Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Hezky den, chtela bych se poradit - nedari se mi vygooglovat a jsem z toho ponekud nervozni. Syn ma 3,5 mesice a moje prsa jsou napr. tyden nalita a tyden pak vubec - neni v tom ani zadna pravidelnost a me trochu desi, ze kdyz je mam „normalni“ tak v nich neni dost mleka…respektive vim, ze kdyz jsou nalita tak ma maly mleka hojne, ale jak zjistim ze ma co pit kdyz plna nejsou? (moci, kaka a spinka vyborne, celkove prospiva, je to spis otazka me psychicke pohody). Mozna je to paradox, ale prala bych si mit ty bolavy mega prsa porad - pro svuj klid
Diky moc za komenty!
Myslim, ze po 3,5 mesicich souziti se svym ditetem snad poznas, zda ma ci nema hlad, ne? Na to nepotrebujes nalita prsa.
Prsa casem prizpusobi tvorbu mleka. Nejdriv se vytvari mleko do zasoby (nalita prsa) a pak uz se mliko vytvari primo pri sani (nenalita prsa)
Ano jiste ze, ja vim ze hlad nema, ale otazka byla „jak maji "standardne“ vypadat kojici prsa po 3,5 mesice kojeni" jiny nez ty svoje nemam tak se ptam
. Plus moje kamaradka mela nalita prsa celou dobu kojen (pres rok).
Určitě už nalitá být nemusí.
Když jsou, tak nejspíš zrovna prcek nějak rychleji roste, tak si tahá víc mlíka - víc se ho tvoří a prsa se nalévají.
Jestli je spokojený, čůrá, kadí… tak to neřeš.
Až třeba začneš přikrmovat, tak bude mléka pořád méně… a přesto si vytáhne, kolik bude potřebovat.
@Pipet píše:
Určitě už nalitá být nemusí.
Když jsou, tak nejspíš zrovna prcek nějak rychleji roste, tak si tahá víc mlíka - víc se ho tvoří a prsa se nalévají.
Jestli je spokojený, čůrá, kadí… tak to neřeš.
Až třeba začneš přikrmovat, tak bude mléka pořád méně… a přesto si vytáhne, kolik bude potřebovat.
Diky moc ![]()
Mne se to taky takhle stridalo, ale casem mi prislo, ze se bez ohledu na mnozstvi mleka vratila do puvodniho stavu, ale kojila jsem bez problemu dal. Podle me se ti to casem taky srovna, nebo si muzes v case, kdy jsou vetsi odstrikat pro jistotu do zasoby
.
@krisgrey prsa se nalevaji nejmarkantneji prvnich sest tydnu kdy kojeni funguje jinak nez v dalsi dobe…
@Eloushek píše:
Mne se to taky takhle stridalo, ale casem mi prislo, ze se bez ohledu na mnozstvi mleka vratila do puvodniho stavu, ale kojila jsem bez problemu dal. Podle me se ti to casem taky srovna, nebo si muzes v case, kdy jsou vetsi odstrikat pro jistotu do zasoby.
Diky moc, neco v mrazaku mam, nicmene zatim uspesne bojkotujeme lahvicku, takze opet spis pro muj klid
ale moc diky!
@KackaDoup píše:
@krisgrey prsa se nalevaji nejmarkantneji prvnich sest tydnu kdy kojeni funguje jinak nez v dalsi dobe…
Jasne tohle ctu vsude, ale to NENI muj pripad, nalevani se mi prave ze stale strida - nahoru dolu…
Rika se, ze to neva, ze dite se v pohode napije z mekkych prsou, ze se mliko spousti furt dokola, dokud dite pije - moje zkusenost je takova, ze z nenalitych se mliko spusti za delsi dobu a na kratsi dobu.
Navzdory tomu, co se vseobecne tvrdi, jsem narazila v diskusich na radu maminek se stejnym probleme, jako ja - kolisajici laktace. Ani jim, ani me si to nikdy nesedlo. Neustale bylo treba dite prikladat a znovu se rozkojovat.
Nakonec to ale nebylo nic desneho, proste kdyz bylo mleka mene, prikladala jsem casteji - stacilo ve dne, nebudila jsem v noci. Efekt castejsiho prikladani je temer presne za dva dny.
Nejvetsi pokles laktace jsem zaznamenala vzdy, kdyz jsem neodkojila nalite prso - takze prebytky odstrikavat, pokud to decko fakt uz nechtelo.
Ale celkove to bylo v pohode, kdyz jsem si uvedomila, ze to vzdycky zase rozkojim a decku to i v ty hladove dny staci, kdyz mu dam zase casteji, prestala jsem se nervit.
@Pudloslava píše:
Rika se, ze to neva, ze dite se v pohode napije z mekkych prsou, ze se mliko spousti furt dokola, dokud dite pije - moje zkusenost je takova, ze z nenalitych se mliko spusti za delsi dobu a na kratsi dobu.
Navzdory tomu, co se vseobecne tvrdi, jsem narazila v diskusich na radu maminek se stejnym probleme, jako ja - kolisajici laktace. Ani jim, ani me si to nikdy nesedlo. Neustale bylo treba dite prikladat a znovu se rozkojovat.
Nakonec to ale nebylo nic desneho, proste kdyz bylo mleka mene, prikladala jsem casteji - stacilo ve dne, nebudila jsem v noci. Efekt castejsiho prikladani je temer presne za dva dny.
Nejvetsi pokles laktace jsem zaznamenala vzdy, kdyz jsem neodkojila nalite prso - takze prebytky odstrikavat, pokud to decko fakt uz nechtelo.
Ale celkove to bylo v pohode, kdyz jsem si uvedomila, ze to vzdycky zase rozkojim a decku to i v ty hladove dny staci, kdyz mu dam zase casteji, prestala jsem se nervit.
Tohle je asi to co jsem potrebovala vedet - presne muj pripad zda se. Delam to vlastne presne stejne, on chce jist tak po 2,5 - 3 hodinach kdyz mensi prsa tak casteji. Priroda si rekne ze?
Moc diky ![]()
@Pudloslava píše:
@krisgrey píše:
Jasne tohle ctu vsude, ale to NENI muj pripad, nalevani se mi prave ze stale strida - nahoru dolu…
myslim ze Pudloslava to napsala uplne dokonale
![]()
No me kdyby tohle nekdo rekl u prvniho, usetrila jsem si spoustu nervu. Ve vsech poradnach se, zda se mi, predpoklada, ze to u vsech zenskejch funguje stejne.
ja bych to zhodnotila proste tak, ze proste nejsem moc dobra kojna. taky po odsataveni mi mliko zmizelo pokazde expresne rychle, jine strika snad jeste po roce.