Nejí ve školce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5230
4.11.11 21:26

Možná ještě zkusit vždycky ráno přečíst jídelníček, a patřičně si u toho pomlaskávat, jak jí to závidíš, zkusit prostě takový divadýlko :lol:
Nebo jedna holčička vždycky čekala až příjde maminka pak snědla studený oběd :roll: ale to není uplně nejlepší metoda, stejně jsem to museli utnout, páč by to tak vyžadoval pořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
4.11.11 21:34

Já taky ve školce nejedla, i se na to pamatuju (maso jsem si nacpala do pusy, aby to jako vypadalo, že jím a pak jsem ho šla vyplivat do záchodu :oops: :roll: ) Jenže když mě pak máma vyzvedla, byla jsem hladová jak herec a loudila, aby mi v krámě dala aspoň rohlík..máma se pochlapila, obrnila, nedala nic, takže po nějaké době jsem pochopila, že pokud se ve školce nenajím, nebude mi dvakrát příjemně..od té doby jsem dlabala, pamatuju, jak jsem si ještě šla přidat nějaké těstoviny :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
4.11.11 21:36
zuzouš píše:
Já taky ve školce nejedla, i se na to pamatuju (maso jsem si nacpala do pusy, aby to jako vypadalo, že jím a pak jsem ho šla vyplivat do záchodu :oops: :roll: ) Jenže když mě pak máma vyzvedla, byla jsem hladová jak herec a loudila, aby mi v krámě dala aspoň rohlík..máma se pochlapila, obrnila, nedala nic, takže po nějaké době jsem pochopila, že pokud se ve školce nenajím, nebude mi dvakrát příjemně..od té doby jsem dlabala, pamatuju, jak jsem si ještě šla přidat nějaké těstoviny :lol:

Jo, to je taky dobrej nápad, prostě nedat dřív třeba jak za dvě tři hodiny, když by měla mí svačinu a třeba pochopí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
4.11.11 21:38
Temaho píše:
zuzouš píše:
Já taky ve školce nejedla, i se na to pamatuju (maso jsem si nacpala do pusy, aby to jako vypadalo, že jím a pak jsem ho šla vyplivat do záchodu :oops: :roll: ) Jenže když mě pak máma vyzvedla, byla jsem hladová jak herec a loudila, aby mi v krámě dala aspoň rohlík..máma se pochlapila, obrnila, nedala nic, takže po nějaké době jsem pochopila, že pokud se ve školce nenajím, nebude mi dvakrát příjemně..od té doby jsem dlabala, pamatuju, jak jsem si ještě šla přidat nějaké těstoviny :lol:
Jo, to je taky dobrej nápad, prostě nedat dřív třeba jak za dvě tři hodiny, když by měla mí svačinu a třeba pochopí :nevim:

Jo, vyzvedávám ve 12 a jíme pak až o půl třetí jak dojede chlap z práce.
Nechám to koňovi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14974
4.11.11 21:46

Ahojky,

taky pracuju ve školce.

Jsou děti, které prostě v jídle brblají a pak jsou děti, které nepozřou vůbec nic, snad kromě sladkostí.

Hned jsem čekala, jestli napíšeš, že pro dítě chodíš po obědě. Tohle může být příčina. Děťátko už je nervózní a čeká na mamču a předpokládám, že doma jí pak dáš vlastní jídlo, takže si na to rychle zvykne.

Někdy se to upraví tím, že pro dítě začne maminka chodit později, i když pak zase může odmítat svačinku… Nejlepší je chodit v různý čas a moc to dítěti nespecifikovat… I když, co dítě, to různé reakce, některá dítka prostě potřebují jistotu, jiná ne.

Spousta dětí chodí do školky s brekem, ale velmi rychle se uklidní. U mámy je jim prostě nejlíp. Zkus poslouchat, co ti dítko povídá, když příjde ze školky a něčeho se chytit, na co by se tam mohla těšit. Některé mámy u nás děti podplácí bonbonem po příchodu do školky - za nebrečení a zabírá to, i když to není úplně výchovné.

Jinak většina dětí brečí do té doby, než si najde nějakého kamaráda. Jak už se zapojí do party, kolikrát si na rodiče ani nevzpomenou :mrgreen: A od ostatních dětí taky odkouká jezení :wink:

Nevím, jak to chodí u vás ve školce s jídlem. Taky jí může vadit, že ji třeba učitelky do jídla nutí - což by se nemělo. Ale my máme zavedené pravidlo, že dítě musí sníst aspoň tolik lžiček polívky, kolik je mu let a druhé sníst aspoň většinu z jedné části jídla (přílohu, maso nebo zeleninu). Na většinu dětí to zabírá, ale jsou tam asi dvě dítka, co oběd probrečí, tak se do něj nenutí. A jsou to právě dítka, pro které chodí maminky hned po obědě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
4.11.11 22:04

Poradím vydržet a nenechat se zvyklat a nechat bez jídla „nejedl si ve školce, asi nemáš hlad, nedostatneš nic navíc“. U nás zabralo, A. se ráda nají, a nejezení ve školce ji vydrželo dva dny :D Týden měla problém s čůráním (pak začala chodit s davem), půl roku problém s usnutím po obědě. Dodnes v kolektivu velmi málo mluví (ale zpívá s velikým nasazením). Když vloni začala chodit do školky, nemluvila tam vůbec. Pak si jednou u oběda sedla vedle ní učitelka a krmila vedlejší dítě. Anežka pronesla památnou větu směrem k učitelce „Sedla sis do bramborový kaše, budeš mít špinavej zadek.“ Učitelka z té židle málem spadla ne kvůli kaši, ale že Anežka promluvila a to souvětím :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
4.11.11 22:20
LadyTommy píše: …Některé mámy u nás děti podplácí bonbonem po příchodu do školky - za nebrečení a zabírá to, i když to není úplně výchovné. …

Taky podplácím. :oops: 8-) Celé ráno do něj melduju, že když vydrží neplakat (a paní učitelka mi bude říkat, že neplakal),tak dostane čokoládku (jeden sloupeček Kinderčokolády). Zabírá to.

Jinak pro něj chodím také po obědě. První dny oběd proplakal. Bylo to několika věcma dohromady: těšil se už na mě, jídlo na něj bylo brzo (jí ve 12h, my doma cca před 13h), chtěl si jít hrát a učitelky mu to nechtěly dovolit, neznal předkládané jídlo a s novými věcmi on má dost problém. Vyřešilo se to: oznamováním jídelníčku a výše zmiňovaným divadlem jaká to bude dobrota, dále tím, že jsme mu řekli, že nemusí papa, že má ochutnat, když mu to nebude chutnat, tak má říct: Děkuji bylo to dobré, ale už nebudu., že ho nikdo nutit do jídla nebude, ale že tam musí vydržet sedět než dojí ostatní děti.

Poměrně to všechno pobral. Dnes byly nudle na sladko s tvarohem a rozinkama. Ráno kňučel, že to nechce, že to nemá rád (v životě to neměl :roll: ), odvykládala jsem mu to naše povídání (hustila jsem do něj, že má tvaroh rád, i rozinky, ale že to jíst nemusí jen ochutnat bla bla bal) a při vyzvedávání mi hlásil, že všechno spapal (učitelka potvrdila). Tož tak. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SandraM
4.11.11 22:21

nečetla jsem celé vlákno, tak se možná už někdo ptal, ale radila jsi se s učitelkou?

• Citovat
  • Upravit
8911
4.11.11 22:21
Murka píše: … Pak si jednou u oběda sedla vedle ní učitelka a krmila vedlejší dítě. Anežka pronesla památnou větu směrem k učitelce „Sedla sis do bramborový kaše, budeš mít špinavej zadek.“ Učitelka z té židle málem spadla ne kvůli kaši, ale že Anežka promluvila a to souvětím :D

Tak to je naprosto boží hláška! :pankac: Mi tečou slzy od smíchu… :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6263
4.11.11 23:37
Wiolla píše:
Murka píše: … Pak si jednou u oběda sedla vedle ní učitelka a krmila vedlejší dítě. Anežka pronesla památnou větu směrem k učitelce „Sedla sis do bramborový kaše, budeš mít špinavej zadek.“ Učitelka z té židle málem spadla ne kvůli kaši, ale že Anežka promluvila a to souvětím :D
Tak to je naprosto boží hláška! :pankac: Mi tečou slzy od smíchu… :lol: :lol: :lol:

Jako tohle je fakt super :potlesk:

Moje dite ve skolce take skoro neji, chodi tam uz rok a trictvrte, ale on je specificky pripad, vetsinou totiz neji vubec. Nicmene ucitelky mi rikali, ze se stava celkem casto, ze deti po nastupu do skolky jist nechteji (jsme v UK, deti tu chodi driv). Nejlepsi pry je, to moc nekomentovat, ve chvili, kdy si dite na skolku zvykne, tak mu bude pripadat prirozene, se naobedvat se vsemi svymi kamarady. Pry je to normalni, takze myslim, ze to prejde samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
5.11.11 08:34

DOma nám úspěšně funguje model - nechceš, nejez, nikdy jsem jí nějak extra nepodstrojovala, když nechce jíst, dostane až další jídlo…

Už mi říkala, jak se nějaké děti jmenujou, co tam dělali, že kreslila maminku… myslím, že si pomalu zvyká.
Teď mě napadá, že v létě byla občas na hlídání u mojí babi (kde normálně nebývá) a taky tam nejedla…
Když ji hlídá přítelova mamka (bydlí s náma v patře), tak jí v pohodě. Tak fakt asi bude potřebovat čas.
Uč. mě uklidňuje, že se to poddá, že její dcera tři roky ve školce prořvala, tak jsme na tom ještě dobře :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
5.11.11 08:53
Temaho píše:
Anonymní píše:
Anonymní píše:
Dělala jsem praxi ve školce a měli tam zrovna takového chlapečka…pak se rozhodli, že ho tam nechají u jídla sedět jak dlouho to půjde..Chlapec když viděl, že si ostatní hrají a malují, chtěl taky a svačinku spapal sám bez řečí… :nevim:
ještě přidám, že tam seděl asi hodinu…
8-o 8-o 8-o

No tak to kdyby mi udělali se synem, tak s nima vyběhnu před školku.
Náš Maty šel letos, jako předškolák, zvládl to bez potíží (pláče apod.), jediný náš problém právě to jídlo, což ovšem ale neplynulo z toho, že by nechtěl jíst „tam“, ale „co“. Je hodně omezený ve výběru, což není dáno, že by tlačil sladkosti, ty vůbec nejí, ale máme v rodině takovou asi genetickou specifičnost - několikátá generace - opatrní v jídle: čili on odmítá ochutnat, co nezná. Nějak mi přijde, že se zasekl v roce a půl, čili jí zdravé věci, např. ho nikdy nenapadlo, že by chtěl ode mně něco, co jsem si dala ke kafíčku (čokoládu, Fidorku, apod.), když mu někdo čokoládu, bonbony, sušeky nabízí, tak odmítne. Jí pouze:piškoty, máslové klubky, Brumíky (ovšem okouše ten střed, kde je čokoláda, a ten nechá). 8-o Prostě rarita, kdo ho zná, už to chápe, jinak žasnou. Něco se naučit, to je porod, spíš náhoda: např. mi hodně pomáhá, strouhal čokoládu na vaření, olízl si prsty a zjistil, že je to dobré, čili od té doby jí jednou denně po obědě sloupeček čokolády na vaření - opět, ale JEN značku Figaro, „tu naši“. Jinou nechce, když dojde, prostě nejí. Není žádnej autista apod. (aby to neznělo negativně, jen že to je podobný projev), jinak naprosto normální kluk, jen prostě je takto „rigidní“ v jídle. Nutit naprosto neefektivní, jediný, co by se naučil, je zvracet.
Takže jsem učitelkám ve školce důrazně vysvětlila, že si nepřeju, aby na něj tlačily, že ráno snídá, čili když svačinu nesní (přijdeme v 8 a v půl 10 je svačina), nic se nestane (z 99% totiž jsou pomazánky a ty on nechce), s obědama většinou problém nemá, protože to jí hodně, resp. skoro vše, jí všechny přílohy, čili když je brokolice s bramborama, tak sní brambory. Učitelky to pochopily (to bylo totiž jediný, proč mi večer zaplakal, že ho „budou nutit jíst nedobrej chlebíček“), tak je klid. Jemu to prostě není jedno, rád by vyhověl, jen si nemůže pomoci. A jediný, co by ho naučily, je zvracet, a to teda nechci. Ale překonal se, aby vyhověl, vypije vždycky aspoň ten nápoj k tomu, což jsem žasla, doma by to nepil, různá ochucená mlíka! 8-o Asi méně ovládání mu dá něco vypít než kousat. No a dokonce mu některá mlíka i zachutnala. Obědy mi třeba řekne, že byla „nedobrá“ čočková polívka, tak že z ní jedl mrkev a vodu. :mrgreen:
Ale přesně jak tu někdo psal: když je dospělý ve stresu, nejí, a dítě by se nutilo to je fakt skvělý! Čili kde ještě panuje „stará učitelská garda“, doporučuju důrazně vysvětlit, že ať to dítě nenutí. Na argumenty, že jiné děti pak taky nebudou chtít, jsem si nachystala, že kdyby byl celiak, taky by se s tím museli vypořádat, že by nejedl housky, kdyby tam měli muslima, nebude jim jíst vepřové, vegetarián maso… Prostě někde pořád ještě je jakákoli odlišnost problém, ale budeme to ty učitelky muset naučit. :lol: My už teda jsme v pohodě, za což jsem ráda. Ale má důvod, proč se těší do školy:že si děti nosí vlastní svačinku v krabičce. :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
14974
5.11.11 09:58

Je mi fakt smutno, když čtu, že někde ještě nechávají dítě sedět u oběda dokud to nesní… Jasně, pokud je to dítě, co je jasné, že si jenom vymýšlí, protože ví, že je pak na svačinku štrúdlík a tam si pětkrát přidá, tak by se měl do jídla pobídnout, aspoň trochu… Ale to co tu píše Betty… Probůh :think:

Já si pamatuju, když jsem chodila před 15lety do školky, že mi nechutnaly pomazánky, protože je doma mamka nedělala a taky sekaná… A moje učitelka to do mě rvala hlava nehlava, mně se to vracelo zpátky do krku, ale musela jsem to polknout. Před pár lety jsem to vykládala mamce, která v té školce taky pracuje a ona mi říkala, že jsem na tom byla ještě dobře. Prý ta učitelka, když to dítě to nucené jídlo vyzvracelo, tak mu tu zvratku narvala do pusy!!!!

Mmch - mně pomohlo, když jsem pak na ZŠ viděla, jak se dělá pomazánka a teď je miluju :))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
9.12.11 13:45

nechce jíst ve školce

Dobrý den,
potřebovala bych poradit …
Má dcera (3 roky měla v srpnu) nastoupila v září do školky. Někdy fňukala, někdy ne. Poslední měsíc máme dost velký problém. Když před ni postavili talíř s jídlem, rozbrečela se, nic nesnědla a brečela, dokud jsem pro ni nepřišla. Teď jí paní učitelka přečte jídelníček, aby si vybrala a do ničeho ji nenutí. Dcera si ale zatím nic nevybrala, takže nic nesní, ale už nepláče. Doma jí celkem dobře. Máte někdo podobné zkušenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
9.12.11 18:15
Dája007 píše:
Dobrý den,
potřebovala bych poradit …
Má dcera (3 roky měla v srpnu) nastoupila v září do školky. Někdy fňukala, někdy ne. Poslední měsíc máme dost velký problém. Když před ni postavili talíř s jídlem, rozbrečela se, nic nesnědla a brečela, dokud jsem pro ni nepřišla. Teď jí paní učitelka přečte jídelníček, aby si vybrala a do ničeho ji nenutí. Dcera si ale zatím nic nevybrala, takže nic nesní, ale už nepláče. Doma jí celkem dobře. Máte někdo podobné zkušenosti?

Ahoj,
mám zkušenost jako učitelka, a podle toho co píšeš, tak už tam určitý posun je, už nebrečí, takže bych jí dala čas, ono se to časem poddá. Jen teda nedělat to tak, že bude jíst až příjde maminka, pak by si na to zvykla a dost těžko by se to odnaučovalo. Měla jsem něco podobného s jednou holčičkou a prostě když jsem před ní postavila talíř, nějakou dobu jsem jí nechala a pak když řekla, že nebude, talíř jsem odnesla, žádné čekání na maminku nepřichází v úvahu (ze začátku to tak bylo) prostě bud budeš jíst ted, nebo si běž hrát. Časem se to ale postupně upravilo a holčička začínala jíst. Vypadá to, že máte rozumnou paní učitelku, tak bych to nechala na ní a dceru se snažila co nejvíce motivovat :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí