Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím vás všechny!
Obracím se na Vás s podobným problémem jako @nickanonym. Beru antikoncepci někdy od 14 let, protože jsem měla problémy s akné a velmi bolestivou menstruaci. V té době ještě jako neznalé dítě jsem si nechala antikoncepci předepsat, akné se spravilo, bolesti časem také, ale teď, o skoro 10 let později postupně čím dál víc zjišťuju, jak je HA zlo. Nevím, co je to ovulace, to je pro mě jen jakási pohádka od ostatních „šťastnějších“, které menzes nemají nalajnované skrz pilulky, sexuální apetit je hodně kolísavý, spíš nízký (a ještě v kombinaci s antidepresivy - „Cože? Chuť na sex? Co to je?“), plus nápor na játra.
Začínám čím dál více přemýšlet o alternativě, jenže vůbec nevím, co by bylo vhodné.
Ráda bych našla nějakou co nejvíce environmentálně šetrnou variantu, tj. bez zbytečného uvolňování hormonů do vody (při braní HA žena vylučuje hormony do vody močí, a tyto hormony poté působí na vodní organismy, způsobuje jim neplodnost, hermafroditu a další problémy), bez zbytečného plýtvání plasty a odpady (prezervativ - ač tedy existují i plně rozložitelné, ale i tak se snažím najít i něco jiného), a s co nejmenšími dopady na mé tělo.
Zároveň bych ráda, abych stále měla možnost mít v budoucnu děti, tak bych si nerada své reprodukční orgány zničila chemií a podobným svinstvem…
Přecházela jste některá na jiný druh antikoncepce po několikaletém braní HA?
Budu všem moc moc vděčná za odpovědi. V dnešní době, kdy je všeho všude tolik, je těžké se rozhodnout bez osobních zkušeností těch, které už mají nějaké zkušenosti.
Mějte krásné dny a opatrujte se. ![]()
@SakuraWarrior No jak říkám řeším to samé a já osobně přemýšlela že bych zvolila buď ten pesar, což se mi moc nelíbí
ale řešení by bylo. A nejvhodnější mi přišlo nehormonální nitroděložní tělísko. Jenže jsem četla že to nehormonální má nějakých více rizik, na různé nemoci apod. což mě vyděsilo - Jsem na to poměrně mladá a ještě jsem ani jednou narodila ale v dnešní době už asi tělísko může mít každý ![]()
Dnes mi pan doktor na URO řekl že hormonální antikoncepce naopak pomáhá spoustu věcem.. Stejně jsem furt názoru toho že je to škodlivé..
@nickanonym Četla jsem, že hormonální antikoncepce prý zabraňuje rakovině děložního čípku, cystám, myomům a těmto věcem, ale úplně nevím, no… ![]()
Zdravím, máme zhruba devítiletou kočičku - je to klasická kočka domácí, ale je zvyklá spíše na prostředí doma, ale je tak šikovná že na záchod chodí ven, za celých 9 let se nám ani jednou nestalo že by šla doma, nebo že by potřebovala nějaký záchůdek, že jí je 9 let na ní není absolutně poznat, je krásná, zdravá, hravá, inteligentni… (kastrovaná). Najednou poslední 3 dny zničehonic začala tak,,nešťasně” mňoukat, Chodila po bytě a plakala, pořád jako kdyby něco hledala, nebo jako kdyby ji něco chybělo, bolelo, nevim… najezdná byla, prostě zkrátka měla všechno, chvíli usnula, ale pak to začalo nanovo
po chvíli se začalo dít to, že zničehonic začala chodit čůrat do koupelny… Dnes se stalo, že se tam šla i vykadit - Tak inteligentně si vlezla dokonce i do vany, ven se jí najednou moc nechce
vždycky jde až po nějakém dlouhém rozhodování..nevíte jestli třeba jí mám brát k veterináři? nebo třeba jestli je z něčeho nešťastná, neboj ji něco bolí -(podle hmatu to nevypada), tohle se nam fakt nikdy nestalo.. Nevite co s ni? Dekuji za odpovedi ![]()
@nickanonym píše:
Zdravím, máme zhruba devítiletou kočičku - je to klasická kočka domácí, ale je zvyklá spíše na prostředí doma, ale je tak šikovná že na záchod chodí ven, za celých 9 let se nám ani jednou nestalo že by šla doma, nebo že by potřebovala nějaký záchůdek, že jí je 9 let na ní není absolutně poznat, je krásná, zdravá, hravá, inteligentni… (kastrovaná). Najednou poslední 3 dny zničehonic začala tak,,nešťasně” mňoukat, Chodila po bytě a plakala, pořád jako kdyby něco hledala, nebo jako kdyby ji něco chybělo, bolelo, nevim… najezdná byla, prostě zkrátka měla všechno, chvíli usnula, ale pak to začalo nanovopo chvíli se začalo dít to, že zničehonic začala chodit čůrat do koupelny… Dnes se stalo, že se tam šla i vykadit - Tak inteligentně si vlezla dokonce i do vany, ven se jí najednou moc nechce
vždycky jde až po nějakém dlouhém rozhodování..nevíte jestli třeba jí mám brát k veterináři? nebo třeba jestli je z něčeho nešťastná, neboj ji něco bolí -(podle hmatu to nevypada), tohle se nam fakt nikdy nestalo.. Nevite co s ni? Dekuji za odpovedi
Ježíši, moc se omlouvám, chtěla jsem přidat nové téma, ale nějakým způsobem se mi to povedlo přidat sem
nejde mi to odstranit… tak se moc omlouvám, ale samozřejmě můžete odpovědět i na to, budu rada, dekuji
![]()
Pokud se kočička tak najednou změnila a chová se jinak než dřív, tak by asi byla vhodná návštěva veterináře.
Prosím pomoc. Začala jsem brát antikoncepci Minisiston. Vše bylo v pořádku. Před měsícem jsem měla tmavý vytok, kde mi bylo řečeno že je to normální. Vytok mám furt, menstruaci jsem taky měla ale opožděnou. A nejednou jsem našla na kalhotkach jakoby vážně ani ne 1mm v obvodu, takové snurky? Byli trochu od krve. Co by to mohlo být? Těhotná jsem nebyla. Prosím nevíte co by to mohlo být? Zítra teprve budu volat na gyndu
a jsem celkem z toho vydesena. Na gynde jsem byla před týdnem, kde mi řekli že jsem v pohodě. :/
@Evcass píše:
Prosím pomoc. Začala jsem brát antikoncepci Minisiston. Vše bylo v pořádku. Před měsícem jsem měla tmavý vytok, kde mi bylo řečeno že je to normální. Vytok mám furt, menstruaci jsem taky měla ale opožděnou. A nejednou jsem našla na kalhotkach jakoby vážně ani ne 1mm v obvodu, takové snurky? Byli trochu od krve. Co by to mohlo být? Těhotná jsem nebyla. Prosím nevíte co by to mohlo být? Zítra teprve budu volat na gyndua jsem celkem z toho vydesena. Na gynde jsem byla před týdnem, kde mi řekli že jsem v pohodě. :/
Tezko rict.. Občas mi taky na gyndě řeknou že jsem v pořádku ale já vím že se mnou něco v pořádku není zkus si na paní doktorku/doktora došlápnout ze se opravdu necitis dobre, a zkus změnit antikoncepci, zkus ty naplastě