Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj Radko,
vybrali jste krásné jméno. O Stelle uvažujeme s přítelem v případě druhého miminka, už máme totiž doma Valerii. (Že by jsme byli zatížení na herečky
Pro chlapečka se mi vždycky líbil Oskar, jenomže teď ta nešťastná telefonní síť, mi plány zhatila.
Moje sestřenka má doma dva kluky, jeden je Hynek a druhý Bořivoj. Ze začátku nám dělalo problém zvyknout si na Bořivoje, ale teď se mi to jméno moc líbí. Je to takové krásné české.
Dana
Boj o jména je asi všude. První dcera Martina podle mé kamarádky - fůra Martin. Druhou jsem chtěla Pavlínku, je Zuzka dle manžela a nakonec mi za to vynadal. Třetí Pepa měl být František, podlehla jsem nátlaku a litujeme oba, protože zavolám Pepo a ohlédnou se oba. Čtvrtá Adélka, tak to jsem váhala mezi Andělkou a Adélkou. Krásná jména, jen těch Adélek je trošku moc. Příště? Líbí se mi Marian, Antal (nehodí se k příjmení), Antonín místo Antala, Sebastian … kdyby bylo příště, určitě kluk tak nad holčičím jménem ani nepřemýšlím. Líbí se mi Ema. Je spousta krásných jmen. Stella v prvním příspěvku nemá chybu, jako všechna uváděná jména a mně se líbí i Božidara.
Ale fakt s rozmyslem vybírat, kdysi v pražském seznamu byla jména - Včela Mužáková, Narcis Samec 2× (to snad se mstili celé generace), Mečislav Osiflak což mi znělo jako sexuálně přenosná choroba.
Stefinka
Zdravim,
my jsme taky chteli nejake neobvykle jmeno. Dava se kvuli sve identifikacni funkci, ne? A ne aby se každý jmenoval Petr či Pavel. A tak jsme se rozhodli pro Olívii. Do porodu jsme to teda všem tajili, aby nám to nechtěli rozmluvit, ale nakonec byli všichni nadšení, že to je pěkné.
Všem netradičním jménům zdar!
Ahoj holky, pripojim se s netradicnimi jmeny. …
Příspěvek upraven 11.01.12 v 23:04
Ahoj holky,
neda mi nereagovat. Taky jsem vybirala jiny jmena, protoze jsem chtela trosku neco neobvykleho. Pro holcicku jsme meli vybrano jmeno Fiona. Reakce okoli byla dost hrozna, vsichni se nam vysmivali a rikali, ze nase dcera bude chudak. Pry ji budou rikat princezna Fiona ze Shreka. Bohuzel to jmeno jsem mela vybrano uz peknych par let. Jmenovala se tak moje kamaradka z Irska. Kdyz jsme zjistili, ze to bude chlapecek meli jsme vybrano jmeno Benedikt. Bylo to uplne stejne jako u Fiony. Podlehla jsem vlivu sve rodiny a zmenila jsem jmeno na Daniel. To byla nahradni varianta. Dasli prirustek do rodiny bude bud Fiona nebo Benedikt. Kazdy jmeno je krasny, kdyz se vyslovuje s laskou.
Marcela a Danysek
kuk, tak k tym menam, este ma napadlo - myslim si, ze by sa rodicia mali zamysliet, ci by to meno, ktore chcu dat svojmu diatatku, nosili cely zivot oni. dat niekomu meno je velmi zodpovedna vec a nie je to len tak - naozaj o niekom rozhodujete v podstate na cely zivot ![]()
a este maly postreh - s chlapcami je to relativne ok, im ich meno zostane cely zivot … ale s dievcatkami je to tazsie, treba trochu mysliet na to, ze sa im ich priezvisko raz zmeni a velmi exoticke krstne meno moze byt potom naozaj dost problem alebo „pomsta rodicov“
![]()
vid kombinacie mien, ktore spominala stefinka
![]()
Brasil
ps: mne sa napr. (okrem viacerych dalsich) strasne paci meno Matylda / Matilda, ale este ani babatko necakam a ked som to spomenula v mojom okoli, uz si kazdy tukal na celo. hm.
![]()
Ahoj Radko,
děkuju za pochvalu, ale vy jste se rozhodly také pro krásné jméno.Jinak už vím v Praze o dalších dvou Toničkách, ale neznám je osobně.
Ve svém okolí vím ještě o Apolence, Safiatu(africky slunce),Matyldě,Maxovi,Noemi,Jonášovi,Kiliánovi,Hugovi,Valerii,Alžbětě.
Ahoj Mab a Tonička
Ahoj holky,
taky se přidávám, máme Tobiáše, kdysi jsem jednoho znala, ale od té doby jsem nenarazila ani na jednoho, ikdyž teď se fakt rojejí jak houby po dešti. No a tchýně mi hned samozřejmě říkala, co že to je za jméno a jak mu budeme říkat a teď je z něj samozřejmě poprděná. Jinak okolí ani nic moc neříkalo, spíš se jim líbí. Občas si lidi pletou s Tadeášem, to se mi ale nelíbí (znám Tadeáše psa).
Prvního klučíka máme Jakuba (klasika, ale vždycky jsem ho chtěla) a druhé jsem moc doufala, že to bude holčička, ale tak trochu tchýni na truc jsem si říkala, ať je kluk Tobiášek
, no a je
.
Je spousta moc hezkých jmen a někdy bylo pro mě trochu těžký se rozhodnout. Ještě plánujem holčičku, tam mám vymyšleno více jmen (Anička, Barborka, Terezie atd.), ale hlavně aby to byla holka, protože už bysme se asi neshodli na jménu pro kluka
(manžel všechno zavrhoval, jak Jakuba, tak Tobíka a všechny ostatní moje návrhy, ještě mám v záloze Vítka).
Ahoj Katka (taky nás bylo ve třídě mnoho
)
Ahojte!! No tak my sme mali prvych 8 dni Tiez Roderika, hodilo sa to aj k priezvisku, opakovali sa 3 pismena a pacilo sa mi, ze je to medzinarodne meno a da sa dobre zdrobnit na Rody a Ricky. V porodnic boli vsetci nadseny, ze super meno. Vzdy dom chcela nieco originalne,. Ale nakoniec nastal taky natlak zo strany svokrovcov, ze ak som nechcela, aby mojho muza porazilo, tak som musela meno zmenit. Oni chceli po svokrovi Igora,Je 1. vnuca, no a to je meno, co sa mi najviac nepaci, tak sme nakoniec povedali, ze bude po muzovi. Je Valerij. Mame ruske priezvisko, takze sa to hodi a maly je narodeny 7.11 na vyrocie VOSR, takze sa mu to aj celkom hodi.:-)) No este stale ma to stve a neviem si na to zvyknut, prevazne ho volam syslik.:-)Po rusky sa zdrobnuje na Lerka, Vavka(tak ho vola muz, Valera, Valerik, Asi ho budem volat Lery.Dievcatko som mala vybrane Lorreine(tiez som zatazena na francuzske mena), chcela som ju volat Lola. Pacilo sa mi aj Lolita, Apolenka, Aurelia, Collet, Angelina, Sarlota, Agatha, paci sa mi aj MArianka, Laura, Veronika, chlapcenske este Adrian, Dorian, Elien, Kilian, Fabien, Florian, Xavier, Angel, Bazil, Yorrick, Yanick,
Kamaratku mam Janinu a ma sestru Nelly a ona stale musi vysvetlovat, ze je Janina a nie Jana. no sranda.
Urcite som kopu mien zabudla, kazdopadne dik za diskusiu.
Gothic+Valerik 3 mesiace
Ahojky, čekáme první miminko na konec května (31.5.:-)), víme, že to bude holčička a zatím máme vybráno Berenika. Babičky silně protestují:-), tak uvidíme,kdo vyměkne zda my, nebo ony:-))) Je t o starší podoba Veronika (znamenající vítězství) a já nikoho ve svém okolí neznaám, ale když jsme řekla známým, co plánujeme, tak skoro každý nějakou Berušku zná, což mě překvapilo:-). Nejprve se měla jemnovat Adélka (po mojí babičce), ale bohužel je to tak časté - manžel neustále ale Adélku prosazuje:-)), ale Beruška se mu líbí také. Jednou z variant byla i Adléta, ale asi zvítězí Berenika…
Ulriko,
ten Zikmund je taky dobrej.:) To bylo aspoň k uvěření narozdíl od našeho Jerguše a Kunigundy. Ty jsme našli také v té knize. Ale aspoň jsme pobavili okolí a lidi se přestali vyptávat. ![]()
Ještě mám pro Vás pár jmen pro inspiraci. Jsou to moji bývalí kolegové.
Paloma, Odon, Jasmína, Vojtěcha a Farzane.
Třeba Jasmína je moc hezké jméno a nikdo z nás na ni nekoukal jako na exota.
Jo a ještě tu máme Zorana řečeného Zorro , z nového seriálu. ![]()
Také nezapomínejte na to, že neobvyklá jména, která se neobvykle píšou, můžou člověku taky pěkně znepříjemnit život. Mám na mysli to, že pokaždé, když ho někomu diktujete, musíte ho hláskovat, aby z Vás neudělali někoho jiného. Naše příjmení je sice takové české, ale dalo by se napsat i německy. Takže pokaždé hláskuju a už mě to fakt nebaví. A to byste nevěřily, kolik zkomolenin jsem si už vysloužila. Moje máma má zas německé příjmení a tak jí ho všichni počešťují. Jo, není nad to jmenovat se Jana Nováková.
![]()
Namátkou vybírám Yorrick (nic proti němu, jen byl poblíž.:) ):
„A jak, že se to jmenujete?
"Yorrick“
„A jak, že se to píše?“
„Y O R R I C K“
„Jéžiš, já to nestihla. To je na mě moc. Ještě jednou.“
atd. atd. ![]()
Někdy se mi to stává. ![]()
Takže hezky pojmenovávejte, ať má jednou Lucinka z čeho vybírat.
![]()
Jity: Taky strašně moc chci Bereniku. Ale neprojde mi to. Přítel prodává v instalatérských potřebách a Berenika se prý jmenuje nějaká pedikérní vanička nebo co. Takže ho asi neukecám
. Acho jo. Moc se mi to jméno líbí. A Žalman o ní zpívá krásnou písničku.
Ahoj,
ten odkaz je http://www.mvcr.cz/…i/index.html
Nahoře si můžete vybrat, jestli holky neb kluky.
Čau Delly
Ahoj všem příznivcům neobvyklých jmen! ![]()
Máte tu krásná jména, fakt. Taky nevím proč bych měla odpovídat na otázky typu, jsi češka tak proč nechceš dát dítěti české jméno??? a proč jo? odpověď že jsme v EU, je dobrá asi ji využiju.
Po delším boji s Dr. Knappovou jsme pro našeho syna,který se narodí za3 měsíce vybojovali jéno Rio. Mě se celkově líbí neobvyklá jména, je jedno jestli cizí nebo česká..prostě netradiční…a u tohodle se mi líbí, že jde těžko z něho dělat zdrobnělina .Tak že žádne ušišlané babičky a dědové.
Jen co jsme to řekli rodině známým, tak kolotoč otázek začal. Ale reakce byly spíše takové, že lidi nevěděli co si myslet protože byli zaskočeni. A nakonec zjistili že to je OK. Sice neustále poslouchám, jak mu budou říkat ve školce Riošku atd…,ale já ho vycvičím lidem říkat co si myslí
Já jsem třebas Natálie, což tehdy bylo hodně neobvyklé a říkali mi různě.Dokonce pár tupců Natašo a taky Natalo, to jsem z duše nenáviděla a tak jem podle toho reagovala - teda spíše nereagovala…a lidi se naučili. Takže si říkám, že každý člověk je osobnost a tu osobnost lze vystihnou už i jménem.
Máme v plánu ještě holčičku Reynu/Reinu a jednu Jasmínu
Jo a taky znám jednu Rivu a to se mi taky dost líbí…
tak pa Nat+Rio z květňátek
ahoj holky my se spritelem chystame teprv do prvni faze a to do snazenicka ale stejne asi jako kazda z vas uz mame nejake ty jmena pripravene tak jen tak pro inspiraci : chlapecek: Aleš,Alex,Sebastian,Marco. holcicka: Nikol, Nella,Vanessa,Terezka,Eliska,Adriana, Zatím vede Vaneska a Alex ale nevim nevim jelikoz jsou v rode dvojcatka tak trebas budem muset vybirat dve a to pak nevim jenom holky piste at mame vsechny zceho vybirat Olivie je taky pekne me se libi jeste Sarah jenze to maji rodice kocicku..
tak ahojky a stastnou ruku pri vyberu preje smoulinka