Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojda, taky jsem před 14 dny dostala aktiferin. Přestala jsem být šíleně unavená, ale pocit na omdlení mám stále, hlavně když vyrazím někam z domu…
Já brala aktiferin už od pátého měsíce 2× denně a hodnoty jsem měla při každé kontrole ještě nižší. Po porodu jsem ztratila hodně krve, tak ho beru dál. Večer jsem úplně hotová, protože s našim malým lítám furt někde venku, on spí přes den jen v jedoucím kočárku, ty nožky jak mě bolej a záda ![]()
No malej papá aktiferin taky, ale v kapkách. Jinak to není až takový velký problém, já spíš po něm chodím 2× na velkou, takže mám opačný problém ![]()
Ahoj, také mi zjistili nedostatek železa, proto jsou ty únavy a motanice…Jenže jak jsem to zvládala brát (ty tabletky) dřív, tak poslední dobou už to není možné, vždycky se mi udělá špatně, často potom je mi na zvracení, mám překyselený žaludek (i po suchém rohlíku) - kyselé šťávy. No, nic moc. Myslela jsem,že to přejde jako u prvního synka, nyní jsem 34+6 a stejně mám hlavu v záchodě denně nebo ob den. Železo beru jen vyjímečně, když cítím,že to zvládnu udržet.
Vám nikomu potom nebývá špatně?
Můj doktor mi řekl,že to mám jíst teda jak to půjde. No, nevím. Snažím se aspoň hodně zeleniny,vitamínů atd. Co by se mohlo stát, když budu rodit plánovanou sekcí (jsme podruhé KP + po operaci slepáku v 5.měsíci těhu) a nebudu mít dostatek železa? (ono to není až tak kritické,to je jasné). No, snad až bude mímo venku, nebudu s tím už mít problémy. Držím palce všem!
Ahoj,
Bety123, mám taky hraniční železo. Doktorka říkala že to není tak hrozné, ale že mám radši aktiferin brát 2× denně, protože kdybych měla při porodu větší krevní ztráty mohlo by mi klesnout hodně a museli by mi dát transfůzi, čemuž se snaží radši vždycky předejít. To jen že ses ptala co se může stát.
Ale musím přiznat že dvakrát denně to zvládnu málokdy. Většinou večer na to zapomenu a vzpomenu si až po jídle. Což je na houby. Potom se totiž špatně vstřebává. Mělo by se jíst na lačno a aspoň půl hodiny potom nejíst a hlavně ho nezapíjet mlíkem.
M.
Ahojte holky, no ja ted taky od 30 tydne beru aktiferin, ale pro zmenu mam z neho prujem, tak jsem ho prestala brat, ale nevim jestli ho muzu jen tak vynechat..k doktorovi jdu az v utery, tak nevim no, ale uz jsem nevydrzela mit tri tydny prujem..je to hnus…
mate to nekdo taky?nebo jsem zase jako ve vsem vyjimka? ![]()
Dobry vecer mam brat tablety tardyferon - fol jsou na zelezo jsem v 32tt tehotenstvi pise se ze se nemuze rozkousat…ale mam problem s polykani myslite ze se muze rozpustiit dekuji ![]()
Tak já mám taky problém s polykáním prášku, ale tardyferon není tak velký, dá se zvládnout. Hlavně hodně zapít dokud necítíš, že už se spolkl. Pokud to i tak nedáš, zavolej si na svou hematologii, jestli můžeš pokousat nebo rozpouštět.
@IvaX ne, měla by jsi spolknout jinak proběhne úplně jiné štěpení než by mělo.
On mi táák smrdí, že si nedokážu představit že bych ho rozkousala.
dej si na třeba na 4 díly a spolkni s jídlem. ![]()
No prave sem to rospustila a smrdi to
tak pravě to je problem muj že se bojim polykat tablety jednou sem se dusila a od te doby nepolknu
Tak nevim.co stim tet mam dělat ![]()
Náhodou s captaferem nemáte prosím některá zkušenost? Beru teď jiný doplněk kvůli železu, ale po něm mám problémy se zácpou.
@DrahusN Někde jsem tu o něm psala, že po tady tom jediném doplňku jsem neměla zácpu a fungovala jsem normálně bez jakýchkoliv problémů. Ale je to díky tomu složení, protože ač je to doplněk, díky kterému se doplňuje železo, tak železo prostě neobsahuje.
@Karolinka95 Už mám o něm taky víc informací, protože sestra ho bere kvůli chudokrevnosti, což jsem vůbec nevěděla.
Už jsem ti tu někde právě psala. Jak předtím sestra fungovala než začala brát captafer? Měla předtím nějaké problémy nebo ne?