Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, prosím o Vaše zkušenosti. Mám doma chlapečka, který má necelé 4 týdny. A kde je problém. Chvilku po kojení se chlapeček začne kroutit, kňourá a jakoby tlačí. Je celý neklidný. Bohužel nám moc nejde krkat, krkne si jen výjmečně. Tak jestli je to bublina, ale já ho nosím dlouho, zkouším různé polohy, uklidní se jen v poloze na tygříka. No a chce chovat dokud neusne a musí usnou naprosto tvrdě že při položení do postýlky se mi neprobudí a nemusím chovat znovu. Občas mi teda zabere dudlík ale taky ne. V postýlce se pak i při spaní kroutí a kňourá. Ale já nevím co ho trápí. Asi to jsou prdíky, že? Ale on kaká bez problému. Četla jsem taky něco o dětské kolice. Ale nevím. Nebo že by se prostě jen protahoval a cvičil? On je od narození dost takový pohyblivý (to jsem teda nevypozorovala já, ale to mi říkala známá co má 4 děti, že je hodně aktivní) Nemáte někdo nějakou zkušenost?
@beerunda je to naprosto běžná dětská záležitost - prdíky
poloha tygřík ideální, zkus nějaké probio nebo kapky přímo na toto - v lékárně..
Jsou to prdíky náš malej taky kadil dobře a stejně se pořád kroutil a tlačil Pomohly nám kapky Biogaia a cvičit s nožičkami. Po třetím měsíci to skoro odeznělo.
Dětská kolika jsou taky prdíky, nemělo by to být to zauzlení střev jako maj třeba koni… probiotika, fenyklový kapky/mazaní na břiško, při přebalení nechat vykopat, nahřát polštářek… ty taky můžeš zkusit pít fenykl, nebo kmínový čaj… a nejspíš počkat až mu to trávení dozraje… ![]()
Nám bohužel ani žádný kapky, ani probiotika nezabrala.. Porad zlobilo brisko. Az za dlouho jsem dostala homeopatika a az ted je moji male lip. Kdyby ti také nic nepomahalo zkus napsat tady do homeo poradny a uvidis jestli by ti to také nepomohlo ![]()
A ohledně probiotik tak zkus nejdřív kapky Biopron, jsou o něco levnější a je tam víc tech zdravých bakterií jak sem zjistila.. Biogaia stoji asi 500, někde i víc..
Ahoj,15denni miminko ma rymu. Posledni 2-3h jsme ho chovali, mazlili a porad rev…odsavacku mame do pusy a skoro nic ( nejsem schopna ji dat hluboko a drzet ho nasilim)… dala jsem na okno mokry rucnik, posadila do vajicka a konecne usnul jak neni v lezici poloze…je jeste neco jak mu ulevit?? Holuby v nosiku normalne vykroutim ubrouskem ale ted je tam nevidim a kdyz ho pilozim chrci jakoby „zespoda“
Odsávacka do pusy je na nic, kup tu na vysavač. pri odsavani pouzivej morskou vodu-napr. sterimar. ale neodsavej casto, at mu to nevysousi sliznici. Kapni mu do nosu materske mleko. na to vajicko pozor, spis bych zvedla matraci v postylce. @Raddkka
@brko mléko nemám, naše doktorka má od 13h a tak hledám jak ho zatím uklidnit. Zatím se povedlo jedno odsátí ale příjde mi že jak brečel má to tam znova…vyvýšit postýlku jsme zkoušeli- řve. Zkoušel někdo napojit manuální odsávačku na vysavač viz. video? https://www.youtube.com/watch?…
@Raddkka ono toho fakt moc dělat nejde. prostě chovat a chovat at aspon ví, že jsi s ním.
Souhlasim s tou odsavackou. Ta rucni je uplne na h… Koupili jsme na vysavac a docela jsem cumela kolik toho vytahne. Maji v kazde lekarne.
Taky doporučuju odsávačku na vysavač. Jinak mokré pleny kolem postýlky, vyvýšená poloha, hodně mazlit :/ a řvát u odsávání bude furt, takže ti asi nic jiného nezbyde, než se překonat ![]()
@Raddkka A opravdu má plný nos? To že chčí, nemusí znamenat, že tam má zrovna rýmu. Kápnout do nosu něco na rozpuštění hlenů (myslím, že nějakou mořskou vodu už může, pokud ne tak určitě Libenar). Mladší na to dobře fungoval tak, že toho hodně vypčíknul. Případně občas se ráno probudí s „ucpaným“ nosem, ale jsou to jen zduřelé sliznice, taky mu pomůže ta mořská voda. O odsávačce viz příspěvky výše, ale opravdu používat minimálně.
@Raddkka
určitě si kupte tu odsávačku na vysavač, je to raz dva, nerve se to nikam do nosu, jen na okraj, a je to vycuclé, než se dítě vzpamatuje:) Pokud má ale zadní rýmu, tak na tu to asi moc nepomůže:( Musíte vydržet..
Určitě podložte buď matraci, nebo celou postýlku, ať leží ve vyvýšené poloze.