Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Maminky mám v hlavě hrozný zmatek…dcerka má 1rok. V plánu bylo, že až bude dcerce rok, pokusíme se o další miminko, ať nejsou děti věkově daleko od sebe.
Já ale další dítě asi nechci…nebo chci? Dcerku miluju nadevše a nemám potřebu se s tou láskou dělit. Chci si jí užívat na 100%, když bude doma další mimčo, nebudu mít tolik času se jí věnovat…přítel mi řekl, že nechápe jak tak můžu uvažovat…co si o tom myslíte? Asi nejsem na druhé dítě připravená. ![]()
@barus62 píše:
Maminky mám v hlavě hrozný zmatek…dcerka má 1rok. V plánu bylo, že až bude dcerce rok, pokusíme se o další miminko, ať nejsou děti věkově daleko od sebe.
Já ale další dítě asi nechci…nebo chci? Dcerku miluju nadevše a nemám potřebu se s tou láskou dělit. Chci si jí užívat na 100%, když bude doma další mimčo, nebudu mít tolik času se jí věnovat…přítel mi řekl, že nechápe jak tak můžu uvažovat…co si o tom myslíte? Asi nejsem na druhé dítě připravená.
On asi doma s dítětem není, viď? Takže nemůže chápat. Já radím, počkej. Já bych šla i mezi dětmi do práce. Druhé bych měla v době, kdy půjde první dítě do školy. Je to milé, když je maminka v tuhle dobu doma a má čas na školáka i na miminko. Popřemýšlej.
Pokud nejsi na druhé připravená, tak bych to nelámala přes koleno - kdo bude doma s dvěma „miminama“, ty nebo přítel, co to nechápe?
![]()
@barus62 ahoj, ja ted otehotnela jsemv 2.mesici, dceri je 17m..neskutecne ji miluji a mela jsem stejny pocit jo ty nechtěla jsem si pripustit, ze bych mela delit lasku mezi oba dva..druhe jsme chteli, jak prislo, tak jsem chtela brecet, mela jsem strach, jeste ted mam, porad si nejsem nejak jista, pripadam si chvilema hrozne, ale pritel se tesi ze nas bude vice a ja jsem klidnejsi, zacinam se tesit i pres ty obcasne hrozne pocity, ze ho vlastne nekdy nechci/nepotrebuji..asi hormony..ale myslim, ze kazda tady potvrdi, ze i druhe dite budes stejně milovat a budes za nej stastna, uz sem si o tom hodne precetla diskuzi a nazaoru abych se uklidnila…co to nechat na prirode? Treba se hned nezadari..a nebo proste chvili počkejte ![]()
@barus62 Pokud ty nechceš, nejsi připravená. Nicméně z logicky věci vyplývá, že s každým dalším dítětem musíš svůj omezený čas a pozornost dělit počtem dětí. Na dvě děti nebudeš mít nikdy tolik času, jako na jedno. A je jedno, jestli budeš mít rozestup 2, 3, 6 nebo 10 let. I to starší dítě potřebuje pozornost, ale jiným způsobem.
Na druhou stranu, to, že dítě není středobodem tvého žití a nemá 100% pozornost, není kolikrát vůbec od věci.
Jasněže to přítel nechápe. Přítel nebyl těhotný, nerodil, nekojil a není s dítětem elý den a celou noc. A protože jako muž tohle ani pořádně chápat nemůže neměl by do toho kecat a měl by nechat rozhodnutí na tobě. ![]()
@barus62 Taky bych ještě počkala až půjde dcera do školy, budeš mít čas na ní i čas věnovat se miminku a užiješ si oba. Co na tom přítel nechápe? Ono se hezky plánuje dokud ty děti nejsou ![]()
Neboj, láska se nedělí, ale násobí:) a je dokázané, že člověka pozitivně buduje a zdravě vyvíjí, když nemá všechno 100% a nedostane vše hned(viz např. teď musím brášku nakojit, tak si tu knížku prohlídneme až se napapá apod.) naopak mu to dokonce škodí, jasně nebudeš mít na ní tolik času, ale malá pomůže, ze sourozence bude mít radost a bude mít parťáka na společné hry
Pokud chcete mít děti parťáky ideál je do rozestupu max 4 let
pak už to budou dva jedináčci
tak hodně štěstí při rozhodování… ![]()
Ahoj, je to úplně normální.. já třeba další dítě určitě chci, ale teď si chci naší skoro 3leté taky co nejvíce užít a nedovedu si představit se teď o lásku dělit s dalším prckem i když vím, že bych ho milovala úplně stejně, nade všechno na světě. Chci si užít co nejvíc toho jejího,,prťavého,, období. Takže to vůbec neřeš, pokud se teď na to necítíš nemá cenu se nutit a uvidíš v budoucnu.
@barus62 Otehotnela jsem když bylo prvnímu jedenáct mesicu a cely těhotenství jsem toho litovala a litovala staršího a bála se ze jsme udělali chybu a meli počkat nebo druhy nemít..a pak jsem ho porodila a vedela ze to je všechno správně, miluju je oba strašně moc…nicméně jestli se na to necitis tak bych to nelamala..cim bude samostanejsi tak bude snazší péče o mimi..my je chteli blízko..ale pro me by samozřejmě bylo jednodušší větší věk. rozdil
@barus62 pokuď dítě nechceš teď, nikde není napsáno, že ho nebudeš chtít třeba za rok, za dva
. Dej tomu čas. Já si taky neuměla v roce syna představit, že bychom si pořídili druhátko. Uběhlo půl roku a názor jsem změnila. Hlavu vzhůru, třeba to ještě není definitivní
.
Přesně jak píší holky nade mnou. Nech tomu čas, ono to toužení po druhém přijde u každého jinak. Já jsem taky chtěla mít děti blízko sebe, ale syn byl tak náročný, že mě to pak přešlo. Při představě dalšího šíleného miminka mi naskakovaly osypky. Nakonec se sourozence dočkal.
Tak když měl syn rok, neměla jsem na druhé dítě ani pomyšlení. Takže tě chápu. Začali jsme doma s partnerem o druhém prckovi mluvit až když jsem si ho začala přát já, tj. kolem dvou let malého
Nenutila bych se do toho, třeba to přijde časem jako u mě ![]()
Ja jsem vzdycky vysvetlovala detem, ze kdyz se narodi miminko, nebudu tu lasku mezi ne delit. Protoze, kdyz se narodi dalsi miminko, narodi se i dalsi laska
. Jak pise @miluver, laska se nasobi. Horsi je to s casem, ktery se bohuzel nenasobi. Souhlas s @Svistice, kazde dite potrebuje pozornost, at je mu 5 nebo 15.