Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte maminky, tak dneska mi sdělili na gyndě, že mám podle krevního obrazu nízký obsah železa…máte s tím někdo zkušenosti? Jaká jsou rizika? Vypadla jsem odtamtud tak rychle, že jsem se zapomněla úplně zeptat… Děkuju moc za rady…
Já jsem měla ke konci těhu taky, a i ještě nějakou dobu po porodu, myslím že je to celkem normální jev a krevní obraz se po pár měsících dá zase dokupy, popřípadě za použití nějakých doplňků stravy. Myslím, že kdyby byly ty hodnoty nějak znepokojující, nenechali by tě jen tak odejít.
Ahoj,
a napsali ti železo na doplnění? Já se s nedostatkem železa peru celý život, když už kolabuju a nemůžu skoro dojít do práce, tak mi napíšou tablety, ty mě na čas hodí do normálu a jedem nanovo ![]()
Jez potraviny, které železo obsahují a spíš si dávej pozor, abys někde neupadla, já mívám z nedostatku železa slušný motolice.
Ale pokud ti nedali prášky, tak to asi nebude nic hroznýho, to bys mohla dohnat tím jídlem.
Tereza
Taky som to mala.Ale v poho.Akurat som po tom železe mala problem isť na velku.Ale spravilo sa to.Samik to mal taky.Vysledky už su OK,tak doberame už poslednu lahvičku Aktiferinu.Bral ho asi pol roka.On bol hooodně chudokrvny
Dr mi povedala,že to ma z toho jak som bola ja v tehu
ničoho a neboj nie je to nič strašne ![]()
No, dostala jsem recept na Aktiferin, mám ho brát ráno a večer..ale je zvláštní, že krevní obraz, na který jsem byla ve 12tt byl v pořádku..nebo je to normální, že se to zhoršuje třeba až ke konci těhotenství, podle toho, kolik malé potřebuje?
Jo a ještě jsem někde četla, že prý když se ten aktiferrin bere zároveň s vitamínem C, tak to snad zvýší a zlepší účinek, je to pravda?
Je fakt že mě se železo zhoršilo právě ke konci těhu,taky jsem brala Aktiferin, ale moc to u mě (podotýkám že u mě!) nezabralo, zlepšovat se to viditelně začlo až po šestinedělí, ale na to se neumírá, naštěstí ![]()
Jinak teda nevím jak s tí vitamínem C, ale jinak Aktiferrin, nazapíjet mlékem a vůbec mléčné výrobky kdyžtak užít až tak 2 hodiny po požití léku, protože jeho účinnost snižují taky káva a a potraviny s větším množstvím vlákniny, myslím.
Taky jsem musela brát železo ke konci těhotenství, ale jak už tu někdo psal může být problém se zácpou, takže jíst jogurty a vlákniny ať je to vyrovnané. S tím vitamínem C nevím, nikdo mi to neřekl a ono se předpokládá, že asi jíš v těhotenství zdravě a tím tedy konzumuješ i vitamín C ![]()
CANCERKO - právě jsem o těch jogurtech a vláknině psala, že s nimi opatrně, právě kvůli ovlivnění působení léku
Taky som mala krvny obraz na začiatku tehu OK.Až ku koncu sa to zhoršilo
Teraz som si spomenula,že kamoška to mala taky a jej maly taky
Tak sa priprav,že tvoje mimi ma tom bude stejne.Ale možno nie… ![]()
Jo a ja som dostala jednu krabičku toho Aktiferinu tersaz neviem koľko tam je tabliet.Asi 30,takže som to brala 15 dni.Pak mi ho už nepredpisal
Ahoj, tak já jsem brala od 33.tt Maltofer, po porodu jsem dostala Aktiferrin a Jeník po narození také měl železo hraniční, dostal na to kapky Maltofer. P.
to archienka:
to jsem netušila, ja jedla úplně normálně ![]()
tak to se chuděra asi nevy… ![]()
Já jsem taky v 1. těhu měla tabletky se železem - ony se na to nemá jíst ty mléčné výrobky, protože nějak to železo blokují, takže se většina zase vyloučí (aspoň tak jsem to laicky pochopila) - píše se to i v příbalovém letáku, alespoň u toho, co jsem měla já (značku už si nepamatuju). A že se krevní obraz ke konci může zhoršovat, to bych si vysvětlovala tím, že v těhotenství se značně zvyšuje množství krve, tak holt se to železo víc rozptýlí.
Mimčo jsem měla zdravé, takže bych se ničeho nebála.
Ahojky,
já se železem bojuji každé těhotenství. Beru léky, doktor mi dal něco, co nezpůsobuje tolik zácpu
a celkem to jde. Ale hodnoty mám pořád dole. Miminku to ale v ničem nevadí. Mně jo - jsem víc unavená a motám se (ne moc, jen o tom prostě vím), o dechu ani nemluvě.
U Kačky jsem měla problém po porodu. Krve jsem ztratila minimálně, přesto jsem se jim ve sprše po těch dvou hodinách po porodu složila. Omdlévat se mi chtělo asi 2 dny, ale ustálo se to. Jen mi nechtěli dát mimčo, což jsem si ale vydupala, dávala jsem si pozor a byla na nadstandardu - koupal manžel.