Němčina - výslovnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
6.6.20 15:33

@Barba94 To jehodne o tom, v jake socialni bubline se pohybujes. Mluvit spisovne Ti bude rozumet kazdy pod cca 70 let, protoze tak museli mluvit ve skole. Vzdelani nemci s cizinci prechazi na spisovnou nemcinu, Ti mene vzdelani si pak jedou dialekt a tam se clovek chytne az po nejake dobe, kdy v te oblasti zije a naposloucha si to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
6.6.20 15:33
@listento píše:
Myslím, že v němčině to zvládneš i bez top výslovnosti, pořád je to srozumitelné (narozdíl třeba od čínštiny, kde to je sakra problém :lol:). A na takové ty typické české chybky typu záměny výslovnosti für/vier jsou zvyklí. Těch přijatelných přízvuků je tam plno (a uslyšíš to i v televizi, seriálech apod.), včetně fajnšmekrovského rakouského, který děsí i samotné Němce. :lol:

Děkuji :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
6.6.20 15:36
@Barba94 píše:
Hlavne je nejvetsi hloupost se ucit spisovnou nemcinu, jelikoz tu jen tak nepouzijes. Pouziva se hodne jen hovorova a tu se naucis nejlepe kdyz budes mluvit s nekym na primo.. kdyz jsem zacinala pracovat v DE a mluvila jsem skolskou nemcinou, spisovnou, tak na me koukali a smali se mi az po nejakem case jsem se dostala do jejich hovorove a dnes nejake cleny pred podstatnymi jmeny nepouzivam, polykam nektera pismena coz mi treba ve skole zakazovali… ale na to jsem prisla az mezi nemcema…

Tak to jsem nevěděl, děkuji! :lol: Ty členy před podstatnými jmény mi taky dělají problém. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
6.6.20 15:37
@Svistice píše:
V nemcine plati jasna pravidla a na vyslovnost je oproti anglictine ci francouzstine pro rodileho Cecha velmi jednoducha.
Bavime se tedy o spisovne Hochdeutsch.
Naposlouchas na filmech s titulky (idealne nemeckymi), v radiu, mraky poslechu jsou na youtube.
Do krajovych odchilek se nepoustej. Takove svabske starence nebude rozumet ani rodily Berlinana. ;)

Děkuji! :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
6.6.20 15:38

Děkuji všem za rady!
Pokud bude chtít ještě někdo napsat nějakou radu, budu jedině rád! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
6.6.20 15:44
@Jan3k píše:
@Barba94 Anglicky umím plynule, ale v němčině je podle mě vyslovnost hodně důležitá.

jsi na to prisel jak?

Pokud chces znit, jako rodily mluvci, tak jedine koukat na neco v nemcine. jinak to nepujde a zadnou zkratku ti nikdo neporadi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5236
6.6.20 16:15

A vysvetlil ti nekdy nekdo pravidla nemecke vyslovnosti? Protoze ja na nektere veci prisla, az jsem ten jazyk zacala studovat. A to jsem byla od zakladky po konec gymplu jednickarka a mela jsem i jazykovou zkousku z nemciny. Kdyz jsem pak nemcinu sama ucila, tak jsem si na vyslovnost dala specialni dve hodiny a studentum jsem se snazila predat co nejvic, aby na tom nebyli jako onehdy ja.

Jinak teda doporucuju naucit se spisovnou nemcinu. Pak si ji klidne muzes prizpusobovat dialektu. Pohybuji se mezi vysokoskolsky vzdelanymi Nemci a vsichni mluvi docela normalne vcetne clenu pred podstatnymi jmeny tam, kde patri. Nikdy v zivote se na mi nikdo nesmal, ze mluvim spisovne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
7.6.20 16:22

Výhoda němčiny je, že pravidla výslovnosti jsou daná.
Jedna holka, která mluvila naprosto perfektně jako rodilá Němka mi říkala, že výslovnost nacvičovala před zrcadlem. Pustila si, jak má slovíčko znít, a to opakovala do zblbnutí. Jako příklad uváděla Nürnberg :-) Tak to můžeš rovnou zkusit :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí

O Červené karkulce