Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj tak to máme podobný problém, u nás je to tak: v devět většinou vytuhne u prsa, jde spát, někdy vydrží spát 3 hodinky někdy 5.. podle počurání a hladu.. pak zase v poho usne ale už je prpostě taky neklidný, taky máchá hlavou ze strany na stranu, mrní si očka a nosík, tak odsávám, má totiž rýmu, v ložnici není přetopeno ani zima, z postýlky ho vyndavám tak akorát tepléhpo ale má body s dl. rukávem ponožky a dupky..pak už nespoí dýl jak půl hodinky hodinku a pak se zase mrní žbrblá a kňourá, zavinování u nás nepřichází v úvahu vůbec, nesnese to od narození, dudlíka mi opdmítá ten nepoužíváme.. čím to je fakt netuším…
![]()
edit: taky mi spí v kočárku dlouho, doma max 2 hodinky a to kouskovaně..
Jj, je to mazec. Rýmu nemá. Teď jsem si vzpoměla, že měl svoji „oblíbenou“ spací košilku, ve které spal každý den, akorát nedávno jsem ji hodila do praní, protože už byla fakt odrovnaná. Tak ji vyperu a co nejdřív ji zkusím zas nasadit do akce, třeba se rozpomene, jak v ní kdysi pěkně spinkal ![]()
Právě si říkám, jestli mu není zima, ale když mu dám dupačky, řve, když je sundám, je spokojený, tak mu aspoň přeložím tu peřinku na dvě půlky.
Ale někdy bojuju, abych ho přikryla, protože jak se tím neklidem vzbudí, začne zvedat nožky nahoru a hrát si s nimi ![]()
Řeším podobné, syn spí opravdu na nic a to jsme na UM od ukonč. 3 měsíce. Budí se 2× na jídlo a několikrát „jen tak“. Vůbec nevím co s ním, zkusila jsem ho dát z ložnice do pokojíčku, zda ho třeba nerušíme, ale nemá to žádný efekt. ![]()
Anonymní píše:
Jj, je to mazec. Rýmu nemá. Teď jsem si vzpoměla, že měl svoji „oblíbenou“ spací košilku, ve které spal každý den, akorát nedávno jsem ji hodila do praní, protože už byla fakt odrovnaná. Tak ji vyperu a co nejdřív ji zkusím zas nasadit do akce, třeba se rozpomene, jak v ní kdysi pěkně spinkal![]()
Právě si říkám, jestli mu není zima, ale když mu dám dupačky, řve, když je sundám, je spokojený, tak mu aspoň přeložím tu peřinku na dvě půlky.
Ale někdy bojuju, abych ho přikryla, protože jak se tím neklidem vzbudí, začne zvedat nožky nahoru a hrát si s nimi
Marben píše: Řeším podobné, syn spí opravdu na nic a to jsme na UM od ukonč. 3 měsíce. Budí se 2× na jídlo a několikrát „jen tak“. Vůbec nevím co s ním, zkusila jsem ho dát z ložnice do pokojíčku, zda ho třeba nerušíme, ale nemá to žádný efekt.
Anonymní píše:
Balkon bohužel nemáme, ten by to asi řešil.
Jako že bys ho dala na noc spát do kočáru na balkon?
Anebo bys ve dvě ráno ho vyvezla na balkon uspat? ![]()
Mně spalo miminko slušně (kojení 2× za noc), až do tří měsíců, kdy přišel růstový spurt a budila se i po 1,5h. Po třech týdnech jsem si řekla, že spurt už teda nebudeme provozovat a začala jsem jí dávat na noc sunar a noční kojení se snažila co nejdýl oddálit, strkala jsem donekonečna dudlík a pouštěla šum. Občas se povedlo, že usnula, během dvou týdnů se přestala tak často budit. Poslední 3-4 dny spala od 20h do 4h, pak se vzbudí kolem 6h a pak v 7h vstává starší holka.
Večer je cca od 17h vzhůru, spát chodí kolem 19.30, přes den kojím, ale na noc dávám cca 150ml sunaru.
Spí zavinutá i s ručičkama.
Ahojky, poradíte, co s neklidným spánkem? Malý má skoro 4,5 měsíce. Spával se mnou, ale začal se mi často v noci budit, myslela jsem, že ho ruším, tak jsem ho dala do postýlky. Pořád plně kojím. Teď posledních pár nocí je to asi takhle: večer 18:30 koupel, pak kojení a spát. Není problém, usne pěkně. Kolem 21 se budí, dám dudlík, pochovám, zase nějak usne. Pak kolem 22:30 řev, nedá se uhoupat, tak ho nakojím, usne na chvilku, pak se zas budí (třeba několikrát po půl hodině), řve, látí havou ze strany na stranu nebo je jen neklidný. Nakonec přece jen nějak usne a kolem 1 vše nanovo. Zase sebou mele, máchá rukama, někdy chce nakojit, saje sice dost, ale ani pak to není lepší. Odkopává se.
Vstávám k němu asi 8× - 10× za noc a už mě to nebaví (ale unavená ani nejsem). Nic pořádně nepomáhá, co jsem zkoušela. Občas pomůže, když ho pevně zavinu, ale někdy mu to zas vadí a řve jak tur, někdy usne přitulený ke mně, ale jindy to nepomáhá a kope do mně. Docela dobře spí na chladném vzduchu, ale to musí být fakt kosa a okno dokořán, to už je moc na mně, i když mám zimu v noci taky ráda. Normálně spí jen v bodyčku s krátkým rukávem pod peřinkou a okno máme celou noc na ventilačku. Často se ještě odkope, nachlazený ještě nebyl, naštěstí. Balkon bohužel nemáme, ten by to asi řešil.
Postýlku jinam přesunout nemůžu, máme malý byt. Nevím, co s tím, napadá mě, nemohou to být zuby? Ale prohlížím mu dásně a nic tam nevidím, ani neslintá a přes den je v pohodě. Dala jsem mu do postele kojící polštář, tak někdy pomůže, když se do toho zavrtá, někdy ne.
Jo, jinak přes den spí asi dvakrát, v kočárku vydrží spát i tři hodiny, doma max. hodinku.