Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
no bomba
Díky za odpovědi!!!
Dnes jsem byla v poradně, monitor super, dítě vysoko, doktor spokojený, ale slíbil mi, že pokud do příští poradny, což je ve středu den před termínem nic nebude, že ve mě „pošmátrá“, tak teď nevím, jestli to je ten Hamilton, nikdy jsem o tom neslyšela. Jinak když tak o tom přemýšlím, tak mám pocit, že Dr. Koucký ve mě minule zašmátral a celý to spustil. To jsem ale už den a půl ležela u apolináře s nulovými kontrakcemi. Poslíčky taky neznám. Já vlastně pořádně neznám ani kontrakce, protože jak to se synem lehce začalo, tak jsem si nechala hned píchnout epidurál a tlačila jsem pak ke konci asi půl hoďky. No prostě mám už toho břicha dost, co si budem povídat ![]()
Nat - plně Tě chápu, já ho mám teď taky dost, ale když jsem poprvé porodila a viděla pak nějakou těhulku, bylo mi to líto, že to bříško už nemám. Prostě jsme asi hrozně vybíravé… Jinak s tím epi - mně ho dr. doporučil až se porod rozběhne trochu víc - píchl mi vodu a pak asi až za 3 hoďky epi. Epi jsem využila asi 1,5h. Doufám, že to tentokrát bude rychlejší a bez epi. Jinak se na vyhánění asi vykašlu.
No pošmátrá - jenže když to nebude připravený, tak to je k ničemu.
Ad epi - já si o něj řekla sama. Byla jsem 7hodin od prdlé (spontánně) vody, což o to, ale ty křížáky byly hnus. No a rodila jsem za dalších 6 hodin…
No dneska - v noci 2hodiny po 2minutách. Pak to polevilo, ale mam je pořád, ale ne tak strašně hustý. Na monitoru kontrakce byly, dle dr připraveno na porod a nevydržim (ale pro sichra mě objednala na pondělí), vyšetřila mě řekla bych víc, i když na hamiltona se mi to nezdálo. Prostě mi teď bude pořád říkat, jak je připraveno:)
Jen mi kladla na srdce - dávat teplou vanu. Ne na vyvolání porodu, ale aby se ten spodek uvolnil…
No jsem zvědavá…snad mě to dítě nebude napínat jako dosud. Nebejt těch poslíčků, tak se to dá v poho:)
Vypadá to tak, že holčička si opravdu řekla sama, 5 dní před termínem, narodila se v sobotu 16.2., je to macík - 4180 g a 52 cm, od příjezdu do porodnice bylo za 2 hodiny po všem. Doktor stačil tak tak přiskočit na poslední chvíli, dvakrát jsem to odpálila a už byla venku ![]()
Nat77 a Anitka
Jee, gratulace a trošku závist, že už to máte za sebou ![]()
A jaký byl porod?? Rychlý a dobrý?
Tak to je super:)
Já už sice podle MS přenáším, ale jinak mi dneska zbývá právě 7dní do TP dle UZ. A nic:D Teda nic - už druhej tejden poslouchám, že do další KO nevydržím. V sobotu jsem byla kvlůi tlaku a už si mě tam chtěli nechat, že mi to rozjedou. Odmítla jsem, že nemam kontrakce (chyba asi:D ). Nabízeli to pro nález - naprosto volné 4cm s naléhající hlavičkou (to mě přijímali s holkou). Dneska k tomu dr přidala, že mam vyklenutý vak blan s naléhající hlavičkou, což mi jedna PA vysvětlila, že jsem v podstatě chodící rodička:D Tak nevim. Prej nedožiju středy, ale pořád se držim.
Naše dítě si ze mě dělá šouflata, bolesti mam, jsem připravená víceméně vyjet asi hned (i za cenu, že mi pomůžou, páč je to docela náročné ty poslíci), nicméně vždy, když se rozhodnu (jako v sobotu po kontrakcích po 5mins od 16 do 24hod), tak to pomalu ustoupí…v tu sobotu jsem to zaspala po naléhání manžela zda fakt teda rodim nebo co a já prostě nevim. Kdybych se nenechala vyviklat, mohlo bejt hotovo…a tak držim a čekam, kdy to bude:D
Porod byl, až se to stydím říct, naprostá brnkačka.
V pátek mě ještě vrátili domů, odcházela mi hlenová zátka, ale zdála se mi taková mokřejší než u synka, tak jsem si pro jistotu zavolala a doktor mi řekl, ať se raději zbalím a přijedu. Na místě natočili monitor a polévali mi vložku něčím, co mění plodovou vodu na zelenou barvu, tak měla jsem tam pár flíčků zelené, jinak ale nic víc. Doktor mě vyšetřil a řekl, že vak je neporušen a jestli raději ještě nechci domů. Souhlasila jsem, protože se mi nechtělo jenom tak ležet na čekacím pokoji. Cestou domů jsme se ještě stavili na večeři, večer jsem se ospršila a šla spát, manža si ke mě v půl druhé lehl, já jsem se ke němu otočila a mohl zase vstávat, poneváááč mi praskla plodová voda - niagáry neskutečný. U Apolináře, když jsem vystoupila z auta, tak jsem měla okamžitě zcela promočené rifle a natečeno v botách. Celou tu dobu, vlastně už u večeře jsem co chvíli cítila takový menší menstruační bolesit v podbřišku, ale nic hrozného. Natočili monitor, vyplnili jsme lejstra. Asistentka mě vyšteřila a prý 5 cm, tudíž jdu na přípravu. No čuměla jsem na ní jak puk!!! Zavolala jsem mému doktorovi, že ho tedy nerada budím (3:45), ale prý rodím. Následovalo holeníčko, klystýrek, nějaká antispasmická injekce a balón ve sprše. Tam se to tedy rozjelo víc, ale stále jsem si říkala: je tohle už to ono? Protože pořád to bylo tak nějak snesitelný… (u syna jsem měla epidurál, tudíž jsem neměla šajnu o tom, co jsou kontrakce). Poslední tři kontrakce ve sprše už jsem hekala hlasitěji, tak si pro mě přišli a šup na box. Kontrakce po minutě, silný, ale šlo to rozdejchat a hlavně krátký, jenom asi 20 vteřin. A už se mi hooodně chtělo tlačit, ale doktorka, co měla službu, mě přemlouvala, že ať ještě vydržím, že doktor je na cestě. Byl, opravdu asi 2 minutky před koncem přiběh, natahoval si rukavice, koukl na mě a řekl, že jak budu cítít, klidně ať zatlačím. Tak jsem ve dvou kontrakcích dva-třikrát zatlačila a bylo to. A jak to bylo celé rychlé, holčička byla růžovoučká jako prasátko, hlavička neotlačená, Apgar 10 10 10, no jak by moje tchýně - pediatrička řekla, hotový člověk
Takže když to shrnu, měla jsem OBROVSKÝ ŠTĚSTÍ - vše rychlé, bez epidurálu, přesto to šlo vydržet, všeho všudy asi 25 kontrakcí, sice to bolelo, ale čekala jsem to opravdu horší, takže všem moc moc moc přeju podobný průběh!!!
Nat77
Ahoj, ja byla u maserky, ktera mi tvrdila, ze zna hmaty, ktere uspisi porod. Rozhodla jsem se k tomuto kroku, az kdyz jsem prenasela (nechtela jsem vyvolavany porod). Fakt je ze den po masazi jsem porodila. Mozna nahoda…rovnez jsem se hodne hybala a s manzelem 3× denne milovala.. Taky jsem pila hektolitry caje z maliniku (prodava se v lekarne), ten pry uspisi prubeh porodu. Je fakt, ze jako prvorodicka jsem rodila vsehovsudy od prvni kontrakce do konce 6 hodin, coz neni moc, ale zato kontrakce jely hezky od zacatku po 2! minutach a skoncilo to akutnim cisarem…
![]()
Tak nakonec jsem nepřenášela ani já:) Ve středu jsem šla normál na poradnu (od pondělka kontrakce víceméně po 5mins, ale v poho, dalo se to zaspat). Otevřenou na 4-5cm mě dr poslala na sál, že mi jde po trošinkách voda, ž tomu pomůžem, přípravu, prdne vodu a rozjedem to. Přešla jsem na sál, sepsala papíry, šla na přípravu. Před klistýrem na 6-7 a do hodinky pak byla malá venku (dr mi přišla prdnout vodu a pak, že jde a vrátí se později, ale jen se otočila, už šla malá ven, takže fakt fofr).
Byl to šílenej mazec, popravdě řečeno jsem ráda, že to byl až druhý porod a stačilo mi to:)
Gabča
Gabinko, gratuluji k malá princezně ![]()
A přeji, aby byly holky parťačky jak ty naše…
L.
Já jsem sice přenášela ale jen pár dní a jak jsem vyzrála nad mým synkem?
Bylo to pár dní co jsme se nastěhovali do bytu na který jsme čeklai celé mé těhotenství a tak bylo práce kolem všeho až nad havu. Jelikož jsem doma neměla ani mop akýbl tak jsme kachličkouvou zem dřela houbičkou na nádobí na všech čtyřech a pak jsem to završila horkou koupelí
No a před 3 hodinou ráno mě manžel vezl do porodnice protože mi dotekla plodová voda ![]()