Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje dcera ma na zatylku cerveny flicek. Vim, ze to ma hodne deti-rikala mi to doktorka i rodice rikali, ze jsem ten flicek mela a ze to casem zmizi. Nele je 5 mesicu a kousek a flicek porad nemizi, spis se mi zda, ze vic a vic rudne
I se za krkem trosku zpotila a zacalo se ji to tam jakoby loupat. Doktorka poradila imazol, ze pry ma na tom ekzemek, takze mazat. Tak mazu, ale ona se tam proste poti a je to porad dokola, kdyz se to zahoji, za chvili je to znovu.
Chci se zeptat, za jak dlouho ten flicek asi zmizi? A je tu nejaka maminka co mela neco podobneho (myslim ten ekzem)? Predem dekuju za reakce ![]()
Můj syn má taky na zátylku flek - je to taková nepravidelná skvrna, jako hodně malých flíčků, cca 4×2 cm. Zatím mu to nijak nemizí, ale ekzém na tom nemá.
Imazolem bych to nemazala, je to chemický koktejl
, pokud to má suché, tak promazat něčím mastným (třeba olejíčkem, ale přírodním) nebo mastným krémem. Pokud má pupínky, tak vysušit, dobře funguje ťupkat silným černým čajem. Hodně jí to větrej, a prostě to nech, ono to jednou zmizí…
Nebude to hemangiom? …dcera ho má od narození na hlavě ve vlsech a synovi jsem ho objevila na prdelce…ono to má do takových 6ti let dítěte zmizet, řekni to pediatrovi, on to bude sledovat. Dceři jsou 3 roky a už jí to světlá a mizí. Syn ho má tedy větší, tak doufám, že i jemu bude mizet.
Neteř to měla na zápěstí, teď má čtyři roky a nic na něm nemá. Ovšem, tam vyrážku neměla. Moje malá má dva velký fleky na hlavičce, jeden z toho taky na zátylku. Taky jsem zvědavá, kdy ji zmizí. Ale dřív ji to asi zaroste vlasama:-)
syn to měl na zátylku taky, docela velkou červenou skvrnu a zmizelo to myslím nějak v 10-11 měsíci. Je to celkem běžná věc. Pokud je to suchý, mazala bych to Excipialem, ten nám fungoval u malýho na všechny tyhle věci ![]()
Já mám dojem, že to nezmizí - MM má 34 a má ho furt
Samík ho má taky, ale je to pod vlasama, nevadí to ničemu…
Měla to první dcera a má to i druhá (obě na zátylku), kdy to vymizelo si už nepamatuju, ale ve 4 letech už to dávno nemá
. Hemangiom to podle mě není, ten měla první dcera na břiše a vypadalo to úplně jinak
. Tohle jsou skvrnky, po zatlačení vyblednou, pak zase zčervenají. Zrovna jsme to dnes s mamkou řešili, že se zeptám dr. co to vůbec je ![]()
AnastazieB píše:
Můj syn má taky na zátylku flek - je to taková nepravidelná skvrna, jako hodně malých flíčků, cca 4×2 cm. Zatím mu to nijak nemizí, ale ekzém na tom nemá.Imazolem bych to nemazala, je to chemický koktejl, pokud to má suché, tak promazat něčím mastným (třeba olejíčkem, ale přírodním) nebo mastným krémem. Pokud má pupínky, tak vysušit, dobře funguje ťupkat silným černým čajem. Hodně jí to větrej, a prostě to nech, ono to jednou zmizí…
Ona to ma velky asi jako desetikorunu a nad tim ma nekolik takovych miniaturnich, ale ty uz jsou ve vlaskach. Jinak pupinky tam nema, jenom se ji tam ta kuzicka loupe a schne, nekdy tam ma i cervenejsi maly flicek v tom velkym flicku a asi ji to i svedi, protoze se to snazi skrabat…tak budu zkouset ten olejicek, popravde ten imazol mi taky moc nesedi-ale zlepsuje se to s nim ![]()
To jsou poporodni skvrny, takzvane capi kousnuti, jak deti nesl cap v zobaku. Mivaji to na zatylku a na koreni nosu. Vypozorovala jsem, ze jsou nekdy cervenejsi, jindy ne. Mizi to mesice.
Kvatapka píše:
Měla to první dcera a má to i druhá (obě na zátylku), kdy to vymizelo si už nepamatuju, ale ve 4 letech už to dávno nemá. Hemangiom to podle mě není, ten měla první dcera na břiše a vypadalo to úplně jinak
. Tohle jsou skvrnky, po zatlačení vyblednou, pak zase zčervenají. Zrovna jsme to dnes s mamkou řešili, že se zeptám dr. co to vůbec je
Me by taky zajimalo co to teda je, dr. nic nerikala-ze prej to je normalni, akorat se ji nelibi ten ekzemek
Jen ze se kazdej vzdycky soucitne pta, copak to tam ma za krkem ![]()
Malá to má taky na zatýlku - takové růžové skvrny, prý to mizí.
Pokud je to sytě červené a zvětšuje se to, tak to může být hemangiom - který prý taky časem mizí, ale cesta k úplnému zmizení je někdy dlouhá. (Naše malá má hemangiom na noze a ještě jí roste).
petka.konecna píše:
Malá to má taky na zatýlku - takové růžové skvrny, prý to mizí.Pokud je to sytě červené a zvětšuje se to, tak to může být hemangiom - který prý taky časem mizí, ale cesta k úplnému zmizení je někdy dlouhá. (Naše malá má hemangiom na noze a ještě jí roste).
Tak zatim jsem si nevsimla, ze by to rostlo, jen je to vic rudy nez driv ![]()
Tak takhle to u malé vypadá na zatýlku (fotka je ze 2m, ale má to tam takhle stále).
A tohle je hemangiom ve 2m - dnes ho má daleko větší a halvně vypouklejší.