Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Mišelin píše:Alpaka píše:právě proto je třeba spíše osobní konzultace a velký cit pro šátkování, ale já bych se bála tak malé dítě uvázat do jiné polohy, měla jsem 2,5 kg dceru a byla fakt drobounká…
Doporučuji se domluvit na setkání s nějakou zkušenou šátkařkou. Nevím, jak je v tvých možnostech dorazit do Prahy. Možná by se i někdo našel u vás (mrkla jsem ti do profilu na bydliště). Nejsnáz nkoho najdeš na www.nosenideti.cz, holky jsou tam nadšeňkyně, tak ti určitě rády pomohou.
JInak doporučuji zkoušet opakovaně, napoprvé to nejde nikomu. Ono i mimčo z tebe cítí nejistotu, tak to moc nejde. S výškou navázání neporadím, také jsem s tím u elastiku měla problém.
nesouhlasím s Mišelin, že kříž s kapsou není pro tak malé miminko. Naopak leckde v cizině se od kolíbek ustupuje - proto, že napolohovat miminko správně do kolébky dost těžké, zvlášť pro začátečníka. Při nesprávném napolohování je dítě umístěno nesymetricky, páteř se uchýlí k jedné straně, hrozí dušení dítěte při nevhodném předklonu hlavičky, kdy se brada dotýká hrudní kosti. A hlavně negativně ovlivňuje vývoj kyčelního kloubu i dětí s nálezem na kyčlích.
To bych tedy raději doporučila BABYVAK, ten je pro malé děti…a šátek později.
Mě trvalo měsíc, než jsem se odlodlala dceru kolébkovat, ale cvičila jsem i v těhotenství s panenkou (šlo to blbě kvůli břichu a pak cca 14 dní po porodu)
Já jsem babyvak na novorozeně vyzkoušela a nikdy více. Celá mi tam „zahučela“ a měla jaksi divně hlavičku ![]()
fakt je důležitá správná poloha, zvlášt pro drobka, který vám jen tak nesdělí, že mu je to nepohodlné… ![]()
jo, tak to chápu. vím, že německá šátkovací škola dělá horizontální úvazy od novorozeněte, ale fakt bych na to doporučila nějaké osobní zaškolení. Jak nedržej sami hlavičku, tak to asi chce hodně precizně.
zkus zvážit třeba kříž s kapsou vevnitř, mně třeba přijde lehčí než s kapsou venku - halt jsem příznivec dotahovacích úvazů ![]()
Knihomyš píše:
zkus zvážit třeba kříž s kapsou vevnitř, mně třeba přijde lehčí než s kapsou venku - halt jsem příznivec dotahovacích úvazů
taky mi to vyhovovalo víc, když jsem si dotáhla podle potřeby. ale většina začátečnice nerada váže šátek až s miminem v němm.
navíc s elastikem kapsu uvnitř neuváže (nebo spíš nedotáhne.
Alpaka píše:Knihomyš píše:taky mi to vyhovovalo víc, když jsem si dotáhla podle potřeby. ale většina začátečnice nerada váže šátek až s miminem v němm.
zkus zvážit třeba kříž s kapsou vevnitř, mně třeba přijde lehčí než s kapsou venku - halt jsem příznivec dotahovacích úvazůnavíc s elastikem kapsu uvnitř neuváže (nebo spíš nedotáhne.
jo, to je také pravda, proto je lepší ten tkaný
No právě.. zjistila jsem, že dotahování s elastikem je nemožné..
KsK je kolikrát lepší, než kolíbka, dítko podepře a drží kyčle ve správné poloze! Navíc kolíbka je dost těžká na správný uvázání. Chce to trénovat, rozhodně se domluv s někým , kdo umí, většina nosnic je ochotných pomoci
Odkaz výše poslouží. Máš dost dlouhý šátek? Já elastik neznám, hned jsem začala s pevným, elastik jsem měla v ruce a nebylo to nic pro mě.
já mám teda termín až za měsíc, ale taky bych to se šátkem zkusila.. ale mám strach, abych tam takovýho drobečka dobře dala, aby mu to neublížilo..
Pokud máš moc volnou tu svrchní kapsu, tak ji musíš uvázat trochu víc na fest. Případně i po vložení dítěte jde kapsa ještě dotáhnout, zkrátka chytneš okraj, jedeš podpaždím nahoru a hrneš tu nadbytečnou látku před sebou, pak to chytneš zvrchu, zatáhneš, aby se kapsa dotáhla a pak dotáhneš ten kříž a uděláš znovu uzel s už dotaženou látkou.
Dítě moc nahoře - ono to závisí i na tom, kde máš překřížené ty pruhy vzádu, takže když to navážeš, tak si taky musíš hmátnout dozadu a ten šátek jakoby stáhnout dolů, aby se ti křížil třeba na lopatkách a ne za krkem. Čím níž bude křížení na zádech, tím níž se ti bude dařit navázat dítě vpředu - já nosila v pevném šátku kříž s kapsou uvnitř ještě s ročákem a když si položil hlavu na mě, tak mi nepřekážel, ale musela jsem si postahovat šátek na zádech.
hm…tak to je fakt kolébka naprd.. Každopádně možná fakt bude dobré si vyzkoušet i tkaný šátek a opravdu se s někým poradit. kdybys tedy byla v nouzi, tak se ozvi, pomůžu ti i s jinými úvazy (tedy umím jen 3:-))