Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám holčičku narozenou ve 33.tt a už bych se měla rozhodnout o délce rodičáku. Vy které máte také nedonošené miminko, byly jste doma 3 nebo 4 roky? Bylo vaše dítě ve 3 letech přípraveno jít do školky nebo mělo pomalejší rozjezd a ve 3 letech ještě nebylo na školku připraveno? Díky za odpovědi.
Muzes zvolit 3 roky a potom oznamit zamestnavateli prodlouzeni na 4 roky, ale zamestnavatel uz nema povinnost drzet misto. Podle me to resis dost brzy, uvidis v prubehu casu, jak na tom budete.
Syn taky narozen 33tt. Neměl žádné problémy, šel do školky čerstvě ve dvou letech na dopoledne.
Záleží jaký byl porod, jak dráždivé je dítě. Ten náš byl bez plen a nadšený z školky, mladší narozený ve 38tt, ten bude rád, že to zvládne ve 3-4 letech.
Nedonošenci se většinou do těch tří let srovnají s donosenym detmi, pokud tam není nějake „poškození“.
Rozdíly jsou v psychomotorické patrně tak do 18 měsíců, pak už ne (mám v rodině dítě nar. ve 29. týdnu).
Můžeš dát na 3 roky a případně se domluvit v práci na neplaceném volnu a rodicak natáhnout. Ale určitě bych dopředu nestresovala. Všechny děti všech kámošek šly do školky normálně ve 3 letech a to jsou narozené v rozmezí 24-34 TT.. vesměs to vše dohnaly v druhém roce života
Dcerka 33+4, narozená v červenci, šla v čerstvých třech letech do školky a v pohodě.
@Yasminkaaa píše:
Muzes zvolit 3 roky a potom oznamit zamestnavateli prodlouzeni na 4 roky, ale zamestnavatel uz nema povinnost drzet misto. Podle me to resis dost brzy, uvidis v prubehu casu, jak na tom budete.
Tohle není pravda! RD je zákonem do 3 let věku dítěte. Pak už může být doma jen po DOMLUVĚ se zaměstnavatelem na neplaceném volnu.
@Yasminkaaa mě nejde ani tak o tu práci protože tam bych se nechtěla kvůli malé už vrátit jestli nebudu muset ale abych pak neskončila bez peněz nebo s almužnou. Ne že bychom byli na tom nějak špatně nebo že bych neměla rezervu ale je to zbytečné. Takhle bych věděla na čem budu buď 3 nebo 4 roky.
@Tessi222 píše:
@Yasminkaaa mě nejde ani tak o tu práci protože tam bych se nechtěla kvůli malé už vrátit jestli nebudu muset ale abych pak neskončila bez peněz nebo s almužnou. Ne že bychom byli na tom nějak špatně nebo že bych neměla rezervu ale je to zbytečné. Takhle bych věděla na čem budu buď 3 nebo 4 roky.
Můžeš si to klidně rozložit na 4 roky a ve 3 letech jit do prace
mne nevzali ve 3 letech do skolky, tak jsme si hned v tom kvetnu prodlužovala na 4 roky(dítě narozený v září), zrovna zvedli ten rodicak, tak abych nebyla doma úplně zadarmo, respektive nemusela řešit abych měla placeny zdravotní atd. Jednodušší mi prislo rozložit si tu částku do 4 let, nakonec jsem se se zaměstnavatelem dohodla na zkráceným úvazku, který jsme ten rok zvládli i bez skolky a normálně jsem ten rok brala rodicak a pracovala
@Tessi222 náš nar.34 t. Ve 2,5 nastupoval do dětské skupiny na celý den. A na začátku byl jediný, který řval jako tur - ale odpoledne, že musí domů
to jsme si připadali jako rodiče roku ![]()
Ja měla RP na 3 roky, pak stejně místo pro mě nebylo, tak jsme se domluvili na neplaceném volnu a mezi tím se nové, jiné místo našlo. Poslední dva nevyplacené příspěvky jsem rozložila do šesti a je. Tak mládě už obchází kolem MŠ a nemůže se dočkat a já od září do práce…
A kdy je narozená? Pokud třeba v lednu, tak bych rodičák prodloužila až do září. Není jisté, že ti v lednu vezmou dítě do školky. Radši si rodičák rozložit na déle, je to jistota. Pak můžeš chodit do práce a zároveň brát rodičák. Taky je třeba počítat s vyšší nemocností dítěte při nástupu do školky.
Zalezi na zdravotnim stavu, u nas 26 tt, vyvojova dysfazie, svalova hypotonie, nejedlik, ve trech letech na skolku absolutne nepripraveny, do skolky sel ve ctyrech, to teprve zacinal mluvit a doted ve skolce jen tri dopoledne v tydnu. mentalne je v poradku, ale rec a motorika spatna. to se neda naplanovat, co bude, nepocitali jsme, ze to bude tak narocne a dlouhodobe pres vsechny fyzioterapie, hipoterapie, logopedie…
Dcera narozena 26+0 bez vetsich problemu (chodit zacala ve 20 mesicich) nastoupila do skolky ce 2.5 letech na doporuceni neurologa - prospelo ji to..