Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nenutila bych ji, když nechce. V 5 letech je dost stará, aby se rozhodla sama jestli chce nebo nechce jet s tatínkem na výlet. Ani bych nejela s nimi. Udělala bych si doma, co jsem měla v plánu a ji bych zapojila taky. Zkusila bych z ní dostat, proč nechce jet jenom s tatínkem.
Rozhodně bych nenechala takhke malé dítě, ať si určuje kde a s kým bude. Takže by neměla na výběr a jela by.
Tak záleží na situaci. Jsou situace, kdy dávám dětem na výběr. A jsou situace, kdy protě jedou s jedním rodičem a není na výběr. At už proto, že je jeden v práci nebo musí makat na zahradě, jít na ouřad nebo prostě jen nutně potřebuje lehnout do vany a dvě hodiny si číst. ![]()
Jednou se přizpůsobí rodič, přístě dítě. Nejde to jen jednostranně.
Nechápu, proč by nemohla jet se svým tátou sama na výlet. Na výběr by rozhodně neměla, prostě bych jí řekla, zítra jedeš a hotovo. Nerozumím tomu, dávat dětem neustále něco na výběr, jestli chce a nebo ne, pak to vede akorát k tomu, že když je pak něco nutně potřeba, tak jsou z toho hodinové debaty.
@Monchichik píše:
Nechápu, proč by nemohla jet se svým tátou sama na výlet. Na výběr by rozhodně neměla, prostě bych jí řekla, zítra jedeš a hotovo. Nerozumím tomu, dávat dětem neustále něco na výběr, jestli chce a nebo ne, pak to vede akorát k tomu, že když je pak něco nutně potřeba, tak jsou z toho hodinové debaty.
Presne, kdyz si pokazde vybere „s tátou nechci“,tak kdy k sobe asi najdou cestu? A jine příspěvky? Traumata? To jako vazne?
A ty chceš, aby jeli sami nebo chceš jet taky?
Jinak já bych dítě nenutila s tetou, babičkou, kamarádkou, ale s vlastním otcem bych nediskutovala.
Tak vypadá to, že táta by s dcerou chtěl jet sám na výlet a mamině dává prostor na její věci, tak proč by měla jet taky? Malý to určitě neuškodí.
Dítě bych s tatínkem na výlet poslala - právě proto, aby si zvyklo trávit s ním čas, když to jindy není příliš možné.
Výlet bych ale za této situace dělala pouze celodenní, bez přespávání.
O těchto věcech se u nás s dětmi nediskutuje - podílejí se na vymýšlení programu apod., ale rozhodně si neurčují, který z rodičů smí nebo musí jet.
@BohunkaP píše:
Dítě bych s tatínkem na výlet poslala - právě proto, aby si zvyklo trávit s ním čas, když to jindy není příliš možné.Výlet bych ale za této situace dělala pouze celodenní, bez přespávání.
O těchto věcech se u nás s dětmi nediskutuje - podílejí se na vymýšlení programu apod., ale rozhodně si neurčují, který z rodičů smí nebo musí jet.
Ja si právě myslím, že ona se toho přespání boji asi nejvíc.. Manžel zas říká, že když si dá pivo, tak nepojede domu..
@BohunkaP píše:
Dítě bych s tatínkem na výlet poslala - právě proto, aby si zvyklo trávit s ním čas, když to jindy není příliš možné.Výlet bych ale za této situace dělala pouze celodenní, bez přespávání.
Přesně. Nemám nic proti tomu dávat dětem na výber. Naopak, přijde mi to fajn. Ale děti si rodiče prostě nevybírají. Mohou ovlivnit program.
@BohunkaP píše:
Příspěvky se tady docela liší.. Zajímalo by mě jak dalece má právo dítě rozhodovat???
Někdo tady psal, že s pětiletý nediskutovat? Opravdu nemá nárok?
@Evulina uvidíš, syn do té doby nikam nejezdil. ale výhoda byla že jeli a školu v přírodě až v dubnu, hned v říjnu by asi nechtěl. každý zná své dítě nejlépe a pokud víš že by tam řvala tak to nemá cenu. třeba pak si najde kamarádky a na švp pojede ráda ![]()
@veruka85 píše:
Příspěvky se tady docela liší.. Zajímalo by mě jak dalece má právo dítě rozhodovat???
Ale tak někde třeba má nárok, holt to máme každá s výchovou jinak a já bych fakt s 5 letým nediskutovala, jestli pojede se svým tátou na výlet. Od toho já jsem rodič, abych rozhodla, jestli se pojede na výlet. Dala bych na výběr třeba jestli zoo nebo něco jiného. Jinak ne. Můj nejmladší nechtěl od malička ven, nejraději je doma, takže podle jeho výběru by nevystrčil nos celý prázdniny
.
@veruka85 píše:
Tak pro mě pětileté diter nemá právo rozhodovat se kterým rodicem pojede na výlet
@veruka85 píše:
Nárok? Jako na co konkrétně?
Třeba moje děti mají právo podílet se na rozhodování o programu, jak jsem psala. Ale rozhodně nemají právo nadiktovat mně nebo svému tatínkovi, že musíme (nebo nesmíme) jet také. Když musí tatínek o víkendu pracovat nebo má nějaký jiný program, nedá se nic dělat, jede se bez něj - když nemůže jet maminka, jede se bez maminky… Podle situace, jak je to zrovna potřeba - a tu situaci vyhodnocujeme my, dospělí. Ne naše děti.