Nedaří se mi meditovat!

Anonymní
4.6.25 23:24

Nedaří se mi meditovat!

Ahoj holky. Už je to nějaká doba, co se snažím meditovat. Mám toho na tohle téma nastudovanýho fakt hodně, takže chyba nebude v nedostatku informací. Spíš se do toho prostě nemůžu uvolnit. Během meditace se soustředím na dech v nosních dírkách, ale necítím se u toho dobře. Furt během toho myslím na to, že to dělám špatně. Že ten dech ovlivňuju, a že je to prostě celý špatně. Mám stejnej pocit často i v životě – teda že všechno dělám špatně. Snažím se to jenom pozorovat, ale když to dělám, většinou se do toho nepříjemnýho pocitu akorát víc propadám a je mi hůř. A když se od toho naopak snažím odejít, taky se cítím špatně – za to, že to nedokážu jenom pozorovat, že od toho utíkám… Není to teda asi přímo myšlenka, je to spíš takovej špatnej pocit. Moc ráda bych meditovala, moc ráda bych si pomohla jinak, než léky - jsem na tom dlouhodobě psychicky dost blbě. Ale co s tím, když se u toho cítím takhle? Je možný, že to pro mě prostě není? Jak jinak si pomoc? Máte s meditací podobné zkušenosti? Podařilo se vám dostat se z toho? Díky :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6626
4.6.25 23:51

Nic nesleduj, na nic se nesoustřeď a už vůbec ne na to, jestli to děláš dobře. Jen si lehni do trávy a sleduj mraky, nebo se zaposlouchej do hudby. To je začátek meditace. To prvotní uvolnění. Zkus to večer, když jsi unavená, promedituješ se ke spánku. Ty jsi v křeči, to je k ničemu. Já nejradši medituju za chůze. To naprosto vypínám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
5.6.25 07:43

Myslím, že je to klasický problém se soustředěním. Nedokážeš se soustředit na danou věc a myšlenky ti odbíhají jinam. V podstatě „nic neděláš“ a tvůj mozek se nudí.

Docela dobré cvičení je sedět a myslet na nic. Vysloveně se snažit mít hlavou prázdnou a pokaždé když na něco pomyslíš, začít znova. A je v pořádku, když to vydržíš třeba jen několik vteřin.

Meditace, stejně jako všechno ostatní se musí trénovat. A tolik na sebe netlač. Je úplně normální, že ti meditace nejde hned :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ředkvička8
5.6.25 07:45

Zkus řízenou relaxaci, na youtube je výborná od skupiny „psychologoveBrno“. Mohlo by ti to pomoc na začátek, že vypneš svou hlavu a necháš se vést.

• Citovat
  • Upravit
ředkvička8
5.6.25 07:49

A možná jsi prostě víc dynamická, potřebuješ meditovat jinak. Co svižná prochazka v přírodě? Bez pecek v uších, v rychlém tempu. Nebo třeba práce s hlínou, keramika. Třeba bys vypla hlavu alespoň tak.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.25 08:41

@Tayen Ahoj, díky za názor :kytka: Já bych právě řekla, že to problém soustředění nebude. Cítím se tak, i když medituju pravidelně… dech vnímám, soustředím se na něj, ale s takovou úzkostí… je to spíš pocit, než myšlenky. Taková deka, která mě celou zahaluje, a já nevím, co s tím. Vím, jak přestat myslet myšlenku. Ale s touhle dekou si moc nevím rady.
@ředkvička8 :mavam: Taky mě to napadlo. Když si třeba něco čmárám do sešitu, cítím často výrazný uvolnění a mám pocit, že je to takovej meditativní stav. Ale zároveň si říkám, jestli je to něco, co mi může pomoct k tomu seberozvoji, větší vyrovnanosti a tak. Mám pocit, že na to, abych se takhle posunula, musím SPRÁVNĚ meditovat, soustředit se u toho na dech… ne si jenom čmárat :lol:

Příspěvek upraven 05.06.25 v 17:45

• Citovat
  • Upravit
314
5.6.25 17:27

Zdravím, úplně vám rozumím, všude se píše - na nic nemyslete, ale ono to vlastně ani nejde. nedávno jsem četla o meditaci moc pěknou knížku Meditace pro normální smrtelníky a ne pro mnichy ( https://www.databazeknih.cz/…nichy-477791 ), a tam je krásně napsáno, že to vlastně ani moc nejde nemyslet na nic, že je důležité, když nějaká myšlenka přijde tak jí nechat volně odejít… A prostě se přestat snažit, když se člověk moc snaží a soustředí tak to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.25 20:06

@Simon85 děkuju za tip, to vypadá suprově

• Citovat
  • Upravit
1949
7.6.25 13:07

Momentálně to pro vás není. Berete meditaci jako záležitost výkonu. Máte hrozně velkou potřebu dělat to správně, což obvykle vede k tomu, že se totálně zkřečujete a nezvládnete se uvolnit. Musíte se naučit dělat věci přirozeně, nehledět na to, jestli to je správně nebo ne… Jedna z prvních věcí, které vám řekne jakýkoliv odborník na duševní zdraví je, že nic není špatně a dobře. Musí to být hlavně autentické… Jestli máte takhle napjatou nervovou soustavu - a mě přijde, že máte - tak bych nezačínala meditací, ale somatickým cvičením. To vás uvolní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.6.25 14:19

@andiedvorakova moc zajimave postrehy :potlesk:, dekuju. Akorat mi z toho vyplyva nasledujici rozpor - meditace (v sede, v klidu) teda neni pro ty, kteri maji psychicke problemy. Zaroven je vsak lidem s psychickymi problemy casto doporucovana.. proc?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová