Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Markul, my to měli po prvním Prevenaru. Od konce šestinedělí mi spal celou noc a po očkování sem i budil každou hodinu. Po poradě s doktorkou jsme dali Panadol. Teplotu neměl, ale měl nožku nateklou a vypadalo to, že ho to bolí. Další 3 dny skoro nejedl a byl ukňouranej. Srovnalo se to až po týdnu.
Takže to je reakce na očkování ? No a jak si dávkovala ten panadol. Jak dlouho a jak často ? Já si nejsem jistá, abych mu dávala ten panadol. To se mi moc nechce
. Navíc mudra nám říkala, když bude teplotka dát panadol…neříkala nic o tom, že se může dát jen tak..pro uklidnění ![]()
Dala jsem ho jen jednou, před spaním 4 ml. (Doktorka mi doknce radila Nurofen, že je silnější a několi dní a pravdelně… Což jsem teda neudělala). U nás to nebylo na uklidnění, ale proti bolesti. Měl nateklou nožku. Po Panadolu se nožka srovnala, ale protivný byl další týden. Ale spaní se zlepšilo a na zbytek jsme si holt počkali ten týden…
markul, psala jsem to v jiné diskusi.nám je ted 5 měsíců a od 4m malá hůř usínala, nepomáhal ani bílý šum a zavinování, špatně v noci spala - budila se několikrát za noc a brečela, hlad přitom neměla… různé maminky psaly, že to je zkrátka období mezi 4-6 měsícem, mimča se mění a takto se mění i jejich režim v noci - respektive zhoršuje spaní. nic s tím prý nenaděláme. ptala jsem se včera i dr a říkala mi to samé…
Ahoj holky. Potřebuju poradit, už jsem zoufalá. Mám skoro roční holčičku. První problém je, že skoro nic nejí… jídla sní každý den tak 5 lžiček, pak třeba pár křupek, kousek chleba… nejlíp jí to, co si může sama vzít do ruky a kousat, ale vzhledem k tomu, že ještě nemá ani jeden zub, tak toho moc neužužlá. Je kojená a místo normálního jídla jí mám pořád u prsu… jenže i tam vypije tak 60ml, pak už nemá čas a musí jít něco vymýšlet a třeba za hodinu chce zas. Zkoušela jsem i UM, ale to odmítá. Zkoušela jsem jí třeb k prsu nedávat a nechat jí trochu vyhladovět, ale nebylo to nic platný. Jen řvala a jídlo odstrkovala a stejně nakonec zkončila u prsa. Druhý problém je, že hrozně špatně spí. Přes den usne tak 3×, ale pokaždý jen na dvacet minut. A to si buďto musim jít lehnout sní nebo jí udrncat v kočáře, jinak nespí. A v noci je to taky hrůza. Musí spát se mnou v posteli, jinak neusne. Když odejdu z postele, budí se každých 20 minut a musim jí opět dát k prsu, jinak řve a neusne. Na kojení se mi budí tak 4× za noc. Už jsem z toho úplně zoufalá. Takhle to máme asi od 6 měsíců a nevim, co s tim. Napadlo mě pořídit odsávačku a dávat jí z flašky, aby na mě nebyla tak závyslá… ráda bych i třeba večer někam šla s kamarádkama, ale takhle se od ní můžu hnout tak max na dvě hodiny přes den..
@Rusallka
mam taky nejedlika, ale nekojim, takze kdyz neji, tak ma smulu… nejsem teda Herodes a maly je dost hubeny, takze maximalni doba, kdy byl bez jidla je asi tak 6hod, pak delam UM nebo davam, co ma zarucene rad (coz je akorat jogurt).
ale kdyz neji jidlo, co nachystam, tak proste v tu dobu nic jineho nedostane
a to se obcas vesi v kuchyni po skrinkach ![]()
u tebe predpokladam, ze se vesi po tobe. takze mozna nejlepsi zacit tak, z e proste z domu vypadnes na pul dne, tatinkovi nebo babicce nachystej jidlo a svacinku a jestli mala jist nebude, tak ma smolika ![]()
@Ali-Ali taky už mě to napadlo… ale to vážně musim odejít.. když se na mě začne věšet, nemám na to nervy a k tomu prsu jí prostě dám…no, jsem ale zvědavá, která babička s tím řvounem vydrží dýl jak hodinu…trápí nás teď momentálně separační úzkost, takže s nikým nechce být ![]()
Kolik váží? Moje malá byla to samý, ale i tak se v roce vykojila na dvanáct kilo, takže jsem to nehrotila, začala jíst normální jídlo až po roce a půl. Kojím stále. V tomhle věku i stejně spala - zlepšilo se to přechodem na jeden spánek, ale taky až skoro v roce a půl. Noční spaní se jí tak nějak samo zlepšilo kolem patnáctého měsíce, kolem roka a půl po nemoci jsem jí tři noci nechala kvičet (né samotnou, chovala jsem jí) a zase spala celou noc.
Moje skoro roční (24.12.) většinu dní také skoro nejí. Od všeho pár lžiček, už jsem i přestala vařit, ale já mám pocit, že je to kvůli zubům. Rostou jí jeden za druhým, takže v pauze se to občas trochu zlepší. Snažím se ji dávat, co má ráda - také chce jíst sama a kousat sama, přestala jsem to do ní cpát, je to akorát o nervy. Sem tam si kousne ode mě jablíčko, dám jí pár křupek, mlíko (UM) a kaši. Chleba a rohlík může taky sama. A když sní hodně - jsem fakt šťastná
a to většinou jí z mého talíře. Takže to bude asi kombinace zajímavosti mého talíře, nechuti „zase kaše“ a zubů. Přibírá, má 9,3 kg a je čilá. Spánek je kapitola další, děs běs, ale pro děti je to normální stav
Ještě je prtě, čekám, že časem bude líp.
Za 14 dní ji bude rok a váží 6.90kg… je mrňavá, ale já taky nejsem žádnej obr..
@janajelinkova9 tak mi zuby nemáme a nevypadaj, že by rostli…v podstatě jediný, co trochu sní je maso se zeleninou, co jí uvařim.. ale i tak jsem ráda, když sní 100g… většinou ale spíš tak 60
@Rusallka píše:
Uf no tak to je ale hodně málo, kolik měří? Co pediatr? To, že nemá zuby neznamená, že nemůže jíst. Dej jí jídlo do mističky (klidně těstoviny s omáčkou) a ať se snaží. Vař polívky - silné vývary nebo zeleninové na jíšce. Většina dětí se na polívky chytne. Co kaše?
@Rusallka píše:
to je dost malo, ne? kolik vazila, kdyz se narodila?
Chci se zeptat jestli s tímto má nějaká maminka zkušenost ?. Mám chlapečka za týden jsou nám 4 měsíce. Včera jsme byli na druhé dávce hexavakcíny. Sice nevím jestli to má nějakou souvislost, ale v poslední době i moc dobře nespí. V noci se budí i 5×-6×. Dřív spával i celou noc. Před měsícem jsem mu přestěhovala postýlku od okna ať není na pruvanu, protože ani tam se mu nejlíp nespalo. A na novém místě to taky není 2× růžové. Po poradě s mudrou sme zavedli i kaši na večer. Často se budí i po té kaši, je neklidný, sem tam pobrekne ze spaní, vypadá to, že i někdy špatně usívá a od dnešního rána mi ani moc nejedl ??. Nevím čim to je. Přes den toho taky moc nenaspí tak hodinku max. hodinku a půl. Zdá se mi podráždění a ,,protivný,,
. Naše mudra nám řekla, že se mu dělají v pusince základy na zuby, ale že prořezávání zatím nehrozí. Navíc trpíme ublinkáváním ,,reflux,, (přidáváme do mléka nutriton- ublinkávání se zlepšilo). Už nevím co bych pro něj měla udělat. Čím by to mohlo být nebo jak ho uklidnit, aby byl zas, tak veselý ???
.