Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak ta moje káča už jí v pohodě, hurá.
Nechala bych tomu čas. Co jiného… Nutit ji snad nebudou… /A nemyslím si, že by to pomohlo…/
Myslím že nutit dítě neni to dobré rozhodnutí,to že názor ho držet u jidla a ostatní si hrajou.náš Honzík taky nejí ve školce,nepije nečurá.Chce pití když pro něj příjdeme do školky a u babičky jí,protože ho vyzvedává babička jsme vpráci.doma jí taky.taky s tím bojujeme mrzí mě to ale nevíme proč to tak je.co se stalo.když nastoupil tak chodil že mu učitelka říká jez,jez a já nechci papat,je to jen u jedné učitelky u druhé ne.
Anonymní píše:
Dělala jsem praxi ve školce a měli tam zrovna takového chlapečka…pak se rozhodli, že ho tam nechají u jídla sedět jak dlouho to půjde..Chlapec když viděl, že si ostatní hrají a malují, chtěl taky a svačinku spapal sám bez řečí…
No to je přesně ono,nutit dítě k jídlu,to chcete dělat učitelku ve školce???
Taky máme ten problém - první den malá jedla ve školce hezky, od druhé návštěvy nejí. Jednou ji tedy přemluvili na svačinu, ale jinak od rána do časného odpoledne (chodí po obědě domů a do školičky 2× týdně) kolikrát nesní vůbec nic. Doma pak sní cokoliv, co jí předložím. Vytáčí mě, že když má jídlo aspoň zkusit, že jim ho plive (pokyn na mírné nucení jsem dala sama, někdy taky musíme doma nutit, má období, kdy by nejedla ani doma a většinou po 14 dnech jí donutím a potom zas měsíc, dva, hezky jí) i když je to něco, co doma normálně jí. Nevím, jak ji přesvědčit, aby jedla aspoň něco. Paní učitelky jsou komunikativní a ochotné zkusit ledacos, ale nevím, co máme zkusit.
Já bych nenutila a nakrmila doma. Třeba se časem sama umoudří. Pokud je to jen dopoledne dvakrát do týdne, tak na to neumře
Kdyby mi někdo cpal něco, co nechci, taky bych plivala. Pamatuju si to ze školky taky. Cpali mi květákovou polévku, vzali si mě na záchod a já to plivala a plivala. Dodnes vím, co jsem tenkrát měla na sobě a vidím tu polévku před sebou
A to je to 35 let ![]()
@Káka74 Ale ona plive i jídlo, které doma jí… mají vypsáno, co doma jí a nejí a to, co doma nejí, tak jí ani nezkouší dávat. Nejde mi o to, že by na to umřela hlady, ale mám obavu, že když jí to projde, tak to bude dělat… spíš mám pocit, že si tam oťukává, kam až může zajít, co jí dovolí.
No já nevím, ale u nás to bylo taky tak. Doma jedla víc, než ve školce. Neřešila jsem to a myslím, že se to zlepšilo. I když si ze školky domů přinesla takové to „fůj“ ještě než to ochutná. Ale myslím, že motivace jinými dětmi by mohla fungovat. Pokud máš pocit, že to jen zkouší (ty jsi matka, tak víš líp jak to s ní je), tak si stanovte minimální množství, které má požít a to zvyšujte. Na začátku jen ochutnat, pak dvě lžíce, tři lžíce… Já bych asi použila i úplatek - při vyzvedávání nosit nějakou dobrotu a tu dát nebo nedat podle toho, co řekne paní učitelka o jídle…
@Káka74 Díky, úplatek zkusím. Odpočítávání lžic jsme doma taky praktikovali, když měla nežrací období. Motivace jinými dětmi určitě funguje - už se naučila „fuj“ na jídlo a taky že nejí polévku, protože je v ní mrkev. Doteď nikdy zeleninu v polévce neřešila a polévky jedla hezky. A najednou doma nechce polévku kvůli mrkvi a dokonce objevila pidikousek mrkve v guláši (mamka dala lžičku „vegety“) a vypadalo to, že nebude jíst ani to. Malá miluje maso, ale kuřete se ve školce ani nedotkla.
Ale ten úplatek zkusím, zatím funguje doma pouze to, že když nejí, tak nedostane žádné sladkosti doma.
U nás byl za úplatek nočník a pak právě ta školka. DLouho tam plakala, tak jsem si kupovala odpustky
U mladšího teď zase stříhání nehtů
Asi to není úplně košer, ale výsledky zatím dobré
No a sladkost po jídle je u nás norma. Jíš - dostaneš, nejíš tak máš peška. Zeleninu taky začala bojkotovat až se školkou, naštěsí ještě pořád jsou druhy, které jí. A taky jí teprve ve školce začaly bolet nohy při procházce
No jo, no, nemůže to mít jen výhody ![]()