Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
mám už druhý den problém se svou 9-měsíční dcerkou, která od včerejška odmítá prso, ačkoliv bez něj nemohla být - a to alespoň 3-krát denně, i po příkrmu se ještě „dopíjela“… Dokonce byla plně kojena až do svých skoro 8 měsíců, až pak začala jíst i něco jiného.
V noci ji jen utěšuji (naštěstí hned usne) - prso nechce vůbec a přes den si jen „cucne“ a pak odvrátí hlavičku a mně pochopitelně mlíčko z prsa vytéká.
Nevím, co s ní mám dělat - Sunar nechce, ale čaje vypije hodně. Nestalo se to také některé z Vás a nevíte, co by mohlo být příčinou? Mám pocit, že jí rostou zoubky, ale už má 4 a při jejich prořezávání ždné takové problémy neměla…
Prsa už se mi naštěstí tolik nenalévají, takže já problém nemám, ale Verunka má především problém s usínáním…
Až teď jsem pochopila, jak je kojení silné pouto a moc mi to schází…
Dá se s tím něco dělat?
Díky moc, Ála + Nika.
Ahoj Mufinko,
tak nevím, ale připadá mi to jestli se malá neodstavila sama. My jsme přesně takhle dopadli taky i ve stejném měsíci, i když mi to bylo líto, moje dr. mi vysvětlila, že mimi už zvládá příkmy natolik, že kojení nepotřebuje, ale neboj ještě tě bude potřebovat moc a strašně dlouho úplně na jiné věci!!! ![]()
Iriss + 2svišti
Ahojky Mufinko,
taky se přidávám k názoru,že se nejspíš málá sama odstavila.Toto jsme prožívali v odbobí,kdy mojí Niki bylo 8měsíců/nyní má 10,5m/.
Jak píšeš,prso začala odmítat,jen si cucla co teklo samo a pak už nechtěla tahat,vztekala se a odvrátila se.Byla jsem taky z toho smutná a moje dr.mi řekla,že už jí asi moje mlíčko k pokrytí mléčných dávek nestačí a mám si koupit Nutrilon,ten je podle dr nejpodobnější MM.Kojila jsem ji pak jen v noci a to se pak mléka dělalo míň a míň až asi do 3týdnů jsem skončila.
Moc mě to mrzelo a pořád jsem si říkala,jestli jsem pro to ještě mohla něco udělat,ale mrňous si nedá poroučet! Baštíme teda Nutrilon,než ale přišla na to jak se pije z lahvičky,taky ho moc nechtěla.
Ty potvůrky si v tomto období,kdy už baští i něco jiného než mlíčko prostě vybírají ![]()
Nebud' z toho smutná a Tvoje zlatíčko bude určitě zas papkat dobře.
Držíme Vám palce a přejem hezký den.
Nad'a a Niki 10,5m
Ahoj Mufinko,
mě se taky malej,teď už jsou mu teda 3 roky,odstavil sám ve 13 měsících.Prostě se rozhodl a jednoho krásnýho rána najednou nevěděl,co s tím.Jen si to prohlížel a pusu už neotevřel.
A to den před tím večer ještě krásně bumbal.
Nic si z toho nedělej,myslím,že jsi pro svojí berušku udělala maximum.Víš co říkají doktoři.Kojení je do 6m.nutnost,do roka je to dobrý a po roce už je to zbytečný. ![]()
Zvládni to dobře,hlavně psychicky.Opravdu jsi udělala vše co jsi mohla.
Pa L.
Podle toho, co píšeš, myslím taky, že se jdná odstavení.
Mojí malé bude 10měsíců a rozhodně o odstavení luvit nemůžu a popravdě řečeno, co má zuby, už se na to těším.
Myslím, že je daleko lepší, když se ti mimčo odstaví samo, než abys pak jednou musela odstavovat ty. Sama z toho mám špatný pocit, ale odstavovat budem začínat. Souhlasím s názorem (samozřejmě každý si myslí něco jiného a nesouhlasí s tímto názorem ani omylem), že po roce z toho mimčo fakt nic nemá, že co jsi mohla, jsi dala. Prostě i když to mrzí, najdi na tom pozitivum, že to bylo bez problémů.
Gabča a Barča, 41týdnů
Syn se taky odstavil syn na konci 10.mesice. Nejdriv prestal chtit prso pres den, ale vecer a rano se kojil. Ale jednou jsem ho vecer normalne nakojila a on normalne pil, ale kdyz jsem ho dalsi den rano chtela kojit, tak se zacal vztekat a odmital vzit prso do pusy, prestal s tim vztekem az kdyz jsem mu (az na radu manzela, ja totiz tomu furt nechtela verit, ze se odstavil
dala Nutrilon z flasky. Od te doby si na prso ani nevzpomnel. Ten nezajem o kojeni jsem samozrejme obrecela. Ale musim rict, ze ted jsem docela rada, za prve, ze to probehlo bez problemu, tak jak sam chtel a nemusela jsem to ukoncovat nejak drasticky, za druhe jsem rada, ze uz nekojim, protoze uz to nebyly ty pohodove chvilky jako ze zacatku, ale syn u toho delal kraviny, kousal atd. Jana
Nase holcicka (ted 11 mesicu) se taky zacala postupne sama odstavovat. Ted uz chce MM asi mesic jen jednou denne rano kolem 7:00. Napije se a spi dal tak do desiti (v noci nekojim uz od druheho mesice - spi celou noc ![]()
Zkus sve holcicce nabizet prso v ruzne doby. Treba se alespon jednou - dvakrat denne chytne. Ta nase by pres den prso do pusy nevzala, ale v tech 7:00 je to presne to prave…
Ahojky.
Trochu vám závidím ty samoodstavovací mimča, my odstavovali násilím ve 2,5 letech ![]()
Ahoj, že v 9 měsících miminko nechce prso- jo, tak to je ještě dobrý, moje miminko „mě nechtělo“ úplně od začátku, nutila jsem ho po porodu 14 dní, načež jsem se smířila s tím, že na krmení má prostě raději flašku než mě. Ale jinak má stejně určitě nejradši mě
(aspoň doufám), takže si s tím hlavu moc nedělám.
papa
U nás to probíhala podobně, ze dne na den, rostly nám zrovna také zuby, myslela jsem, že ho to bolí, když se má přisát (10,5 měsíce), ale ne…řval jak tur jen když uviděl prso, které jsem se mu snažila nabízet, ani v noci si ho nevzal, jen ucucnul a začal brečet. Už předtím občas dostával příkrm z lahve, takže nebyl problém mu jí začít dávat. Byla jsem z toho hodně špatná, na počátku jsme bojovala abych mohla kojit, plánovala jsem to minimálně do roka, prsa mne samozřejmě dělala problémy, ale nějak se to zvládlo a teď si říkám, že hlavně, že je spokojený on a jsem ráda, že jsem mohla kojit alespoň těch 10 měsíců. Andrea