Nemocenská hned na začátku těhotenství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Kzuze
4.2.24 16:05
@mado píše: … Potrat v prvním trimestru postihne asi 70% těhotenství. Často i opakovaně. …

Máte k tomu číslu nějaký zdroj?

• Citovat
  • Upravit
22962
4.2.24 16:26

Já byla doma od zjištění //. V práci šílený stres, tahání krabic, upravit pozice nešla. Na dítě jsme čekali 2,5roku, dr.to věděl, byla to inseminace na 2 nebo 3.pokus.
Nejprve můj obvodak vystavil neschopnost pro nevolnost ( můj gynekolog měl delší dovolenou) a pak mi ji dal gynekolog, co si tam napsal nevím :nevim:
Je fakt, že nakonec jsme ležela i 2× v nemocnici po týdnu s tvrdým břichem, takže úplně v pohodě vše nebylo, každopádně od začátku jsem řekla jak to v praci je a bylo to bez problému. Asi záleží také na lékaři.. :nevim: zkus to ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
170
4.2.24 16:32

Ahoj, tak z právního hlediska tě zaměstnavatel v těhotenství nemůže vyhodit (až na určité zcela krajní výjimky) a máš právo na přeřazení na práci, která tě nebude ohrožovat. To je silný startovací bod. To, že z takto silné pozice dovolíš kolegyni-podřízené, aby s tebou manipulovala, je čistě jen tvoje rozhodnutí. Možná se stydíš, možná nemáš ráda konflikty, možná máš zdravě vyvinutý pocit zodpovědnosti a nechceš nechat nadřízené na holičkách, tak to radši odmakáš sama. Ale to je tvoje rozhodnutí, nikoliv tvoje povinnost. A své rozhodnutí můžeš kdykoliv změnit. Připomeň si, že ty teď momentálně nejsi vyhoditelná. Naopak kolegyně, která nemaká, vyhoditelná je ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
4.2.24 17:23
@Anonymní píše:
Ahoj všichni,
chtěla jsem se zeptat na Váš názor. 30.11.2023 jsem potratila. Proběhla jedna ms po potratu a další už nepřišla, toto úterý jdu k lékaři. Měla bych být v 5tt. Pracuji jako vedoucí prodejny, ale abychom se pochopili je to malá prodejna na vesnici a jsme tam dvě, takže má práce obnáší účetnictví, uklízečka, prodavačka, psycholožka a skladník. Denně zvedám plynové láhve (5kg a 10kg) tahám substráty, 10kg pytle směsi pro nosnice a králíky, milión kartónu mléka, hromadu beden pečiva, zeleniny, bedny s pivama no prostě všechno. Toto je několikrát denně + spoustu palet se zbožím. Nejsem vševěd ale dost si myslím že jsem potratila kvůli práci, má kolegyně zrovna tolerantní není a když Vám nadřízená řekne že se nemáte namáhat, ale nikdo to za Vás neudělá co Vám zbyde, nic a uděláte to. Takže se tam s tím tahám jak vůl. Lezu i na žebřík přitom se mi zamotala hlava a už jsem byla skoro dole. Pracuji 6 dní z týdnu takže furt a nic mě nemine. Mám bolení břicha ale to přikládám tedy roztahování dělohy ale jsem hrozně unavená, úplně spící pana fakt. A navaluje se mi, v práci se furt jenom ohýbám. Myslím si, že jestli to bude takhle pokračovat, potratím znova. Co myslíte nechá mě lékař doma? Prosím žádné urážky, že se mi nechce dělat nebo podobně. Já bych řekla, že jsem pracant, byla jsem jednou na neschopence a to po potratu, jinak nikdy jsem ničeho nezneužívala abych nepracovala.

Okamžitě zazadej o přeložení na práci vhodnou pro těhotnou. Musí ti vyhovět nebo tě nechat na 100 platu doma. Samozřejmě si můžeš nechat napsat pn, ale obiras se o plat, budeš mít vycházky atd :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101950
4.2.24 17:26
@Anonymní píše:
Ona kolegyně vysloveně zneužívá toho, že moji nadřízení nedělají nic s tím, že mě neuposlechne. Máme mezi sebou věkový rozdíl a to tak že já jsem o 20 let mladší, ale tím to není bývalá vedoucí co byla starší než ona tak ji taky neuposlechla a přesto tam furt pracuje. Když ji o něco poprosím buď to udělá špatně a nebo to naschvál neudělá vůbec. Pak to dělám já. Když ji něco rozkážu,,já to dělat nebudu, já si budu dělat co chci,, a to fakt není vtip je to už vysloveně neúnosný a vše je na mých bedrech a na kolegyni není nic já jsem plně zodpovědná za veškerý chod od účetnictví až po doplnění zboží a prodeje. Protelefonuje pul směny v tu chvíli je celá prodejna jen na mě. A lítám jako blázen objednávky, obsluha, prodej a přebírání zboží. A nikoho to nezajímá 30 000 kroků denně a následný večerní pád do postele a jsem ko. A teď do toho nevolnosti a těhotenství? Supér kombo :pocitac:

To je ale tvuj problém, ze ze sebe děláš blbce, proč by mela kolegyně něco dělat, když jasně vidi, ze stačí chvíli nic nedělat a ty to uděláš. Ono když to hotové nebude, tak vedeni nezbyde nic jiného, nez to řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
338
4.2.24 19:46

Jak už ostatní psali, možnosti máš dvě. Jít na neschopenku (tu ti asi v tomto případě lékař dá), vypnout telefon, dát nohy na stůl a strávit hezkých pár měsíců mezi čtyřmi stěnami s občasnou vycházkou nebo se nechat asertivně přeřadit na kancelářskou práci a skutečně nic dalšího nedělat (co je nevyhovující práce). Jen pravidelně reportovat nadřízené, jak to vypadá. Těhotnou tě vyhodit nemohou, takže v nejhorším vaše pobočka skončí (pokud to vedení dále nebude řešit). Pokud máš hmotnou odpovědnost nebo něco podobného (prostě necozje tvůj průšvih, i když za to může kolegyně), tak opakovat volat vedoucím, že nemůžeš ty plnit kvůli těhotenství a kolegyně nechce, že jí predavas a nechat je, ať si to řeší spolu. Ale na to musíš mít nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36202
4.2.24 21:28

A proč tam ze sebe děláš takovýho blbce? Za to si můžeš i sama. Já bych neustále bombardovala vedení a chtěla nápravu.
Jak to děláte když máš dovolenou, to funguje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
402
5.2.24 11:15

Zaměstnavatel je povinen ti dát práci vhodnou pro těhotné a v případě, že by si na té pozici měla méně peněz, zažádáš si o vyrovnávací příspěvek a budeš mít stejně. V praxi to ale moc nefunguje. Mě třeba gynekoložka nabízela neschopenku sama od sebe hned na první kontrole v šestém týdnu těhu. Nakonec jsme se domluvily, že se zkusím v práci domluvit a kdyby nebyli ochotni, nebo by to pro mě bylo i tak náročné, tak mi napíše neschopenku kdykoliv si řeknu. Já šla nakonec marodit po konci třetího měsíce a beru to za nejlepší rozhodnutí, zpětně bych šla klidně hned. Takže být tebou bych se zkusila domluvit v práci, písemně podat žádost, aby ti dali práci vhodnou pro těhotné a uvidíš jak ta práce pro tebe potom bude vhodná a při nejhorším si nechat napsat neschopenku potom. Prostě se řiď podle sebe jak se budeš cítit a na ostatní se vykašli, ono každý má kecy co bys jak měla dělat, aby kdyby se něco stalo, tak si následky poneseš sama. A co se týče doktora, tak mu to řekni jak to je a určitě ti ji napíše. Akorát musíš počítat s málo penězi na neschopence (hlavně na začátku, pak už je to lepší a lepší) a taky budeš mít jenom 6 hodin denně vycházky, protože neomezené se už těhotným moc nedávají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
5.2.24 11:24
@Anonymní píše:
Ona kolegyně vysloveně zneužívá toho, že moji nadřízení nedělají nic s tím, že mě neuposlechne. Máme mezi sebou věkový rozdíl a to tak že já jsem o 20 let mladší, ale tím to není bývalá vedoucí co byla starší než ona tak ji taky neuposlechla a přesto tam furt pracuje. Když ji o něco poprosím buď to udělá špatně a nebo to naschvál neudělá vůbec. Pak to dělám já. Když ji něco rozkážu,,já to dělat nebudu, já si budu dělat co chci,, a to fakt není vtip je to už vysloveně neúnosný a vše je na mých bedrech a na kolegyni není nic já jsem plně zodpovědná za veškerý chod od účetnictví až po doplnění zboží a prodeje. Protelefonuje pul směny v tu chvíli je celá prodejna jen na mě. A lítám jako blázen objednávky, obsluha, prodej a přebírání zboží. A nikoho to nezajímá 30 000 kroků denně a následný večerní pád do postele a jsem ko. A teď do toho nevolnosti a těhotenství? Supér kombo :pocitac:

No a co? Proč to řešíš? Tvůj problém to fakt není. Seď v kanceláři, a co nebude, tak nebude. A co jako? :nevim: prostě ze zákona nesmíš zvednout 10? Kg, a když to nezvedne někdo jinej, tak bude karton mlík ležel tam, kam ho někdo jiný položil třeba 9 měsíců. Tobě to může být fakt fuk :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
402
5.2.24 12:40
@Anonymní píše:
No já vím, ale můj zaměstnavatel mi řekne, dělejte si jen kancelářskou práci, ale moje kolegyně nedělá nic a nedomluvíme se, jsem zodpovědná za chod prodejny. Nadřízená tam samozřejmě s náma není takže neví a řešení to nemáme máme podstav takže určitě s tím nic ani neudělají to vím, už jsem to i řešila a poslední co mě štve jsou prachy nebo nějaký vycházky. Chtěla bych porodit zdravé miminko. U nás v práci se i řeší že ze zákona žena může tahat pouze 15 kg hromadně si stěžovali kolegové z jiných obchodů, protože to nedodržují. Řešení? Žádné. Doopravdy je to hodně fyzicky i psychicky náročná práce a chápu, že ten kdo v tom nedělá nebude mít pochopení.

Pokud je to takhle, tak ti doktor napíše neschopenku raz dva. Každopádně pokud chceš zůstat v práci, tak urguj vedení, klidně pětkrát denně, že kolegyně odmítá dělat práci za tebe a že ty ji dělat nebudeš a hotovo.

Příspěvek upraven 05.02.24 v 12:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
402
5.2.24 12:42
@Anonymní píše:
Pro mě je určitě nejvíc stresující právě ta práce, ale hodně. S kolegyní máme hodně velké neshody absolutně nechce dělat a já jsem bez nějakého zásahu nadřízené úplně bez respektu, takže všechno budu dělat já tak jako tomu je doposud a to je u nich práce pro těhotné. Nic jiného pro to neudělají a to doopravdy vím. Už jsem si to takhle vyzkoušela při prvním těhotenství. Zkuste se prosím jen trošku vcítit do mé situace fakt to není zrovna med.

Tak jim dej v práci ultimátum, buď bude kolegyně dělat všechnu práci a ty jen kancelářinu nebo jdeš na neschopenku a kolegyně bude muset dělat vše i tu kancelářinu. Hlavně se neboj, vyhodit tě jako těhotnou nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí