Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, můžete prosím poradit? Malý má skoro čtyři měsíce. Občas mívá červené očičko někdy u toho byli i ospalky ale neměl ho nikdy vyloženě zalepené. Vždycky jsem dala kapicky ocuflash nebo potřela borovoou vodou a pomohlo. Jenze teď dva dny zase potom co jsme byli venku má ocicko pořad červené zahnisané dala jsem kapky optha-septonex a je to trochu lepší ale bojím se že to je potřeba přeléčit. Volala jsem na pediatrii a řekli mi že tam nemám ani chodit že msm jít k ocnimu. U očního mi zase řekli ze mám přijít jedině s žádanku od pediatra a to na proplach očí. Ráno jdu teda k pediatričce ale toho proplachu se bojím.
@Zorka310 Moje malá měla taky pořád ospalky u očička, už od narození. Nejdřív jsem myslela, že je to infekce ještě z porodu, ale když se to nelepšilo, řekla jsem to pediatrovi a zjistili neprůchodnost slzného kanálku. Museli jsme čekat do půl roku, prý až povyroste, pak je zákrok snazší, protože jde o titerné místo. Zákrok proběhl bez problémů, bez uspání ambulantně. Hned jsme šli domů a malá od té doby neměla s očičkem problém. Dneska jí je už devět let. Určitě s ní zajdi k doktorovi bez obav. Pokud jde o tu neprůchodnost, to se samo nevyléčí a kapičky pomůžou opravdu jen na chvilku.
Ahojky, já taky potřebovala žádanku, oční ještě zkusila konzervativní léčbu, nakonec jsme stejně na proplachu skončili. Malou mi na pár vteřin odnesli a když ji vrátili, ani neplakala. Proplach v 8 měsících. Teď jí jsou 2, při těžké rýmě má to očko o trochu horší, ale jinak dobrý. Držím pěsti ![]()
@Zorka310 není to tak strašné, my rodiče se bojíme víc, než je to nutné. Syn byl na pruplachu, ten mu nepomohl a v 8M byl na sondáži (zpřístupnění kanálků dratky), tak si představ, jak jsem byla na mrtvici, ze mému miminku bude do oči strkat drát… sice řval, plakal bobek, ale od te doby nic, ani tuk, proste paráda. Už je to půl roku a žádné problémy s ocickama nebyly… zadanku od pediatricky jsme taky měli… my ale vyzkoušeli snad všechno, atb kapky, masaz slznych kanálků, různé jiné kapky, borova voda, mateřské mliko a nepomohlo opravdu nic… držím palce a neboj, uleví se vám pak oběma. Syn už úplně nenáviděl, když jsem mu něco chtěla dělat s očima…
Dceři taky proplachovali-bylo jí kolem tří měsíců. Předtím dostala všechny možné ATB a stejně to pomohlo vždy jen na chvíli. Pak ji to proplachli-dělají pouze na zadanku a většinou v nemocnici, nás poslali z Mělníku až na Bulovku do Prahy-a to pomohlo. Pak když se někdy hlen objevil, stačilo vysat nos odsavackou.
Nám taky hrozili průplachem. Ale stačilo párkrát vymačkat hnis ze slzného kanálku a je klid. Stačí znát ten grif, pomohlo to fakt ze dne na den.