Vítání druhorozeného

Anonymní
13.8.22 07:32

Vítání druhorozeného

Rodiče více dětí, možná poradíte? Za chvíli se nám narodí druhé dítě a jsem na RD s dvoukeťákem. Máte nějaké tipy, jak to udělat, aby se ten necítil odstrčený a zbytečně nežárlil?

Zatím vím, že má od nového sourozence dostat v porodnici dárek, mám ho zapojovat do péče o miminko a taky si najít čas jenom pro něj. Je ještě něco dalšího, jak mu pomoct smířit se s novou situací? S čím máte dobré zkušenosti?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30974
13.8.22 07:48

Vidíš a my nikdy nedávali dárek od sourozence, ale za to, že bylo dítě šikovné a zvládlo to doma s babičkou. Zapojovat do péče jen co ono samo chce. My to pojali tak, že mladší sourozenec se přidává do života staršího. Tudíž pokud to jen trochu šlo, přednost mělo starší dítě. A po návratu z přece převzal muž starší dítě a šli spolu dělat něco zábavného, co s mimcem úplně nešlo. A základem pro rodičovský klid pro mě bylo přijmutí faktu, že pozice dítěte v rodině ho do života ovlivňuje. Že druhému dítěti nedám, co prvnímu, ale není tím ochuzené, ma zase jiné výhody, co první dítě nemělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
13.8.22 07:53

Já mám od sebe děti 18m, dárek jsme nedávali, byla malá, nechápala by to. A já jsem se zkrátka věnovala starší dceři, co to šlo. Pokaždé, když mimčo spalo, hrály jsme si, a vlastně pořád jsem na dceru mluvila, při kojení, atd. Vlastně se jí ode mě dostalo víc pozornosti, než když jsem byla těhotná. Když jsme šly ven, mimčo bylo v kočárku a já se opět věnovala starší. Od cca 10 dní mimča jsem teda používala dudlík, protože jinak by třeba v tom kočárku brečelo. Stejně ale těžko radit, záleží, jak konkrétně to bude tvé starší dítko snášet a jak náročné bude miminko. Držím palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2613
13.8.22 07:55

Mně přišlo fajn mít nakoupené/nachystané do zásoby různé atraktivní aktivity- kinetický písek, nálepky, vodní omalovánky, nové knížky… abych měla co vytahovat z rukávu, až bude krize. Teď čekáme třetího a už si to začínám chystat :lol: vyplatilo se mi fakt věnovat tomu staršímu hodně vědomé pozornosti, nebýt na nervy z toho když je v kontaktu s miminkem, podporovat je v kontaktu (když o to stojí) žádné „nesahej na miminko, pozor na miminko, opatrně na miminko!“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35962
13.8.22 08:06

Mezi 2 a 3 máme 19 měsíců. Že máme doma něco novýho si všiml tak po dvou dnech. Pomohlo, že byl doma tatínek na otcovské a věnoval se i on. Do všeho zapojovat, vše ukazovat. Když bude miminko spát tak se věnovat staršímu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3907
13.8.22 08:19

Mě se osvědčilo nedělat z toho moc drama. Hele, mimino. No jo, jedeme dál.

Nikdy, ale fakt vůbec nikdy nezduvodnovat něco nepříjemného miminem - takže když musíme z hřiště, protože mimino, vymyslela jsem si jiný důvod, třeba že potřebuju nutně na záchod.

Pokud podíl mimina na neprijemnostech skutečně, skutečně nelze popřít (třeba si hrajete s legem, ale ty musíš jít přebalit), trochu otočit oči v sloup „prosimte promiň, já to musím jít rychle vyřídit, je to trochu otrava, teda…“

A dávat si pozor na to, co říkáš, když děti neposlouchaji, protože ony poslouchají, že jo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
13.8.22 08:21
@Anonymní píše:
Rodiče více dětí, možná poradíte? Za chvíli se nám narodí druhé dítě a jsem na RD s dvoukeťákem. Máte nějaké tipy, jak to udělat, aby se ten necítil odstrčený a zbytečně nežárlil?Zatím vím, že má od nového sourozence dostat v porodnici dárek, mám ho zapojovat do péče o miminko a taky si najít čas jenom pro něj. Je ještě něco dalšího, jak mu pomoct smířit se s novou situací? S čím máte dobré zkušenosti?

8o Dárek?
:zed:
A peníze mu dát nechcete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
13.8.22 08:25

Ještě třeba ukázat na nějaké knížce nebo pohádce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
13.8.22 08:30
@Platanka píše:
Mě se osvědčilo nedělat z toho moc drama. Hele, mimino. No jo, jedeme dál.

Nikdy, ale fakt vůbec nikdy nezduvodnovat něco nepříjemného miminem - takže když musíme z hřiště, protože mimino, vymyslela jsem si jiný důvod, třeba že potřebuju nutně na záchod.

Pokud podíl mimina na neprijemnostech skutečně, skutečně nelze popřít (třeba si hrajete s legem, ale ty musíš jít přebalit), trochu otočit oči v sloup „prosimte promiň, já to musím jít rychle vyřídit, je to trochu otrava, teda…“

A dávat si pozor na to, co říkáš, když děti neposlouchaji, protože ony poslouchají, že jo :lol:

To je pro mě osobně poněkud zvláštní přístup :think: takhle zase v dítěti vyvoláš pocit, že miminko a jeho potřeby jsou jaksi podřadné. Já tedy k dětem od začátku přistupovala tak, že jsou si rovny a obě dvě si zaslouží stejným dílem moji péči a pozornost (jasně, jednou je třeba věnovat pozornost více jednomu, pak zase v jiný okamžik druhému, ale děti jsou si zkrátka rovny).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.22 08:31

Holky, díky moc za parádní rady :hug: :kytka:.
Budu na to myslet. Moc mi záleží, aby to bylo fajn, moji rodiče tohle vůbec nezvládli…

@Silver_Lining nové aktivity jsou super nápad. :mavam:

Tatínek bude doufám ze začátku taky chvíli doma.

• Citovat
  • Upravit
33005
13.8.22 08:32
@topazio píše:
8o Dárek? :zed:
A peníze mu dát nechcete?

Naše mladá přinesla bráchovi traktor i s valníkem. Ještě neuměl mluvit a příbuzenstvu nadšeně ukazoval, že to má od ségry a pamatoval si to několik let, než mu došlo, že mimino v tom břichu i s traktorem asi nebylo. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
13.8.22 08:35

Hlavne tu pozornost, aby dostal. Kam se pujde, co se bude delat, vsechno jsem prizpusobila starsimu, jak jen to slo, aby se nic nemenilo raz na raz.

No a nahlas zduraznovat, jak vnimas, ze je veliky a sikovny. Kdyz bude miminko ukricene, poznamenat, jak jsi rada, ze on je uz veliky a domluvi se. Lehce zvelicit, ale nevymyslet si - jen podle toho, jak to opravdu citis. Prvorozeny se vzdy uplne rozsvitil zevnitr.

Faze mimina u nas probehla hladce, konflikty vznikaly, az se zacly bourat konstrukce z dupla. Ale nic hroznyho, zaklad byl dobry :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
13.8.22 08:37
@Thomassss píše:
To je pro mě osobně poněkud zvláštní přístup :think: takhle zase v dítěti vyvoláš pocit, že miminko a jeho potřeby jsou jaksi podřadné. Já tedy k dětem od začátku přistupovala tak, že jsou si rovny a obě dvě si zaslouží stejným dílem moji péči a pozornost (jasně, jednou je třeba věnovat pozornost více jednomu, pak zase v jiný okamžik druhému, ale děti jsou si zkrátka rovny).

To ale pochopí až starší dítě. Ne batole.

U nás přístup „hrozny, mimino zase řve“ taky zafungoval. Pro staršího je to mimino prostě občas opruz a je fajn když vidí, že okolí z toho mimina není jen pordene, jak tomu v mnoha rodinách bývá.
Taky to dodá staršímu pocit důležitosti, že on už jako starší umí víc, nepotřebuje takovou péči (a eliminuje to případný pokus i regresi, aby taky dostal pozornost).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
13.8.22 08:37

@Platanka to jsem taky delala, pak mi prvorozeny pred odchodem zacal pripominat, at si nejdriv odskocim :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.22 08:41

@Svistice taky mi to doporučilo dvoje známých. Prý si pak prvorozený to auto tuším hrozně moc vážil a moc se těšil, že ho dostal od ségry :lol:. Můj prvorozený, když něco ukazuje, taky říká od koho hračku dostal, vždy si to pamatuje. A traktor je dobrý tip taky, on má traktory rád a žádný doma ještě nemá :D.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure