Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vidíš a my nikdy nedávali dárek od sourozence, ale za to, že bylo dítě šikovné a zvládlo to doma s babičkou. Zapojovat do péče jen co ono samo chce. My to pojali tak, že mladší sourozenec se přidává do života staršího. Tudíž pokud to jen trochu šlo, přednost mělo starší dítě. A po návratu z přece převzal muž starší dítě a šli spolu dělat něco zábavného, co s mimcem úplně nešlo. A základem pro rodičovský klid pro mě bylo přijmutí faktu, že pozice dítěte v rodině ho do života ovlivňuje. Že druhému dítěti nedám, co prvnímu, ale není tím ochuzené, ma zase jiné výhody, co první dítě nemělo.
Já mám od sebe děti 18m, dárek jsme nedávali, byla malá, nechápala by to. A já jsem se zkrátka věnovala starší dceři, co to šlo. Pokaždé, když mimčo spalo, hrály jsme si, a vlastně pořád jsem na dceru mluvila, při kojení, atd. Vlastně se jí ode mě dostalo víc pozornosti, než když jsem byla těhotná. Když jsme šly ven, mimčo bylo v kočárku a já se opět věnovala starší. Od cca 10 dní mimča jsem teda používala dudlík, protože jinak by třeba v tom kočárku brečelo. Stejně ale těžko radit, záleží, jak konkrétně to bude tvé starší dítko snášet a jak náročné bude miminko. Držím palce ![]()
Mně přišlo fajn mít nakoupené/nachystané do zásoby různé atraktivní aktivity- kinetický písek, nálepky, vodní omalovánky, nové knížky… abych měla co vytahovat z rukávu, až bude krize. Teď čekáme třetího a už si to začínám chystat
vyplatilo se mi fakt věnovat tomu staršímu hodně vědomé pozornosti, nebýt na nervy z toho když je v kontaktu s miminkem, podporovat je v kontaktu (když o to stojí) žádné „nesahej na miminko, pozor na miminko, opatrně na miminko!“
Mezi 2 a 3 máme 19 měsíců. Že máme doma něco novýho si všiml tak po dvou dnech. Pomohlo, že byl doma tatínek na otcovské a věnoval se i on. Do všeho zapojovat, vše ukazovat. Když bude miminko spát tak se věnovat staršímu.
Mě se osvědčilo nedělat z toho moc drama. Hele, mimino. No jo, jedeme dál.
Nikdy, ale fakt vůbec nikdy nezduvodnovat něco nepříjemného miminem - takže když musíme z hřiště, protože mimino, vymyslela jsem si jiný důvod, třeba že potřebuju nutně na záchod.
Pokud podíl mimina na neprijemnostech skutečně, skutečně nelze popřít (třeba si hrajete s legem, ale ty musíš jít přebalit), trochu otočit oči v sloup „prosimte promiň, já to musím jít rychle vyřídit, je to trochu otrava, teda…“
A dávat si pozor na to, co říkáš, když děti neposlouchaji, protože ony poslouchají, že jo ![]()
@Anonymní píše:
Rodiče více dětí, možná poradíte? Za chvíli se nám narodí druhé dítě a jsem na RD s dvoukeťákem. Máte nějaké tipy, jak to udělat, aby se ten necítil odstrčený a zbytečně nežárlil?Zatím vím, že má od nového sourozence dostat v porodnici dárek, mám ho zapojovat do péče o miminko a taky si najít čas jenom pro něj. Je ještě něco dalšího, jak mu pomoct smířit se s novou situací? S čím máte dobré zkušenosti?
Dárek?
![]()
A peníze mu dát nechcete?
@Platanka píše:
Mě se osvědčilo nedělat z toho moc drama. Hele, mimino. No jo, jedeme dál.Nikdy, ale fakt vůbec nikdy nezduvodnovat něco nepříjemného miminem - takže když musíme z hřiště, protože mimino, vymyslela jsem si jiný důvod, třeba že potřebuju nutně na záchod.
Pokud podíl mimina na neprijemnostech skutečně, skutečně nelze popřít (třeba si hrajete s legem, ale ty musíš jít přebalit), trochu otočit oči v sloup „prosimte promiň, já to musím jít rychle vyřídit, je to trochu otrava, teda…“
A dávat si pozor na to, co říkáš, když děti neposlouchaji, protože ony poslouchají, že jo
To je pro mě osobně poněkud zvláštní přístup
takhle zase v dítěti vyvoláš pocit, že miminko a jeho potřeby jsou jaksi podřadné. Já tedy k dětem od začátku přistupovala tak, že jsou si rovny a obě dvě si zaslouží stejným dílem moji péči a pozornost (jasně, jednou je třeba věnovat pozornost více jednomu, pak zase v jiný okamžik druhému, ale děti jsou si zkrátka rovny).
Holky, díky moc za parádní rady
.
Budu na to myslet. Moc mi záleží, aby to bylo fajn, moji rodiče tohle vůbec nezvládli…
@Silver_Lining nové aktivity jsou super nápad. ![]()
Tatínek bude doufám ze začátku taky chvíli doma.
@topazio píše:
Dárek?
A peníze mu dát nechcete?
Naše mladá přinesla bráchovi traktor i s valníkem. Ještě neuměl mluvit a příbuzenstvu nadšeně ukazoval, že to má od ségry a pamatoval si to několik let, než mu došlo, že mimino v tom břichu i s traktorem asi nebylo. ![]()
Hlavne tu pozornost, aby dostal. Kam se pujde, co se bude delat, vsechno jsem prizpusobila starsimu, jak jen to slo, aby se nic nemenilo raz na raz.
No a nahlas zduraznovat, jak vnimas, ze je veliky a sikovny. Kdyz bude miminko ukricene, poznamenat, jak jsi rada, ze on je uz veliky a domluvi se. Lehce zvelicit, ale nevymyslet si - jen podle toho, jak to opravdu citis. Prvorozeny se vzdy uplne rozsvitil zevnitr.
Faze mimina u nas probehla hladce, konflikty vznikaly, az se zacly bourat konstrukce z dupla. Ale nic hroznyho, zaklad byl dobry ![]()
@Thomassss píše:
To je pro mě osobně poněkud zvláštní přístuptakhle zase v dítěti vyvoláš pocit, že miminko a jeho potřeby jsou jaksi podřadné. Já tedy k dětem od začátku přistupovala tak, že jsou si rovny a obě dvě si zaslouží stejným dílem moji péči a pozornost (jasně, jednou je třeba věnovat pozornost více jednomu, pak zase v jiný okamžik druhému, ale děti jsou si zkrátka rovny).
To ale pochopí až starší dítě. Ne batole.
U nás přístup „hrozny, mimino zase řve“ taky zafungoval. Pro staršího je to mimino prostě občas opruz a je fajn když vidí, že okolí z toho mimina není jen pordene, jak tomu v mnoha rodinách bývá.
Taky to dodá staršímu pocit důležitosti, že on už jako starší umí víc, nepotřebuje takovou péči (a eliminuje to případný pokus i regresi, aby taky dostal pozornost).
@Platanka to jsem taky delala, pak mi prvorozeny pred odchodem zacal pripominat, at si nejdriv odskocim ![]()
@Svistice taky mi to doporučilo dvoje známých. Prý si pak prvorozený to auto tuším hrozně moc vážil a moc se těšil, že ho dostal od ségry
. Můj prvorozený, když něco ukazuje, taky říká od koho hračku dostal, vždy si to pamatuje. A traktor je dobrý tip taky, on má traktory rád a žádný doma ještě nemá
.
Rodiče více dětí, možná poradíte? Za chvíli se nám narodí druhé dítě a jsem na RD s dvoukeťákem. Máte nějaké tipy, jak to udělat, aby se ten necítil odstrčený a zbytečně nežárlil?
Zatím vím, že má od nového sourozence dostat v porodnici dárek, mám ho zapojovat do péče o miminko a taky si najít čas jenom pro něj. Je ještě něco dalšího, jak mu pomoct smířit se s novou situací? S čím máte dobré zkušenosti?