Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, jdu si zase pro radu. Se synem (3,5 měsíce) jsme včera byli poprvé na rehabilitaci, kde nám bylo doporučeno cvičit vojtovku a ukázali nam tam prvni cvik na zadech - mačkání bodu pod bradavkou s točením hlavičky. Syn u toho strašně řval ale jakmile se přestalo cvičit uklidnil se. Rozhodli jsme se že cvičit budeme a problém je teď v tom že mi to doma prostě nejde. Malý se u toho směje a dělá blbiny a prostě to dělám asi blbě - nezvedá nohy jak by měl, nezatina břišní svaly… Né že bych měla radost že u toho bude bulet ale má smysl snažit se dál cvičit když vim že to nedělám dobře? abych mu třeba nějak neublížila nebo tak… Na rehabilitaci jdeme znovu až za týden. Nevím kde je chyba, tam jsem si to zkoušela a šlo mi to. Takže co s tím? Mám se snažit dál do příští kontroly? Nerada bych něco zanedbala, nechci to flákat když už jsem se rozhodla že do toho půjdem a hlavně když už teď vidím, jak špatně pase a naklání hlavičku na jednu stranu atd. Díky za rady.
Mohl také řvát kvůli cizímu prostředí. Dělala bych cvik dál a příště na rehabilitaci vychytáš případné chyby.
zkus tam zavolat a vysvětlit, oni si tě pozvou dřív a kouknou jak to děláš a pomůžou
ja si syna u cviku fotila. nekdy nam dala fyzi dva nove naraz kdy byl syn treba na boku a mela ruce jakoby do krize a ja si to vyfotila a
doma to delala podle fotky.
Já cvičila s dcerkou,když jí byl rok. Nešlo mi to vůbec. Fyzioterapeutka byla zlatá a řekla mi,že mi ji vždy zacvičí ona na rehabilitaci. Přiznám se,že jsem to dávala blbě i psychicky,ale dcerka neměla žádný vážnější problém.
Na internetu je řada popisů, včetně videí na youtube. Tak to zkus pročíst a zkouknout, jestli to děláš správně.
Příště si to nafoť a natoč, stačí malá odchylka a dítě tem cvik neudělá. Když to děláš špatně, tak mu neublížíš, to mi říkala naše rhb sestra. Kdy jdete příště? Tys to před sestrou nepředváděla? Já ty cviky vždycky trénovala na místě, nepustila by mne domů, když by mi to nešlo.
@Hadumi píše, že tam jí to slo ![]()
Ale já se nedivím, doma je to často prostě jiný než u fyzio. Nám tenhle cvik (jiné jsme nakonec nedostali) nejdřív šel krásně…
Pak: občas taky nedělala, co měla… Tak jsem se snažila opatrně víc zatlačit. Zvednout jí třeba ty nožky, naznačit jí, jak má máknout.
A nakonec: u toho začala dělat přesně to, co jsme se snažili odnaučit a za boha jsem ji nemohla zpacifikovat
ale u nás to bylo jedno no… My byli jeden z těch případů nadužívání ![]()
děkuji za rady
na internet a videa jsem samozřejmě koukala, ale mě to fyzioterapeutka ukazovala malinko jinak než jsem to našla na netu tak to chci dělat podle ní… příště se samozřejmě zeptám aby mi to zkontrolovala a poprosim jestli bych si to nemohla třeba natočit… no snad to pomůže. Jinak u nás to taky není nějaká superzávažná vada, dokonce mi i neuroložka dala na výběr jestli chci cvičit ale když už to děláme chtěla bych pořádně… a to nám na příště slíbila další cvik tak nevím když nezvládám ani ten první
![]()
@Medičkaa hele, bude v tom jen drobnost a příště ti to už půjde. Ten delší cvik je taky ještě ok. Já mám syna i nafoceného, i bych ti to poslala, ale neumím zamazat pytlíka.
@Hadumi
no nevím, zkoušela jsem ruce různě poposunout ale je to pořát stejné. Navíc mám mačkat hrudníček malíkovou hranou ruky což mi moc nejde (nevím jestli jsem se trefila tak velkou plochou na to pravé místo), zkoušela jsem to i palcem a taky to nepomohlo
no uvidíme v pátek… jinak děkuju
na obrázku by šlo něco zamazat normálně v počítači v malování ale mám pocit že by mi to stejně nepomohlo ![]()
@Medičkaa ono je i důležité správně držet hlavičku. Tady fotku můžu dodat. Malíkovou hranou jsem nic držet nemusela ![]()
Podařilo se mi fotku aspoň oříznout. Bylo důležité, aby hlavička byla v rovině, aby jí nezakláněl, netočil do stran. Mačkalo se palcem (ten měl byl na ose mezi bradavkou a žaludkem) a se zbylých prstů se udělala „vidlice“ na ručičku, aby jí měl na místě.
@Hadumi
děkuji moc
mě to teda právě učila trochu jinak tak nevím… teď už jsem na něm při posledním pokusu nejakou reakci vyloudila ale zase mi řval ještě půl hodiny po cvičení a uklidnil se až v šátku
tak nevim co je lepší no… snad jsem mu nějak neublížila…