Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj ženy, ráda bych se zeptala na masáž hráze. čekám své první dítko a četla jsem, že je docela důležité si dělat před porodem masáž hráze. ale jak jsem si to tak pročítala, tak se mi do toho vůbec nechce a při představě, že by mi to třeba dělal manžel, už vůbecne… a myslím, že bych ani nevěděla pořádně jak na to. proto se chci zeptat - je tu mezi vámi některá, která masáž hráze nedělala a porodila bez jakýchkoliv potíží???
Jezis ja to nedelala ani u jednoho ditete a a oba porody bez strihani a siti
Takze neboj, tim ze to nebudes delat urcite nebude mit tezsi porod ![]()
Já. Všechno jsem si o tom přečetla, koupila olejíček, ale taky se mi do toho nechtělo. Porodila jsem normálně, akorád teda s nástřihem.
Ta masáž není o tom, že bys měla mít komplikovanější porod, když masírovat nebudeš. Jde o to, že tím masírováním tu hráz „zpružníš“ a tak můžeš snížit riziko nastřižení hráze při porodu. ![]()
Nechceš si ji dělat, tak si ji nedělej, jednoduchá rada, pak ale nefňukej až tě budou šít ![]()
Tak to nedělej, mně se to také příčilo a porod jsem měla úplně v pohodě, někdo masíruje jak blázen a pak má x stehů, já jsem tohle tedy vůbec neřešila, maliník jsem nepila, lněné semínko nejedla, na žádné těhotenské cvičení jsem také nechodila a zvládla jsem to ![]()
¨Nedělla jsem to ani u jednoho dítěte. podle mně to zas tak důležitý neni. klidně se na to vyprdni.)
Nikde není záruka, že masírování hráze nebo nafukování epi-no pomůže k porodu bez nástřihu.
Je to jen příprava, kt. může zabrat nebo ne.
Já např. nosila v těh. formovače bradavek a stejně to nepomohlo ![]()
Takže si v klidu užívej, porodíš tak jako tak.
Ja. O masazi jsem cetla, ale nedelala. Porodila jsem bez nastrihu a bez siti. Rekla bych, ze v tom spis hrajou roli geny, nez masaze a ruzny roztahovadla.
Ja to taky nedelala, vubec jsem se na porod nijak nepripravovala, spis jsem se snazila na to nemyslet.
A sice me teda museli nastrihnout, ale bylo to proto, ze malej se tam hlavickou blbe tlacil, takze zadna masaz by mi stejne nepomohla. To jsou ty vymysly moderni doby, myslim si, ze to nekterym maminkam pomuze spis po psychicke strance, maji pocit, ze pro ten snazsi porod neco delaji, tak pak nejsou tak nervozni. V pohode, kdyz to delat nebudes, nic hrozneho se nestane.
Preju rychly porod a zdrave miminko! ![]()
Ja jsem pred prvnim porodem ani nevedela ze neco takoveho existuje
. Nedelala jsem, mam za sebou dva zcela bezproblemove a rychle porody. Dokonce jsem nechodila ani na zadne predporodni kurzy, cviceni atd…Podle me je to tahani penez z nastavajicich maminek ![]()
Obě děti jsem porodila bez masáží hráze i bez nástřihu.
Příspěvek upraven 18.07.12 v 13:56
@evulkanov Při prvním jsem masírovala a měla jsem nástřih, jak kráva a bolestivou jizvu ještě rok po porodu. Druhé dítě bez masírování hráze a bez nástřihu, jen se dvěa stehy, které jsem necítila po týdnu.
takže klidně se na to vykašli ![]()