Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, náš prcek (7 měsíců)zatím neleze, nesedí jen se přetáčí z bříška na záda a dělá „hodiny“. To myslím není problém, ale nehraje si s nožičkami. Prostě si dosáhne jen na kolínka a víc nožičky nedokáže zvednout, natož aby si palečky dal do pusinky. Máte s tím někdo zkušenost?
Georgi píše:
Ahoj holky, náš prcek (7 měsíců)zatím neleze, nesedí jen se přetáčí z bříška na záda a dělá „hodiny“. To myslím není problém, ale nehraje si s nožičkami. Prostě si dosáhne jen na kolínka a víc nožičky nedokáže zvednout, natož aby si palečky dal do pusinky. Máte s tím někdo zkušenost?
A tím se „trápíš“? Každé dítě je jiné, neboj, přijde čas, kdy si začne hrát i s nožičkama - a už je nepustí
a přijde aj čas, kdy je dá do pusinky. Matymu je 9 měsíců a v pusince je ještě neměl, ale znám miminka, co je tam měli v 6 měsících.. Prostě každé dítě je jiné, jinak „rychle“ se vyvíjí ![]()
Neboj. Naše malá si teda hraje s nožičkama pořád, ale do pusy si je strčila max 2×. Co si bude cucat fusky ne?? ![]()
Taky bych se tim netrapila ![]()
Pokud chces, aby neco dohnalo, pomaloucku s nim protahuj svaly, pomahej a cvicte - stejne to bude brat jako hru!!! Ale myslim, ze drive nebo pozdeji k tomu dojde i bez cviceni - opravdu je kazde mimco jine ![]()
promluv si s pediatrem, možná by vás poslal k neurologovi, jen tak pro sichr ![]()
ygreen píše:
promluv si s pediatrem, možná by vás poslal k neurologovi, jen tak pro sichr
Já osobně bych tohle „vůbec neřešila“.. Podle mě je důležitější třeba přetáčení, ale sahání na nožičky? Má 7 měsíců, je čas.. ![]()
Pediatr se nás ptal na nožičky již při půlroční kontrole a říkal, že se malý vyvíjí pomaleji. Rehabilitační sestra mi říkala, že nemá dostatečnou sílu v břišních svalech. Tak nevím, jen jsem nevěděla, jestli je to běžné. Starší syn byl tryskomyš, ten si v 7 měsících už stoupal.
Tak nás se na nožičky při půlroční kontrole nikdo neptal, jen na přetáčení a to on nedělá… nožičky si do pusy nacpe, ale nejraději s nima okopává hračky na hrazdičce.
Verunka si taky dlouho nesahala na nožičky, tipovala jsem taky na slabý bříško a zahájila „domoléčbu“
Na bříško jsem s ní posilovala tak, že jsem si jí dala pupík na pupík, zafixovala nožičky a pomalu se nahýbala do stran. Ona musela vyvažovat a tím posilovala bříško. Dělá se to i na balonech, ale ten jsem byla líná nafukovat
Ona se k tomu i špatně otáčela, bylo vidět, že jí to to břicho špatně utáhne. No a srovnalo se to za týden a kousek ![]()
zuzouš píše:
Verunka si taky dlouho nesahala na nožičky, tipovala jsem taky na slabý bříško a zahájila „domoléčbu“Na bříško jsem s ní posilovala tak, že jsem si jí dala pupík na pupík, zafixovala nožičky a pomalu se nahýbala do stran. Ona musela vyvažovat a tím posilovala bříško. Dělá se to i na balonech, ale ten jsem byla líná nafukovat
Ona se k tomu i špatně otáčela, bylo vidět, že jí to to břicho špatně utáhne. No a srovnalo se to za týden a kousek
A nemáš nějakou radu, jak motivovat malého k otáčení? Už nám vyhrožují rehabilitací…
j.a.n.i1 píše:zuzouš píše:A nemáš nějakou radu, jak motivovat malého k otáčení? Už nám vyhrožují rehabilitací…
Verunka si taky dlouho nesahala na nožičky, tipovala jsem taky na slabý bříško a zahájila „domoléčbu“Na bříško jsem s ní posilovala tak, že jsem si jí dala pupík na pupík, zafixovala nožičky a pomalu se nahýbala do stran. Ona musela vyvažovat a tím posilovala bříško. Dělá se to i na balonech, ale ten jsem byla líná nafukovat
Ona se k tomu i špatně otáčela, bylo vidět, že jí to to břicho špatně utáhne. No a srovnalo se to za týden a kousek
Víceméně to, co se všude dočteš
Když leží a zádech, nedávat hračky do ruky, ale vedle, aby se za nima točil, aspoň na ten bok. Pak když bude třeba na tom boku, chytnout kolínko horní nohy a přetočit za to kolínko. A každý den a pořád do zblbnutí
Verunka se točila od asi 6m, někdy jednou za den, někdy týden ne, taky jsem z toho nebyla zrovna odvázaná. Pořádně začla až v 8m. Některý děti jsou takové se vším. Zrovna včera jsem zjistila, že umí celkem obstojně chodit kolem nábytku, ale proč by to dělala dřív, proč by mi měla ukazovat začátky, nechtělo se ![]()
ja mam pocit , ze nas druhorozeny si s nozickama nehral nikdy.
Nejak jsem to neresila a myslim ze je celkem normalni … teda az na to vztekani
![]()
Jo a na ty nozicky se nas v pul roce nikdo neptal, a to jsme chodili i na utz hlavicky(respektive mozku) a tam se ptali na ten vyvoj v pul roce, aby vedeli ze teda malej je opravdu ok a uz kontroly nepotrebuje ![]()
zuzouš Jojo, tak na bok on se točí, ale tam se vždycky umístí do stabilní polohy a vydrží si tak hrát dlouho… ale na bříško se mu nechce ![]()
Darek si taky hraje s nožičkama až teď od 11. měsíce
a neleze ![]()