Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, nemáte někdo zkušenost s mimčem, jak ho motivovat, aby leželo aspoň chvíli na bříšku. Malé jsou 2 měsíce. Všechno ji sice zajímá, vše zkoumá, ale ne a ne být na bříšku. Miluje když ji někdo posadí nebo ji přidržuje a ona stojí na nožičká, dokonce když leží, tak se snaží celým tělíčkem se posadit ( kolíbá se dopředu, dozadu). Jenže u takhle malého mimika sezení není prý vůbec zdravé. Máme i houpačku od 0 měsíců, tam se jí líbí, páč má výhled, ale podle doktorky ani to není dobře, když to nemá zpevněné záda. Když ji položím na bříško, tak řve jako by ji na nože brali, i když na to jdu postupně a otáčím jí pomaličku, tak to nezabírá. Snažím se s ní povídat, ukazovat jí hračky, dávat ji dudáček, ale nic nezabírá. Jediné kdy je na bříšku aspoň chviličku, tak je na mém břiše nebo když ji dám přes mé nohy, ale nevím zda tohle stačí, aby se jí dobře tvarovala zádíčka. ![]()
@rachele nas maly taky ze zacatku nechtel byt na brisku, nejdriv rval jak tur temer hned, ale postupne si zvykal, az krasne vydrzel lezet dlouho. Ale to uz kdyz ho zajimaly hracky.. takze za mne-davat i kdyz knoura, aspon na chvilku, postupne si zvykne ![]()
Ale to posazovani nebo zkouseni stavet na nozicky bych rozhodne nedelala, ani nedovolila, kor u takhle malyho prcka ![]()
Máš doma přesně stejné miminko jako my! Jenže nám je už 6 měsíců a malý se už umí na bříško otočit sám a pak spustí řev, protože se mu tam nelíbí
Vůbec to neřeš, malá se naučí všechno i přesto… Myslím, že děláš maximum ![]()
@rachele Chyba je, že už jste ji posadili a postavujete. Ukazujete jí jiné perspektivy, kterým poloha na bříšku nemůže konkurovat. Takže už tady je důvod, aby řvala.
Malému se v tomhle věku taky na břiše extra nelíbilo. Takže jsem dávala jen na chvilku. To znamená opravdu jen na minutku, na dvě. První pokusy o pasení koníků prostě probíhaly s řevem. Jsme to oba museli holt v jeho zájmu přežít. Brečet přestal někdy po třetím měsící, kdy pasení koníků zvládl a zjistil, že si na tom bříšku může hrát a získal další perspektivu světa.
Dobré je namotivovat dítě nějakou hračkou, ale na to je tvoje mimčo přeci jen asi ještě trochu malé.
Neposazovat, nezvedat na nohy-velka chyba, ukazujete ji ze to jde i jinak a poloha na brise je nezajimava.
Nase Eliska nechtela na bricho vubec, uderem 3 mesicu jak mavnutim kouzelneho proutku vsechno ok, na brise se ji zacalo libit a bylo.
Zkousej to, kazdy den chvilku, minutka, dve, postupne treba 5. Davej ji hracky at na ne vidi, lehni si naproti ni at vidi tebe, povidej ji, smej se na ni, proste at se nenudi a ma motivaci.
Jestli vydrží na tvém břiše, tak ji dávej tak. Já naši malou měla ze začátku taky jen na svém břiše, jinak nechtěla. Asi po dvou týdnech už to šlo ji dát na chvíli na postel a pak už se to zlepšovalo.
@Svistice @doriang no my neposazovali, nestavěli, dávali na bříško co chvilu, motivovali hračkama, zrcadlem a stejně prd! Malý tuhle polohu nesnáší a to se na to bříško otáčí sám… podle mně prostě ne každému je tahle poloha příjemná, i miminko má svoji hlavu. Jasně, chce to zkoušet a snažit se, ale i tak to může být boj dokud se nenaučí otáčet na záda a zpět sám/sama.
@Inuska.pv A umí být na tom bříšku „správně“? Pásl dobře koníky? Někde jsem četla, že dítěti se začne na břiše líbit v okamžiku, kdy zvládne dobře pasení - je uvolněné, zapojí sprvné svaly, takže to pro něj přestane být fyzicky namáhavé, ruce se uvolní pro hru. U nás to přesně tak proběhlo - dokud špatně pásl, tak byl v křeči a řval. Jakmile se to naučil, tak od té doby je na břiše rád.
Díky moc za rady.
No ona nechtěla na bříško od narození a to jsme ji ještě na nohy nestavěli ani neseděla. Ona je přitom jinak strašně šikovná, teda aspoň myslím. Hlavu bez držení drží úplně sama od měsíce a půl, přidržuje, vyndává, zandává si flašku, žvatlá dlouho a krásně od měsíce a půl. Snažím se ji motivovat vším možným, ale nic nezabírá. Zaboří hlavu na postel, vystrčí zadeček a řve.
Občas hlavu zvedne, ale to tak na pár sekund. Přitom na mě ji drží krásně. Taky nám nechtěla tahat z prsou od narození. Mléka hodně, bradavky super, polohy jsem vystřídali všechny, zkoušeli jsem i klobouček, ale má k tomu vyloženě odpor. V porodnici mi řekli, že bude hodně vyčůraná a bude si chtít život usnadnit, ale přitom ležení na bříšku jí může pomoc k lezení. Je možné, že by to mohla úplně vynechat a nevadilo by to?
@rachele Ne, na bříšku prostě ležet musí, to je fáze, kterou nelze přeskočit. Z polohy na zádech Ti prostě rovnou lézt nezačne. ![]()
@rachele Prostě ji na to bříško na minutku dávej, i když bude řvát. A jak psala @doriang, dávat jí tam hračky, nebo aby Tě viděla a zkoušet a zkoušet.
Nedělala bych to ležení na tobě, tam nemá pevný podklad a bude to na prd, nezapojí správné svaly.
@Svistice díky za info, budu teda pořád zkoušet. Snad se jí to co nejdřív zalíbí.
@Svistice Ano, pase krásně i podle doktorky, teď už vydrží na bříšku i několik minut, ale to se musím sakra snažit a dělat blbinky, aby ho to bavilo. JInak jak se překulí ze zad na bříško okamžitě se začne stavět na kolínka. Prostě on nemůže jen tak ležet… ![]()