Není hlídání k dětem - jak to řešíte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31292
25.2.15 07:27

Jednu hlídací babičku mám (cca 30km od domova), ale přecijen jí táhne na 70 tak jí nechci přemáhat.
Pytlíkujem to občas jak se dá - malej chodí do školky, takže práce se ještě nějak zvládne, ale když chci jít sportovat, tak buď až pozdě večer, kdy přijde chlap domů a nebo mám jednu kamarádku s ročním klukem na RD a třeba třikrát do měsíce jí využiju, že mi malýho pohlídá na třeba dvě tři hodiny.

Bydlím ve větším městě, takže tady není problém sehnat hlídání (typu soukromá školka) až do večerních hodin. Vím o jednom za 70,– na hodinu a o dalším za 250,– na půlden, takže v případě potřeby malýho odvezu tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3284
25.2.15 07:30

No my tohle téma zatím neřešíme, ale jednou budeme, na babičky se moc spoléhat nedá, jedna má už 70 let a na hlídání už prostě nemá a druhá je pracující a má sama malý dítě, takže tam se toho taky moc nevymyslí. Mám tu ale kamarádku, pomáhám jí s hlídáním dcery, už asi 3. rok, říkala, že mi to pak ráda oplatí, tak mám v záloze jí no a když bude fakt nejhůř, tak se tady u nás pokusím najít nějakou čilou důchodkyni, co by s jí pár peněz navíc hodily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
25.2.15 07:31

Hlidani jsem nikdy nemela, ted je tatka v invalidnim duchodu, takze kdyz neni zbyti, tak na par hodin pohlida, ale tak 1× za 3 mesice. :think:
Takze do prace jsem mohla nastoupit az ted, kdyz mam deti ve skolce.
Kdyz marodi, jsem s nima doma ja - mam nastesti rozumnou sefovou, takze me pochopi, obcas kdyz musim do prace tak je s nima doma manzel.
Ten je take vozi do skolky, kdyz mam ranni.

Pokud chci jit na kafe,.nebo si odpocinou, tak hlida manzel po praci (a samozrejme je tomu tak naopak). Sami s manzelem jsme dlouho nikde nebyli - vlastne ano, nedavno.jsrm ho v prac.dobe vytahla na obed :palec:

Jo a kdyz detem bylo kolem 1,5 roku tak tady u nas v Repich mame takove centrum kde byla tzv. pripravka do. skolicky byla od 9-12 hod, za 100kc za cele ty 3 hodiny, takze hsem je tam davala oba od pondeli do ctvrtka, takze jsem mela na 3.hodinky klid si neco zaridit a tak :-)

• Citovat
  • Upravit
74217
25.2.15 07:45

Taky jsme v podstate na vse sami, ale spokojeni, jsem doma, tak hlidani nepotrebujeme.
Moje rodina je 100km, tam decka jezdi, ale na prazdniny behem roku a pak hodne na velke, proste aspon na tyden, ze kvuli pul dni 100 km tam zpet nejedeme, tchani jsou bliz, ale k nim jezdi decka stejne casto jak k nasim, takze obcas. S tema se decka potkavaji, kdyz k nam vesnici jedou do vinohradu.
Muz byva 14 dni doma,14 dni dela v zahranici.
Starsi dcery jsou ve skolce. Vetsinou co vyrizujeme, kdyz je muz doma a to bereme decka sebou i k lekari.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
25.2.15 07:58

Nikdo nám nehlídá, asi 2× tu byla mamka (280km jedna cesta k nám). Jinak chodí do školky, mimo školku jí vesměs bereme všude sebou. Mám „hlídací“ babičku která se platí když potřebujeme, má ji ráda, je to moc fajn paní takže se nebojím (navíc odzkoušená od kamarádky). Jinak např. když jdeme nakupovat tak jde do dětského koutku kde jí to baví více než s námi.
Já jsem si zvykla, člověk se spoléhá sám na sebe a nemusí na ty druhé a být jim neskonale vděčná..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.2.15 08:25

Ahoj, holky, zde zakladatelka. Děkuji za podněty. Ano, uvědomila jsme si, že si zřejmě budu muset časem najít nějakou paní na hlídání(což bude jen v případě nemoci dítěte a našeho případného pracovního vytížení, kdy si nebudu moci vzít OČR nebo zřídka zavedení vyzvednutí ze školky). Každopádně po tom, co jsem si to uvědomila a v sobě srovnala, minimalizoval se i vztek na místní babičku. Respektuj a buď respektován. Holt to tak je a nic s tím neuděláme. Na druhou stranu vzhledem k tomu, že žijeme na maloměstě, snad jí bude i vadit, kdyby hlídala „cizí“ osoba, že by se lidé ptali, proč ona nemůže. Třeba se i v rámci nějaké soudnosti umoudří. Ale tady je důležité se spolehnout. Trnout před službou, jestli se do rána neobjeví na mobilu sms ohledně její akutní nemoci, to nestojí za to.

• Citovat
  • Upravit
72725
25.2.15 08:28
@Anonymní píše:
Ahoj, holky, zde zakladatelka. Děkuji za podněty. Ano, uvědomila jsme si, že si zřejmě budu muset časem najít nějakou paní na hlídání(což bude jen v případě nemoci dítěte a našeho případného pracovního vytížení, kdy si nebudu moci vzít OČR nebo zřídka zavedení vyzvednutí ze školky). Každopádně po tom, co jsem si to uvědomila a v sobě srovnala, minimalizoval se i vztek na místní babičku. Respektuj a buď respektován. Holt to tak je a nic s tím neuděláme. Na druhou stranu vzhledem k tomu, že žijeme na maloměstě, snad jí bude i vadit, kdyby hlídala „cizí“ osoba, že by se lidé ptali, proč ona nemůže. Třeba se i v rámci nějaké soudnosti umoudří. Ale tady je důležité se spolehnout. Trnout před službou, jestli se do rána neobjeví na mobilu sms ohledně její akutní nemoci, to nestojí za to.
:palec: tohle je fajn.. víš jak - nikdo nemá povinnost hlídat, ani když je to babička. Zařiď se tak, ať jsi nezávislá a její případnou pomoc ber jako bonus.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.2.15 08:33
@Anonymní píše:
Ahoj, holky, zde zakladatelka. Děkuji za podněty. Ano, uvědomila jsme si, že si zřejmě budu muset časem najít nějakou paní na hlídání(což bude jen v případě nemoci dítěte a našeho případného pracovního vytížení, kdy si nebudu moci vzít OČR nebo zřídka zavedení vyzvednutí ze školky). Každopádně po tom, co jsem si to uvědomila a v sobě srovnala, minimalizoval se i vztek na místní babičku. Respektuj a buď respektován. Holt to tak je a nic s tím neuděláme. Na druhou stranu vzhledem k tomu, že žijeme na maloměstě, snad jí bude i vadit, kdyby hlídala „cizí“ osoba, že by se lidé ptali, proč ona nemůže. Třeba se i v rámci nějaké soudnosti umoudří. Ale tady je důležité se spolehnout. Trnout před službou, jestli se do rána neobjeví na mobilu sms ohledně její akutní nemoci, to nestojí za to.

Vzdycky mas moznost na malomeste duchodkyne (tady starsi pani v duchodu hlídají děti Cinanum) a nebo dat inzerat do skolky nejaka pani na rodicaku, ktera je stejne doma by
si treba rada privydelala :kytka: nebo sousedka v duchodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.2.15 09:24

Jsme bez hlidani. Babicka moje mamca bydli v jinem kraji, ma to pro narazove hlidani daleko, doma na starosti nemocneho tatinka, prababicku ve vysokem veku a sama uz ma zdravotni potize. Tchyne bydli jeste dal, je v ID se zavaznou Dg. Nedavno jsme meli poprve od narozeni syna sanci si vyjit ve dvou, byl to darek pro me, hlidal pribuzny. Doted, kdyz jsem partnerovi navrhovala, ze bychom taky meli pecovat o nas vztah, vyuzit treba hlidani, kdyz jsme na navsteve u nasich, a nekam si vecer vyrazit, to odmital, ze neni treba, ze tak, jak to mame, to ma vetsina paru s malymi detmi ( :zed: ). Pri hlidani jsme sli do kina a pred kinem snedli neco v poklusu, protoze „pan chuva“ (hlidal skvele) :) sel rano do prace a muj ho nechtel moc zdrzet - coz chapu. Jednou mi pohlidala kamaradka s malou dcerkou, ale nechci ji zatezovat, sama ma dost, jeji muz ji s dcerkou temer nepomaha, tchyne obcas.
Puvodne jsem planovala uz v teto dobe vyuzit obcas externi chuvu, ale nemam odvahu sverit batole cizimu cloveku. Poptavala jsem se i mezi znamymi, nejake cile duchodkyni s referencemi nebo treba studentce z pribuzenstva bych snad maleho na hlidani dala, ale zatim jsme nikoho nenasli. Pravdepodobne pujdu po 2.roce veku cestou obcasneho hlidani v rodinnem centru a od 2 let veku uvazuji vyuzit privatni skolku jednou tydne na pulden. Pokud bych sehnala nekoho spolehliveho, tak bych rada nechala pohlidat nejaky ten vecer. Stacilo by mi obcasne a mit v zaloze nekoho pro pripad akutni nemoci, jsem vetsinu casu s ditetem sama. Jinak nemam na profi hlidani moc volnych financi, budeme si brat hypoteku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.2.15 09:37

Zakladatelko na postoj domaci babicky k externimu hlidani si dej pozor. Znam maminku, ktera se po navratu do prace domluvila s muzem a oslovili hlidaci agenturu - meli komplikace s dojizdenim do prace, muz prace na smeny, deti skola a skolka daleko od sebe, jedno z deti casto nemocne. Casto skolkove nechavali u vzdalenejsich rodicu, mistni babicka, tchyne, zije aktivnim zivotem a moc hlidat nechce. Ve chvili, kdy byla dohoda s agenturou na spadnuti, jim do toho zacla kecat tchyne, hucela do syna, ze prece nenecha dite cizim lidem (i na vodeni do skolky!), ze pomuze - takze agenturu zrusili a tchyne sice nekdy hlida, ale jedno z deti, skolkove a casto nemocne, vetsinou vozi k druhym prarodicum. Sice by neco zaplatili, ale mohli mit vsichni zucastneni vic klidu.

• Citovat
  • Upravit
1127
25.2.15 10:34
@kolik píše:
Trochu odbocim od tematu. Nam hlidaji babicky. Moji rodice bydli kousek, jsou oba chvilku v duchodu a deti miluji a pohlidaji je kdykoliv potrebujeme. Tchyne bydli 100km daleko, deti taky zboznuje, ale samozrejme to ma daleko. Nicmene kdyz potrebujeme, tak opravdu prijede treba na jednu noc a deti pohlida. Takze tady si nemuzu stezovat.
Z diskuze jsem si vsiml, ze mnoho diskutujicich pise, ze babicka uz ma vyssi vek, takze hlidani moc neprichazi v uvahu. To je celkem zajimavy dopad toho, jak dnes mladi vse odkladaji, deti maji az v 30+ atd. Kdyz nase babicky mely driv deti ve 20ti, tak tento problem nebyl.
Nejvic by me ale zajimalo, a to jsem se chtel zeptat mistnich diskutujicich, jake mate rodinne vztahy v pripade, ze babicka/dedecek bydli blizko, je fit, ale hlidat proste nechce/nebude. At uz je duvod/vymluva jakakoliv. Za sebe totiz musim rict, ze i kdyby to byli moji rodice nebo i tchyne s tchanem a doslo k te situaci, jak tu pomerne dost lidi popisovalo (najednou jim do toho neco vleze; nam taky nikdo nehlidal; nevyplati se mi to?!…) tak bych asi mel velky problem si tam zachovat nejake dobre vztahy. Prijde mi to proste normalni, spravne a slusne. A kdyby se k tomu mamka/tatka postavili tak, ze proste nebudou, protoze…, tak bych je asi snad poslal do riti, protoze bych to nedokazal zkousnout/pochopit. Jak to mate vy? Narusuje vam to rodinne vztahy, nebo to jste schopny proste prijmout, ze holt to tak je, nebo jak se s tim vyrovnavate?

Vlastně nikdo nemá povinnost hlídat. Ale když něco slíbí a potom náhle „onemocní“, to by mě mrzelo, když by to udělala naschvál… Mé malé je necelý rok. Až začnu chodit do práce, to bude problém. Naši jsou fajn a rádi hlídají. Sestra když má odpolední, jdou do družiny, píší úkoly, fakt hlídají i o víkendu.. Vím, že když budu potřebovat, tak se na ně v tomto můžu spolehnout stejně jako sestra, protože kdyby jich nebylo, tak ona nemůže chodit do práce.. A má tchyně? Ta asi hlídat nebude, je taková bez zájmu…Naši jsou v tomto směru akční, jsou rádi, že s vnukem můžou trávit čas a i s vnučkou… Najde se i pár lidí, kteří kvůli tomu jimi opovrhují a ohrnují nosánek.
Taky ho vezmu ven nebo někdy o víkendu tady všichni vegetíme…
Vědí, že když kluk bude mít prázdniny, já ho pohlídám, neb jsem na té „dovolené“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.2.15 11:49
@kolik píše:
Trochu odbocim od tematu. Nam hlidaji babicky. Moji rodice bydli kousek, jsou oba chvilku v duchodu a deti miluji a pohlidaji je kdykoliv potrebujeme. Tchyne bydli 100km daleko, deti taky zboznuje, ale samozrejme to ma daleko. Nicmene kdyz potrebujeme, tak opravdu prijede treba na jednu noc a deti pohlida. Takze tady si nemuzu stezovat.
Z diskuze jsem si vsiml, ze mnoho diskutujicich pise, ze babicka uz ma vyssi vek, takze hlidani moc neprichazi v uvahu. To je celkem zajimavy dopad toho, jak dnes mladi vse odkladaji, deti maji az v 30+ atd. Kdyz nase babicky mely driv deti ve 20ti, tak tento problem nebyl.
Nejvic by me ale zajimalo, a to jsem se chtel zeptat mistnich diskutujicich, jake mate rodinne vztahy v pripade, ze babicka/dedecek bydli blizko, je fit, ale hlidat proste nechce/nebude. At uz je duvod/vymluva jakakoliv. Za sebe totiz musim rict, ze i kdyby to byli moji rodice nebo i tchyne s tchanem a doslo k te situaci, jak tu pomerne dost lidi popisovalo (najednou jim do toho neco vleze; nam taky nikdo nehlidal; nevyplati se mi to?!…) tak bych asi mel velky problem si tam zachovat nejake dobre vztahy. Prijde mi to proste normalni, spravne a slusne. A kdyby se k tomu mamka/tatka postavili tak, ze proste nebudou, protoze…, tak bych je asi snad poslal do riti, protoze bych to nedokazal zkousnout/pochopit. Jak to mate vy? Narusuje vam to rodinne vztahy, nebo to jste schopny proste prijmout, ze holt to tak je, nebo jak se s tim vyrovnavate?

Je úplně jedno, jestli máš děti ve 20ti nebo ve 30ti, když je budeš mít brzo, tak prarodiče chodí ještě do práce, takže hlídání nepřipadá do úvahy, když je máš později, tak pak záleží jak jsou prarodiče čilí. Já zrovna patřím k těm kdo hlídání nemá, muž má takové zaměstnání, že se o péči děti podělit nemůžeme, takže mi nezbylo nic jiného, než být doma, čekám na to, až druhé dítě bude natolik staré, aby mohlo být doma samo a já mohla do práce, naštěstí manžel to finančně utáhne. Vztahy to svým způsobem narušilo, dlouho jsem se smiřovala a vyrovnávala s tím, že moje matka ochotná hlídat pravidelně není, sice pohlídá, ale pouze v případě, že jsem třeba byla v nemocnici a jiné řešení nebylo, argumentuje tím, že ona taky hlídání neměla a musela to nějak udělat, jenže tenkrát bylo všechno jinak, mohla na neplacené volno atd., už jsem se s tím srovnala, a uvědomuji si, že babičky prostě nemají povinnost hlídat, i když mě to mrzí a myslela jsem si naivně, že oni pomůžou nám, až přijde čas, pomůžu já jim, no nedá se nic dělat. Anonymní K.

• Citovat
  • Upravit
4990
25.2.15 13:51

Kolik-no abych pravdu řekla tak mě to mrzí a vztah s mamkou se zhoršil :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10885
25.2.15 14:09

U nás naprosto stejná situace, naši, kteří by hlídali moc rádi, jsou daleko a navíc pracují. Teď nedávno mamka na dva dny přijela a hlídala malého večer, tak jsme s manželé poprvé po 2 letech byli spolu sami mimo domov. Tchýně bydlí 10 min. a hlídat nechce, nechce být omezována, má svoje volnočasové aktivity (procházky, cvičení, kulturu, kafíčka s kámoškama). Prostě si užívá, respektuju to, ale přiznám, že mě to štve taky. Nepohlídá fakt nikdy, ani když je nemoc, nebo třeba u švagrovců fin. problémy kdy by potřebovali oba rodiče do práce, ale nelze, jedno z dětí je často nemocné a přestože chodí do školky, vlastně tam nechodí i někdo s ním musí být doma.
Chodím do práce a platím si chůvu, padne na to cca polovina výplaty. Největší sranda ovšem je, že tchýně absolutně neschvaluje hlídání cizí osobou, jediná pro ni akceptovatelná varianta je, že o dítě se stará jedině matka min. do 3 let věku bez nároku na jakékoli hlídání. Proč? Protože ona to tak taky dělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.2.15 14:36
@kolik píše:

Zde zakladatelka :). Zdravím, vyrovnávám se s tím velmi těžce. Je to ale zvláštní a mnozí mě nepochopí. V podstatě se jedná o tchýni a mám ji ráda. V mnohém ji chápu, na hodně věcí máme stejný pohled, je to moje krevní skupina - co se názorů na život týká. Dokážu jí hodně odpustit. Často se mě před manželem zastala v můj prospěch. Ale na druhou stranu je to dobrá manipulátorka (ne ve špatném slova smyslu, prostě ženská a umí to). Funguje to ale taky tak, že se rodinné záležitosti v širším okruhu často řeší přes ni a ona schvaluje a zařizuje - neustále na telefonu, jestli mi rozumíte. Taky jsem se přistihla, že jsou situace, kdy se jí bojím, z důvodu toho, že ví jak na manžela a i když se mě často zastala, dokáže ho popohnat i proti mě. Je to velice schizofrenní situace. Takhle: Mám v ní zastání, ale nesmím ji nasr. t :mrgreen: :mrgreen: Takže se budu moci opravdu spolehnout časem na hlídací „cizí“ osobu a být před ní nekompromisní. Osobně se budu vždy snažit - pokud tomu zdraví dopřeje a taky situace (budou dobré vztahy s protějšky dětí)- nikdy nedopustit, aby se mě mé děti doprošovali o hlídání či pomoc. Je to velmi intenzivní pocit a z dané situace se chci maximálně poučit. Bydlíme sami a je pro mě důležité jádro mé vlastní rodiny.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML