Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Český systém, že nudle = žena u sporáku je zrůdnost. Já jsem 100% za „anglický“, kdy rýma nebo i teplota, pokud je dítěti dobře, není důvod zbytečně šikanovat kohokoliv. Jestli má tvoje dítě problém s imunitou, řešte to (ty a jeho otec) u doktora!
Ehm, no. Chapu tvuj point, ale moc nechapu tu snahu dite uzkostlive strezit vsech bacilu a myslet si, ze to jde mit pod kontrolou. Jasne, kdyz ma dite teplotu, zelenou nudli, kasle jak tuberak, tak ho necham doma, ale vis, ze jsou nemoci nakazlive treba tri dny pred vypuknutim priznaku? I kdyby nikdo do skolky nedaval deti viditelne nemocne, stejne se nemoci budou sirit. Imunita se musi budovat. Syn treba rok v kuse kaslal. Byli jsme na vsemoznych vysetrenich, nikde na nic neprisli. Jinak mu nic nebylo. Nemel kvůli tomu rok jit do skolky? Nebo kdyz uz mesic v kuse dvakrat denne smrkne? Zas bych to nehrotila…
Ziju v zemi, kde jsou nachlazene deti ve skolce zcela bezne. Nikdo z toho nedela drama a mam pocit, ze jsou tu deti celkove mene nemocne nez v CR. Z meho pohledu to beru tak, ze neni v mych silach deti od vsech viru a bakterii ochranit, tak musim posilit imunitu a psychiku tak, aby si s nimi poradily. Navic mnoho nemoci je nakazlivych uz pred propuknutim priznaku, jak chces resit toto?
Smiř se s tím, že děcka prostě marodí až do třetí třídy ZŠ, pak se imunita celkem otuží a je teprv klid, ale školka…
zapomeň… ![]()
A taky to řeš s účama!!
Ne, nedávala jsem syna do školky, pokud mu něco bylo. Na druhou stranu se mi i bohužel stalo, že jsem pro něj musela jet, protože se mu neudělalo dobře a měl horečku. Ráno mu vůbec nic nebylo.
Každopádně mě ale překvapuje, jak moc se za svůj názor stydíš, když ho raději vkládáš anonymně.. chceš rozvířit diskuzi? ![]()
@Anonymní píše: Více
Ono, kdyby netahaly učitelky ven děti za každého počasí, ale rozumně, nejsou ty děti tolik nemocné. ![]()
@boball píše: Více
Spíš naopak, kdyby děti nebyly jak skleníkové květinky, nebyly by tak často nemocné.
To je marný. Jak můžeš chtít aby lidé brali ohled na cizí děti, když je jim ukradené jejich vlastní?
@boball píše: Více
To určitě. V lesních školkách pořád všichni marodí, že je ještě nezavřeli.
Příspěvek upraven 07.10.24 v 18:01
@Serpentini píše: Více
A kde bereš ten pocit, že je jim ukradené ![]()
@j.a.n.i1 píše: Více
No, já nevím, ale procházet se ve větru a dešti ![]()
@j.a.n.i1 píše: Více
Tak pokud jim dítě v noci zvrací nebo má horečky a oni ho stejně ráno šoupnou do školky, tak mi nepřijde že by jim na tom dítěti záleželo.
@lucad77 Nemusite se bat, imunitu posiluji dukladne celorocne. Krome ovoce/zeleniny, otuzovani, pobytu venku atd., berou me deti jeste probiotika a kozi kolostrum.
Ale kdyz na ne plno deti pul dne kasle a psika, tak nevim, jak vic bych tu imunitu mela posilovat, aby nikdy nic nedostaly.
Prispevek neni mysleny jen konkretne ve spojitosti s nasimi detmi! Nejsou nastesti ty, kdy kolem nich nekdo nemocny projde a jsou hned nemocne.
Ale na rozdil od vetsiny mi neprijde normalni davat male nemocne dite mezi ostatni, podle me je to dost sobecke. Navic dle meho skodite i vasim detem, ale je to vase vec…
Jen dodavat, ze samozrejme nemluvim o tom, ze nekdo jednou zakasle, kdyz mu treba zaskoci nebo psikne, ze ho neco polechta v nose… Mluvim o regulerne nemocnych detech.
Dobrý den, rodičové,
řeší se to stále dokola napříč školkami. Pokud máte nemocné dítě, nedávejte je, prosím, do školky! Co je pro jednoho lehké nachlazení, pro druhého může být v krajním případě život ohrožující laryngitida aj. To, že vaše dítě jen „trochu kašle“ a „trochu mu teče z nosu“, neznamená, že druhý bude mít také tak lehký průběh!
Dají se pochopit krajní situace, kdy prostě z nějakých důvodů výjimečně dítě i nachlazené musí jít mezi ostatní (např. naléhavá situace v práci, vybouchne hlídání apod.). To jsou výjimečně situace, kdy se dá nemocné dítě ve školce pochopit. Zpravidla ale bývají v kolektivu nemocné pořád ty stejné děti a rodiče to nijak neřeší a nezajímá je, že nakazí i ostatní. Nehledě na fakt, že škodíte i vlastním dětem, když nemoci přecházíte.
Děkuji!