. A tátovi nevyhovuje, že s tebou nemůže být nikdy sám. Nebo k otci dítěte tento přístup nepraktikuješ?
Ano, má právo se zlobit, má právo být našttvaná, může být na výletě bez tebe smutná. A mělo by to být přijímáno, neodsuzováno, můžeš k tomu vyjádřit pochopení, empatii. Ale neznamená to, že cokoli jí bude uvádět do nepříjemných omocí, musí být před tím ve jménu respektu uchráněna.
Když řekne, že nechce, aby s jsi s ní bydlela, tak co…?
Promluvíš si s ní o tom. vyslechceš proč, zeptáš se, co můžeš změnit, aby to tak nechtěla. Ale předpokládám, že vyriantu, že se odstěhuješ, nepřipouštíš.
@Petulka1234 píše:
@BohunkaP Však píšu, že se vždy snažím (rozuměj - ne vždy to výjde a to právě z toho důvodu, o kterém píšete) jak to jde respektovat její názor, rozhodnutí…
Nechávám jí prostor, na to, aby se mohla také rozhodnout. Chci aby věděla, že jí přijímám celou takovou jaká je i s jejími názory.
Kolikrát za mnou příjde a něco řekne a já jí řeknu: Brouku a opravdu to tak chceš, nebo to říkáš, jen, aby jsi mě nezklamala a nebo si splnila mé očekávání. Pamatuj broučku, že vždy budu raději, když to řekneš, tak jak to cítíš, ju?
No a to je celé, já se nepovažuji, za někoho, kdo je někdo více, či méně, prostě s ní mluvím, tak aby věděla, že jí miluji, takovou jaká je, se všemi jejími pocity, názory…
A tohle se podle tebe da ocekavat od ctyleteho ditete?
Ja se s tim tedy neztotoznuju, detem vychazim vstric, kdyz to jde, ale kdyz ma byt po mem, tak bude. A ze jsem vic ( ve smyslu moznosti se zodpovedne rozhodnout) si tedy myslim, minimalne mam s naprostou vetsinou veci vic zkusenosti.
Kdybych se ridila pocity sveho ctyrleteho ditete, tak sedime doma nahaty a hladovy, protoze se napr. jiste obdobi odmitala oblekat a obouvat.
Nediskutovala bych, jela by. Jak se ma ten tata citit, kdyz decko s nim nechce jet, a mama ho v tom podpori, tim ze bud pojede taky nebo rekne at teda nejezdi? Vy co byste nenutili, podivejte se na to naopak. Naplanujete vylet jen mama a dite, at uz za babickou nebo nekam do zoo. A dite rekne ne, nejedu, nechci s tebou, budu doma s tatou. Tak reknete ok fajn nejedeme? Pokud duvod je ten ze se ji proste nechce s mamou? Asi ne…
Petulka1234 no já tě chápu a ted si představ situaci např.. co měla moje sestřenice..
Babička hlídání děti k babičce- 2 tř. a 5 letý, z důvodu práce samozřejmě, neni hlídání, rodiče do práce..
No a kdyby si děti duply, tak my k babičce nechcem, my chceme být raději ve své postýlce, nikde prostě nejdem.. Tak prostě nejde rozhodovat podle toho jak se cítí.. tak to v životě prostě neni..
Na jednu stranu tě chápu, na druhou si myslím, že až půjde do tuhého, že prostě něco se bude opravdu muset a dítěti se to fakt líbit nebude, že hodně narazí..
Prostě maminka potřebuje udělat práci, tatínek ti udělá výlet a jede se.. Třeba domluvit kde, a nebo říct, já vím, že se ti třeba nechce, ale maminka má moc práce určitě si to státou užijete..
Takže v tomto případě bych fakt neustupovala. myslím, že se jde i proti otci..
A pak v budoucnu muže zakladelce manžel říct, co si stěžuje, že se dětěm nevěnuje, když ho nepodrožila a výlet zrušila..
@hani28 no my se na tom domlouváme včas, na cestě do zoo se domlouváme aby tady pro zbytek byl někdo na hlídání a slušné počasí. včas se ptáme kdo chce do zoo a kdo ne. Tchán chtěl s Vali do zoo, no jenže to bych musela i já a Vali o víkendu byla s tatínkem na procházce a chtěla na dětské prvky a prý že tam je někde určitě lev
. manžel říkal že tam ne jenom veverky no a sama řekla že chce na zvířátka jen s tátou a maminkou, s dědou nechce. je to výlet kvůli ní, my zoo známe
tchán v květnu vymyslel že vždy když k nám přijde půjde s malou do cukrárny, poprvé to byl faj, dala si džus a zmrzlinu, další týden jen džus a 3 týden řekla že nikam nechce. až ted v týdnu se s dědou domluvila že příště by šla ale chce na dort, jsem jí říkala že to v té kavárně nemají, prý tam už byla a chce jinam
. Jsou situace kdy se rozhodovat nemůže ale o věcech když se to dělá kvůli ní at si rozhodne sama, do zoo jen se mnou a tátou tak to tak bude, proč jí nutit tam jít s někým s kým nechce a já taky raději půjdu s manželem než s tchánem
. věcech co se udělat musí tak to ví a není tam co řešit
alespon si uděláme výlet ve třech ![]()
@veruka85 píše:
Ja si právě myslím, že ona se toho přespání boji asi nejvíc.. Manžel zas říká, že když si dá pivo, tak nepojede domu..
On tam s dcerou bude sám a nebo jedou jako parta? Nebo jedou k někomu? To všechno totiž hraje roli v tom, jestli s ním dítě na výlet pustit a nebo ne. Pokud s holkou ještě nikdy nebyl ani na půl dne sám někde na hřišti nebo jinde, asi bych mu ji samotnému nedala. Pokud jede s partou a nebo k příbuzným, tak tam bude jistě někdo, kdo občas dohlédne na to, aby všechno fungovalo. Co si budeme povídat, někteří chlapi mají na své děti takové nároky, které dítě nemůže splnit. Ale oni to neví, protože se o dítě běžně nestarají. To, že ho občas doma pohlídají stylem, že čumí do mobilu a dítě kolem nich poskakuje, to není péče. Někteří taky nemají na dítě nervy a za každou blbost řvou. Holka asi moc dobře ví, že jí s otcem nebude tak dobře, jako s tebou. Je to jeho vina, protože s ní asi nemá takové zážitky, které by dceru motivovaly k tomu, aby s ním byla ráda. A to s tím pivem… promiň, ale jednou má dítě na starost a snad si to pivo může odpustit. To se tam taky může zlejt, jak zákon káže a vono to nějak dopadne. Holka zakopne, zlomí si ruku a co. Záleží opět na tom, jestli tam bude někdo, kdo se o děti případně postará. Ona parta dělá divy. Těch chlapů, co nechali toho kluka roztrhat psama bylo asi pět a taky si mysleli, že kluk si někde hraje.
@Markéta80 jasne, s prarodicema a jinyma lidma bych taky nenutila. Ale s tatou, to je neco jineho. My teda taky nejezdime po vetsich vyletech jen jeden z nas s malou, ale vsichni tri
a pokud jde jen jeden z nas do obchodu nebo tak, klidne dame na vyber, chces jit s tatkou nebo zustat doma s mamkou. Ale v zakladatelcine pripade bych asi moc nediskutovala.
@hani28 Vali ráda nakupuje tak jak jdu na nákup hned se obléká
Jo jsou věci o kterých nejde moc smlouvat- lékař, logo… ale pokud to jde tak proč ne. Vali je mamánek a opět se to ukázalo minulý týden, šla jsme venčit psy a někdo v baráku vyhodil elektriku, bylo světlo ale prý řvala že chce maminku
Zase jestli s holčičkou tatínek moc času netráví a je zvyklá jen na mámu tak je chyba u něj a hned nutit i na spaní mimo domov je blbost. Proč nejdou a hřiště, a zmrzlinu a postupně ne hned někam na noc
. manžel kolikrát Vali bere na džus sám + malá že půjdou i na procházku
Pokud by se jí věnoval od malička tak by přece byla zvyklá že tráví několik hodin i s tátou
U nás je problém usínání, kolikrát že bude spát s tátou jenže se mnou usne do 30 minut, minule s tatínkem sice ležela ale furt něco povídala a než usnula bylo víc jak 23h a já si s ní chodim lehat kolem 20h a manžel pak přišel do kuchyně že už spí a že uvidím jak ráno bude vyspávat, no v 8 ráno už mu skočila a hlavu, navíc o půlnoci se budí a jde na wc a pak stejně šla ke mě takže uspával 3 h kvůli 30 min spánku
. sám by s ní na noc nejel, na výlet asi jo i když asi ne sám do zoo ![]()
On je totiž jasné, že dcera má nějaký důvod, proč nechce jet. Bylo by fajn, kdyby ho řekla a pak se podle toho zařídit. Osobně bych ji nenutila, nemám to ráda já proč by to mělo mít rádo dítě? Ukazovat jí, že já jsem rodič a když řeknu, že pojedeš tak pojedeš… no nevím, jde mi i o to, aby i dítě bylo spokojené a snažím se vyjít vstříc pokud to jde.
@Markéta80 ale v puvodnim prispevku psala celodenni vylet, ne pres noc. Pres noc bych taky nenutila, ale my bychom takove akce pres noc s jednim rodicem ani neplanovali. Ale ja to brala podle nas. Mala ma ted maminkovske obdobi, manzel se ji venuje hodne moc od miminka, ale proste ted ma obdobi maminka to udela, ne tatinek. A ja se snazim ji ‚donutit‘ at to necha udelat tatinka. Proto jsem to brala tak, ze bych dceri proste rekla, jedes s tatkou na vylet, ja budu uklizet, a hotovo. A dcerka by si to nakonec s tatou uzila a na mamu ani nevzpomnela. Pokud se ji normalne nevenuje tak to je jina situace.
Nikoho nezajímá, proč ta malá nechce s tátou jet? Neudělal jí třeba něco, nekřičí na ni? Nebojí se toho že bude opilý? Po tom bych pátrala především. Naše děti tenhle oroblém nikdy neměly, tatínek se staral od malička, a to měla dcera těžké úzkosti.
@pst007 píše:
Nikoho nezajímá, proč ta malá nechce s tátou jet? Neudělal jí třeba něco, nekřičí na ni? Nebojí se toho že bude opilý? Po tom bych pátrala především. Naše děti tenhle oroblém nikdy neměly, tatínek se staral od malička, a to měla dcera těžké úzkosti.
Přesně tak. ![]()
@pst007 píše:
Tak ne každý za tím vidí hned opilost a další negativní věci. Můj taky někdy řekne, že někam, s někým nechce. Většinou se pak ukáže, že so zrovna v té chvíli chtěl s něčím hrát doma.
@pst007 píše:
Ano, v podstatě nezajímá, protože pravda bude mnohem jednodušší, poplatná dnešní době, kdy má dítě hlavní slovo.
@pst007 píše:
Jakože se 5letá bojí, že se jí táta opije? Asi sranda, ne? O tom jsem od zakladatelky nic nečetla
. Mě by teda ani nenapadlo se jí ptát, řekla bych, zítra jedeš s tátou na výlet a hotovo.Od toho jsem rodič. Nediskutuju, oznamuju.