16-ti letý syn nechce na střední

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7296
28.5.21 22:35

To je možná jenom nezvyk, strašně dlouho byla distančka, všem trvalo, než jsme si zvykli a teď zase tahle změna. Tak zase potrvá, než se najede do tohohle režimu. Já už si taky odvyk na hnusný přeplněný trolejbus ráno, od toho, ze si nemůžu pri výkladu dělat milion dalších věcí, najíst se kdy chci a místo toho sedět v lavici a dělat, že mě to zajma. Ale zas to má i svoje výhody. Tou hlavní je, ze se zivot vrací zas do normálu. Někdo si halt zvykne rychleji, někdo pomaleji, určitě ne všichni ještě letos, ale po prázdninách, které už snad budou normální to snad bude už lepší pro všechny.

Příspěvek upraven 28.05.21 v 22:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.21 22:39

@Matt 02 ano je to tim, je to pro nej nezvyk, ale neni sam kdo musi do skoly do prace, ale on chodi a ja tam do ty skoly nechci nech me doma je mi spatne moc spatne, ale tim si to vse jen jeste zhorsuje, kdyz tak uvazuje

• Citovat
  • Upravit
3088
28.5.21 22:42

Nedivim se mu, predstava, ze zas musim do kanclu a nemuzu pracovat z doma me desi. A jeste tam drepet v nahubku i pres negativni test :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21972
28.5.21 22:43

Patnáctiletému klukovi, který nic neumí, nemá žádnou praxi, dá těžko někdo 40 tisíc za brigádu. Pokud se tedy jedná o činnost vhodnou pro tento věk.

Sebrali jim konec základky, v prváku byl tři, čtyři týdny v září, takže si tam vůbec neudělal žádné sociální vazby, vztah k té škole, oboru. Osm měsíců žil ve vzduchoprázdnu, žádné nové zážitky, vjemy, nerozvijel se mozek, nesportovalo se, necestovalo takže i tělo trpělo a krnělo. Tak je jasné, že hned první týden školy kluk nerozkvete, nevrátí se mu předkovidový elán a nadšeni.
Bude to trvat dlouho, než si zase tyhle děti udělají v životě řád, režim, obnoví sociální kontakty.
Je pravda, že na druhém stupni a středoškolácích se vláda hnusně podepsala. Nejsou ta správná voličská skupina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.21 22:44

@Quinn7 ja se mu taky nedivim, nechala jsem ho jeden den doma jako kompromis ze pak uz to bude bez reci no a rano to bylo znovu tak ani to nepomohlo

• Citovat
  • Upravit
7296
28.5.21 22:46
@Anonymní píše:
@Matt 02 ano je to tim, je to pro nej nezvyk, ale neni sam kdo musi do skoly do prace, ale on chodi a ja tam do ty skoly nechci nech me doma je mi spatne moc spatne, ale tim si to vse jen jeste zhorsuje, kdyz tak uvazuje

NO je blbý, že se tomu takto podává, určitě by pomohlo, kdyby si našel něco co se teď rok nemohlo a už zas může. Aby to bral pozitivněji, že je to prostě něco za něco. A viděl vyhodu v tom, ze uz toho zase spoustu můžeme, tech pozitivnich věcí, co nás těší, že to není jenom vopruz v podobě znova ziskaných povinností. To mi hodně pomáhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.21 22:50

@mado ano ja s nim o tom mluvila a vysvetlovala mu to, a ptala se jestli tech 40 tisic videl, myslim, ze kamarad ani nikam na brigadu nechodi, ale jak asi 16. lety kluk bere maminky nazory ze?

Je to presne tak, asi to moc prozivam, je pravda, ze me to trapi a rasa bych mu pomohla, ale nevim jak, ale kdyz ctu jak to tady pisete uvedomuji si ze je to celkem normalni reakce na celou situaci

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.5.21 22:53

@Matt 02 to on ma, uz zase muze s kamarady jezdit na vyslapy pomaha s detmi… neni to takovy celkovy nezajem… jen me to s… e do skoly se mi nechce ja tam proste nejdu, ale kdyz ho vyzvedavam tvari se spokojene tak si zacnu rikat ze to bude dobry a ono za chvilku zase

• Citovat
  • Upravit
2660
28.5.21 22:55

Je to tak. Velké děti, velké starosti. Už mu nestačí, že ho maminka pohladí a obejme, jako když byl malý. Asi nezbyde, než být trpělivá, abyste to oba doklepali do prázdnin. Jak jsem psala, vidím i na svých dětech, že vůbec nejsou ve své kůži. Snažím se udržovat křehkou psychickou rovnováhu nás všech, ale jsem si vědoma toho, že je to na hraně.
Jinak si myslím, že by se školy měly změnit, třeba i trochu kombinovat online a docházku. Naše škola to třeba udělala. Je teda soukromá. 3 dny ve škole a 5 dní doma, to docela jde, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.21 23:00

@Levandule121 budu se snazit do prazdnin nezesedivet :mrgreen: jeho sourozenec taky chodi do skoly a je uplne v pohode, proste jde bez reci, ja si myslela, ze to bude naopak, ale deti nas umi prekvapit, presne tak uz mu nestaci ho obejmout a pohladit a rict zase si vsichni zvykneme je to trochu i puberta takova rebelie asi

• Citovat
  • Upravit
2660
28.5.21 23:11
@Anonymní píše:
@Levandule121 budu se snazit do prazdnin nezesedivet :mrgreen: jeho sourozenec taky chodi do skoly a je uplne v pohode, proste jde bez reci, ja si myslela, ze to bude naopak, ale deti nas umi prekvapit, presne tak uz mu nestaci ho obejmout a pohladit a rict zase si vsichni zvykneme je to trochu i puberta takova rebelie asi

Ano, moje deti to take zvladaly presne opacne, nez bych si myslela. Nas nakonec paradoxne zachranilo, ze jsme od rijna dreli na prijimacky na vicelety gympl. Byl to des, ale aspon jsme meli nejaky cil a pravidelnost. Zvladnete to, uvidite! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.21 23:17

...

Ona ta situace zasáhla psychicky hodně lidí. Já jsem dospělá a dálkově studuji, máme to opravdu minimálně a teď nám vyšla výuka 4× po sobě. Mám jen pár hodin (uznané předměty) a nejsem psychicky moc ok, děsně mě stresovalo, že nám budou měřit teplotu a při 37 už musíš pryč, respirátor, desinfekce, test nebo přinést papír o testu, další papír - zbytečný, že tam něco chytnu atd. atd. Takže může i panikařit - psal, že se mu špatně dýchá. Snad to brzy skončí a od září bude lépe. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
4443
28.5.21 23:20

Mě se to zdá že má. Ejaky velký stres. Možná je moc zodpovědný a nervuje se. Že má takový panicky záchvat když tam má jít. Projev víc empatie víc mluv o pocitech. Když budeš i ty vyjet tlak tak a nebudeš pro něj podpora tak bude na všechno své trpeni sám tak si to zkus představit. A jestli chce na učňák tak ho nech. Zeptej se ho na důvody ať si to sám rozmyslí jestli není škoda kvůli stresu měnit školu kam chtěl ale jestli chce něco jiného tak ho můžete respektovat. Evidentně je to šikovný a rozumný kluk který potřebuje převzít zodpovědnost, dostat podporu a radu ne tlačení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21972
28.5.21 23:22

Ani ne puberta či rebelie, ale už to není malý kluk, kterého utáhneš na zmrzlinu nebo výlet po okolí. Má svoji hlavu a vidí, jaká se jim stala křivda, že jim sebrali rok života a že už v té škole mohl být daleko dřív, každý týden navíc prohluboval tu beznadějnou propast a teď je slavnostně pustí do školy na pět týdnů a s respiatorem celý den. Pak se slezou po škole ta stejná děcka bez roušek, sportuji spolu, jedí brambůrky z jednoho sáčku a nic se neděje.
Vidí tu omezenost systému a logicky se tomu brání, protože je intigentni a vnímá tu tupost toho, jak mu někdo může manipulovat životem a brát všechny předchozí jistoty.

Mám obavu, že stejně dlouho, jak trval tento cirkus, bude trvat i cesta do relativního normálna, hlavně ta psychická.
Neni to tak, že byla přestávka, cvak a jedeme dál, za ten rok je každý z nás a zvlášť v tomhle věku, úplně někde jinde.
Nejde o to, kolik procent času bude nadále probíhat výuka a jakým způsobem, ale o to, že někdo ti zase může překopat život ze dne na den a dát ti tím najevo, že ho vlastně vůbec nezajímáš, že on má tu moc s tebou manipulovat a tvůj dosavadní život, tvé plány a přání jsou k ničemu, že co jsi budoval, čemu jsi se věnoval, co jsi měl rád ti vezme v rámci své politické moci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1059
28.5.21 23:24

U nas to stejny, akorat teda jeste ZS. Vzdy se do skoly tesila, byla akcni a mela plno kamaradu. A ted? Skoda mluvit. Cela ta zalezitost s distancnim vyucovanim spis ublizila :(. Do toho budou za chvilku prazdniny. Uz ted se desim zari.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin