Nemluví, neukazuje, nerozumí…

105
30.1.22 21:56

Nemluví, neukazuje, nerozumí…

Ahoj maminky,

Na anonym kašlu, ale bylo by fajn dostat méně nadávek a více názorů…

Mám holčičku, za par dní ji bude 18 měsíců a od narození je to s ní náročný. Respektive cca od 4 měsíců, do té doby byla zlatá. Má problém s jídlem a pití, 2× skončila na kapačkách protože prostě odmítala pít a jíst. Do toho je hodně plačtivá, uvztekaná, za den se vzteká tak 100×. Ma přetočený režim (ač to zkousime změnit, ale nejde to) chodí spát i po půlnoci a vstává v poledne :roll:.

Ale to hlavní - přijde mi že se vůbec nikam neposouva. Nemluví (opravdu ani SLOVO, ani zvuk zvířete, nic) jen žvatlá. Nereaguje na jméno, respektive tak 1× z 15 pokusů. Sluch má v pořádku. Děti pozoruje, ale nesměje se na ně zpět když se na ní usmívají. Ale zajímají ji. Především ty co zná. Rozumí jen “jdeme si vyčistit zuby, jdeme se koupat, jdeme si dat banán” to jde vždy do místnosti kde se ta činnost nachází, ale “dones panenku, dej tátovi boty, vyhod papír do koše …” to vůbec. Spíš se snaží věci z koše pojidat :lol:. Neukazuje, jen v knížce na zvířátka, ale nepozná je od sebe-jako ze by ukázala kde je pes (přitom si je pojmenováváme už tak 8 měsíců). Venku je fascinována dveřmi, pořad je chce zavírat a otvírat. I doma. Furt, do zblazneni. Sama se nenají/nesnaží se (ale ona nemá snad vůbec potřebu jídla takže není motivována) a když ji dam hrníček s pitím akorat tam vkládá ruku, to samé s flaskou, to zas vylije a rozpatlava na zemi. Vodu na hraní miluje. Tím že neukazuje tak neumí dát najevo co potřebuje, třeba že by chtela něco podat. Vše řeší brekem a já často nevím kvůli čemu. Oční kontakt má, i když ne tak intenzivní jako jiné děti. Je neustále v pohybu. I při jídle musí chodit. Od miminka ale nemá rada nosítka, objimani, pusinky s tak. Řve u toho - u manžela, u mě je pasivní jakože “přežiju to ale nechci to”.

Máme jít za 2 týdny na kontrolu k pediatricce tak s ní vše samozřejmě proberu, ale chtěla jsem slyšet názor jiných maminek, které měly třeba podobné děti a bylo to jen to, že byly opožděné. Protože asi tušíte z čeho mám obavy. Především proto, že už mě par lidi z rodiny upozornilo na to, že je “jiná”.

Děkuji moc za každý názor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76671
30.1.22 22:00

Tak, asi určité obavy chápu, nicméně uvidíš, co na to doktorka - zřejmě vás pošle na kolečko vyšetření, a možná časem holčička vše dožene, a je jen pomalejší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
30.1.22 22:03

Jo holka, takhle jsem psala před dvěma lety a stejně vím prd. Ono se to rozsekne nejspíš kolem nástupu do školy. A jestli chceš slyšet všechny ty příběhy „ze dne na den začal“,tak fakt to není pravidlem. Od dvou let začni shánět psychologa, od tři let logopedii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.22 22:10

@aristokratka U nas kdysi podobne, jen tedy ukazoval od 16 mesicu, mazleni mu nevadilo, rec nula, porozumeni stejne jak u vas, taky neukazal s jistotou jakekoli zvire v knizce, zviratka jsem mu jako iniciativni matka ukazovala uz od cca 3 mesicu v textilnich sustivych knizkach i jinde, delala donekonecna zvuky zvirat a veci a proste nic. Haf rekl skoro ve 3 letech. Ty dvere taky miloval, deti se stranil v tomto veku. Nakonec dysfazie, dnes uz ma skoro 9 let, je jiny, rec porad neni stoprocentni, ma malou pasivni slovni zasobu, ale je v bezne skole, sikovny a same jednicky, predpokladam ze i zitra. :lol:

• Citovat
  • Upravit
8743
30.1.22 22:14

U nas v roce a půl velmi podobný. Ve dvou letech obrovskej pokrok, pak dlouho nic, přes pátým rokem opět velkej pokrok… a víme porad prd… má ADHD a aktuálně řešíme podezření na PAS. Ale žádný hrůzy, kdyby byl nejslej „těžkej a jasnej případ“, už to dávno víme. Tak se alson utesuju, že i kdyby něco, bude to v rámci možností dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
30.1.22 22:25

Na tech 18 měsících je test dá se stáhnout na netu.. podle toho co píšeš bude pozitivní je to takový základní test na autismus. Dělají to všichni i m ho dostali. Řekni piediatricce / oči o zandanku na neurologii atd na různá vyšetření a pak je tu společnost nautismus a ty přímo diagnostikuji.

Jinak spoustu věcí co píšeš se může změnit ( a neb otázky ne) a nebo dokonce zhoršit.
Já mám holčičku a ta spoustu znaků měla taky ( třepetání rukama při radosti) opakování činnosti, bála se zvuku fenu, mixéru, vysavače, fascinace symboly, nesnášela kontakt, ale ona ukazovala snad od 8 měsíců a mluvila dřív než chodila měla oční kontakt, sdílela pozornost a všechny tyhle věci.
Teď ve 3 letech všechny autistické rysy krom fascinaci symboly a třepetání rukama při radosti zmizely. Teď se asi rozhodla že se naučí písmena a začíná pomalu psát… Jenže píše obráceně je levák tak D píše obráceně a taky otevírá knížky odzadu dopředu tak se trochu bojím aby si nevytvořila špatný návyk a snažím se spíš odvést od toho pozornost.

• Citovat
  • Upravit
1177
30.1.22 22:30

No asi bych byla ve strehu.
Kamaradka mela neco podobneho, PAS. Ale zjistilo se to az nekdy kolem 4roku, lepe receno diagnostikovalo.
Nicmene ona to tuseni mela cca od podobneho veku.
Myslim, ze my mamy vycitime casto, kdyz neco neni ok.
Co by te mohlo uklidnit je, ze se s tim da take pracovat a neni to rozhodne konec sveta! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
30.1.22 22:32

@ludmilaadamkova Testovala jsi u ní lateralitu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22511
30.1.22 22:35

@aristokratka Na te prohlidce v 18 mesicich dostanete dotaznik, tak uvidis. Hraje si i na neco? Vari, krmi plysaky a tak? Muj syn taky strasne rad otviral a zaviral. Nejlepsi byli ty plastove domecky pro deti a on vydrzel pul hodiny otvirat a zavirat okenice nebo dvere. Mluvit nutne nemusi, ale mela by komunikovat-rukama, nohama se domluvit i beze slov. Ja si spletla mluveni s komunikaci. Ja mela dojem, ze kdyz dite mluvi, tak ze komunikuje. Ha ha. No nic uvidi se. Jestli minuje vodu, tak bych ji v tom podporila a nechala ji treba prelevat ruznym nacinim z kuchyne. Koupila ruzne hracky do vany a ukazala ji, jak treba vari z vody. Jde o to navazat kontakt pomoci toho, co ji bavi. Pak si i pocvici jemnou motoriku, coz muze vest i ke zlepseni toho mluveni. Zkusila bych treba i bublifuk. To deti bavi. Flasky /hrnecky bych zkusila ruzne, treba ji neco chytne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
30.1.22 22:41
@Svistice píše:
@ludmilaadamkova Testovala jsi u ní lateralitu?

Ne. Na oficiálním testu nebyla. Jen prostě vše bere do levé ruky. Nůžky, tužku hází levou atd tak jsem to tak brala :oops: samozřejmě je to jen moje domněnka. ( Jinak já sama jsem levák, moje mamka je levák a její maminka moje babička byla taky levák)

• Citovat
  • Upravit
33005
30.1.22 22:47

@ludmilaadamkova Požádej ji, ať si stoupne na jednu nohu (dominantní noha u větších dětí je pak i odrazová noha při skoku do výšky a do dálky). Pak ji pujc telefon a ať jako někomu zavolá (sleduj, na jaké ucho si telefon dá), a pak ji dej rulucku od toaletaku nebo krasohled, ať se podívá jako dalekohledem. Na jaké oko přiloží, to je dominantní.
Zkoušej průběžně třeba každý půl rok. Ta dominantní levá ruka asi bude jasná.
Pokud by nebyla shoda mezi okem a rukou, tak trochu zpozornet - je to „živná půda“ pro poruchy učení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
30.1.22 22:51

@Oriseka nehraje si na nic. Respektive nedělá takový to „jako že“ telefonuje, vaří, krmí atd. Jedinej plyšák kterej jí zajímá je ten interaktivní pes který po zmáčknutí dělá zvuky. Ale jinak ho bere jako věc - neopečovává ho nebo tak. Ani panenky. Právěže se vůbec nedomluví, nedá se s ní nijak komunikovat. Krom toho „jdeme se koupat/čistit zuby/pro banán“ nerozumí ničemu. Přijde mi že vůbec nemá zájem se něco učit. Nebo se podílet na nějaké aktivitě - třeba se mnou uklízet/vařit. Jen jí rozčiluje že nemá mou pozornost. Bublifuk je dobrý nápad jen se teda bojím, že by to hned chtěla pít nebo by to rovnou vylila =/. Děkuju za poznatky =)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
30.1.22 22:52

@JednaPrazacka právě já už takovou nějakou intuici mám od roka… Jen pořád doufáme že to bude „jen“ nějaké opoždění nebo dysfázie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
30.1.22 22:54

@Bubla Bůčková nejhorší na tom všem je to čekání a nejistota. Nejde mi o nějakou „diagnozu na papíře“ ale člověk by rád věděl co bude a s čím má počítat… už proto že jsme plánovali tento rok další miminko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
30.1.22 22:54
@Svistice píše:
@ludmilaadamkova Požádej ji, ať si stoupne na jednu nohu (dominantní noha u větších dětí je pak i odrazová noha při skoku do výšky a do dálky). Pak ji pujc telefon a ať jako někomu zavolá (sleduj, na jaké ucho si telefon dá), a pak ji dej rulucku od toaletaku nebo krasohled, ať se podívá jako dalekohledem. Na jaké oko přiloží, to je dominantní.
Zkoušej průběžně třeba každý půl rok. Ta dominantní levá ruka asi bude jasná.
Pokud by nebyla shoda mezi okem a rukou, tak trochu zpozornet - je to „živná půda“ pro poruchy učení.

Děkuju. Zkusím to. Předpokládám že se to pak řeší v predskolnim roce v ppp kdyby to byl nějaký zásadnější problém.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML