Neschopenka ve zkušební době a nárok na mateřskou

42
9.2.26 19:03

Nechopenka a mateřská

Ahoj☺️
Jsem poprvé těhotná a mám dotaz, protože už mám ve všem bordel. Budu nastupovat do nové práce a neřekla jsem jim, že jsem těhotná (11tt) Samozřejmě mám strach, že mě ve zkušební době vyhodí, protože to je velkoobchod a tam se s tím crcat nebudou😃 Takže jsem si říkala, že zkusím vydržet co nejdéle dokud to na mě nepujde opravdu vidět. Bohužel už to na mně jde docela vidět teď😃 Otázka zní: Když půjdu ve zkušební době na nemocenskou a oni mi dají výpověď (což po 14 dnech na neschopence můžou), budu mít nárok na mateřskou? 270 dní mám odmakáno jak prd, ale někde se píše, že je ochranná lhůta 180 dní, někde zas, že jen tak dlouhá jako poslední zaměstnání, tak už v tom mám bordel😃 Samozřejmě bych na PN zůstala do té mateřské.
Jo a podotýkám, že těhotná už jsem byla v předešlém zaměstnaní, jestli to má nějaký vliv😃 Předem děkuji☺️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
41186
9.2.26 19:14
@Kriss665 píše: Více

pokud máš zdravotní problémy, že už ted víš, že pujdeš na neschopenku, proč vubec do práce nastupuješ a nejdeš na neschopenku hned? tedy předpokládám, že pokud už ted víš, že to bude na neschopenku a ta neschopenka bude trvat až do narození dítěte, jedná se o něco závažného a pak bych zdraví dítěte neriskovala :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68976
9.2.26 19:17

Ochranná lhůta je v tomto případě dlouhá jako poslední zaměstnání. Pokud máš důvod k PN, vyplatilo by se ti na ni jít rovnou z předešlého zaměstnání. Pokud nemáš… tak nemáš a nemá smysl spekulovat, co by kdyby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
9.2.26 19:22

@Keyllah Nene, ja to myslela tak, že KDYBYCH to bohužel neutajila do skončení zkušební doby, tak bych šla na neschopenku, abych nepřišla o peníze, protože by me určitě vyhodili😃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2505
9.2.26 19:23

@Keyllah já to pochopila tak, že chce mateřskou. A protože, kdo ví, jak dlouho je mimo zaměstnání, chce se nechat zaměstnat, aniž by musela pracovat a jít na nemocenskou, aby měla peníze pořád.. :nevim: protože nedosáhne na mateřskou teď.. :lol:

Mimo dotaz… To máme takové taky v obchodě 🤣 jedna oddělala dvě šichty a řekla, že zjistila, že je " najednou" těhotná 😁 jenomže „oj..eb“ je, že ve stavu zaměstnanců jsou prostě pořád, takže ani náhradu za ně nemůže člověk nejakou dobu vzít 🫣 😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
9.2.26 19:27

@Andělka55 To jsem nikde nepsala, že nechci pracovat, ja pracovat chci, jen jak jsem už psala, mam strach, že jakmile to na me pujde videt, tak me vyhodi. Proto bych až budu mit buben, šla radši na neschopenku, než riskovat, že mi řeknou ze dne na den čus bus. A s pupkem uz me nikde nevezmou. A jo mateřskou kupodivu chci🤣 Světe div se🤣

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3134
9.2.26 19:27
@Keyllah píše: Více

Tady přece nejde o zdraví, ale o peníze…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101702
9.2.26 19:28

Jasně, takže kdybys to neutajila, tak se ti tím okamžikem tak strašně zhorší zdravotní stav, že budeš okamžitě muset na neschopenku, přestože do té doby bylo vše OK :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8497
9.2.26 19:33

Jasně, ale píšeš, že už to na tobě jde vidět teď, a to jsi ještě ani nenastoupila. Tak dává logiku jít hned na PN než to zbytečně prodlužovat ne? Pokud je to otázka pár dnů než tě prokouknou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
9.2.26 19:34

@j.a.n.i1 Bože, vy jste tu tak všichni kyselý to je smutný fakt😃 Ano logicky mi jde o peníze, jestli by nekdo radsi byl do porodu zadarmo doma, tak budiž, ale ja fakt ne😃Takze jsem podle vas mela rict na pohovoru “Dobrý den, jaem tehotná, za pul roku vam odejdu na materskou, berete me?” 😃 A makam nekolik let, ted jsem se prestehovala a bohuzel jsem teda 3 tydny hledala praci a našla jsem až teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
9.2.26 19:36

@izabe Já zas nechcu trávit celé tehotenstvi doma.☺️ Budu ráda pracovat, jen doufam ze me proste nevyhodi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41186

jakože nemáš žádný zdravotní problém? a proč si myslíš, že by ti doktor napsal neschopenku v momentě, kdy zdravotní problém mít nebudeš, ale budeš chtít zůstat na neschopence do porodu z důvodu, aby jsi nepřišla o peníze? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21603

Ochranná doba je tak dlouhá, jako doba posledního zaměstnání. Teda ve tvém případě plánované falešné neschopenky. Takže pokud budeš v práci třeba týden, pak bys nastoupila na neschopenku, tak na ni budeš dva týdny a poté ti ukončí pracovní poměr ve zkušební době. Pokud od tohoto okamžiku nenastoupíš do tří týdnů na mateřskou dovolenou, tak na ni nárok ztrácíš. A je jedno, zda ti pokračuje čerpání nemocenské dávky.
Samozřejmě u dlouhodobě pracujících platí ta ochranná lhůta 180 dní. Aby platila i pro tebe, musíš v nové práci těch 180 dní odpracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41186
9.2.26 19:37
@teroonka píše: Více

jo, to už mi taky došlo…jakok počítat s tím, že ač zdravá, tak doktor vystaví neschopenku až do porodu v momentě, kdy ona sama bude chtít, když to praskne v práci, je celkem odvážné tvrzení :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
9.2.26 19:40

@Keyllah Mám klasické zdravotní problémy jako každá druhá. A dle diskuzi co jsem tu četla jdou nektere na neschopenku i když žádné nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat