Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Stefinko, nejsem zadny odbornik na jmena v Americe. Jeste bohuzel mimi ani necekam, takze nemam vlastni zkusenost. Nevim, jestli je nejake omezeni, ale rekla bych, ze ne. Potkavam tady lidi s tak zvlastnimi jmeny, ze o tom vazne silne pochybuji. Usa je zemne mnoha narodnosti a kdyz si napriklad Cinane, Arabove, Cesi chteji dat diteti cinske, arabske ci ceske jmeno, tak jim v tom nikdo nebrani. Poznala jsem lidi, kteri meli napriklad jmeno po nekterem ze statu USA.........Nejcasteji tu maji lidi dve krestni jmena a jedno prijmeni (pripadne i dve prijmeni). Koncovku -ova bych taky zrusila. Ve svete jsou s tim potom nekdy docela trable. Napriklad amici nechapou, jak to, ze mame s manzelem kazdy jine prijmeni (tak to oni totiz chapou). Kdyz nam potom chodi posta, tak manzelovi poslou dopis i s tim ova, protoze si asi mysli, ze to tam jen zapomel dopsat/nahlasit… ![]()
Co dokazou udelat treba se jmenem Jiri (nejen kvuli ř) je az k nevire.
Jmenovat se tu Pavel (klasicke ceske jmeno) je na mrtvici. Neumite si predstavit co si manzel uzije a nepomuze mu ani spelovani. ![]()
Zato napriklad Gabriela je tu velice oblibene jmeno a nemam s tim sebemensi problemy. Velice casto se mi stava, ze nekam prijdu a predstavim se a nebo jen platim creditkou v obchode a vsichni se me hned ptaji, jestli se opravdu jmenuji Gabriela, ze je to strasne nadherne jmeno. Ja ho jako dite k smrti nesnasla a vsem jsem tvrdila, ze jsem Katerina. Ve meste jsme byli totiz jen 2 Gabriely a zbytek byly prevazne Veroniky, Kteriny a Evy. Ted jsem rada, ze jsem Gabriela ![]()
Gabriela
Když to tak pozoruju jak se lidi konečně začali hodně stěhovat, hlavně tedy mladí, nebo aspoň se různě přemisťují, tak je nejlepší zvolit jména mezinárodní. Abych měla něco k těm méně používaným jménům, mám mezi přáteli a jejich dětmi a v rodině jména (nevzpomenu na všechna) - Vít, Zora, Emil, Viktor, Jorga, Darek, Dora a moje jméno Štěpánka se konečně taky dává
. Strašně mě štvalo, že mi říkají Haničincová, jako zdrobnělinu jsem ho nesnášela. Pamatuju si na předpubertu, kdy jsem brečela a stežovala si, na strašný jméno, že budu šedesátiletá stará panna a budou mi říkat slečno Štěpánko. Další jmenovkyni jsem potkala až ve svých 18ti a to maličkou holčičku 1,5 roku. A moje třídní na gymplu mě musela říkat tímhle jménem, protože ona zá:,–(ně používala pouze jména v matriční podobě a tak jí to nešlo z huby, že mi to přinášelo každodenní potěšení. od té doby naopak svoje jméno mám ráda. Akorát hůře vyslovuju š tak je to nepříjemné. Stefinka
My mame Amelii a rikame ji Amalka, nebo nekdy Amina, Amí.
Dost lidi protacelo oci, ale oproti nasim sousedum jsme docela břídilové, maji Vavřince (Vavřínek, Váva … začalo se mi to docela líbit) a Živu (Živunku). Takže proč ne? ![]()
Z.
Ahoj,
mne se vzdycky libily jmena Patricie a Hedvika. No a mame Lucku - pritel je v tomto smeru velmi konzervativni. Na chlapecka mame prichystaneho Libora (po brachovi, i kdyz ten to jmeno nenavidel - pry se nedalo nijak zdrobnit a to mu vadilo).
Ale jak psala Gothic, ze museli kvuli tchanovcum jmeno zmenit, to ja bych neudelala. Ani za nic, cim vetsi by byly boje, tim vic bych se zatvrdila. Jsou to prece nase deti, ne jejich. Ja taky bojuju s pritelovyma rodicema ohledne vyzivy a jsem cim dal vic nastvana, uz me napada takove: Co si to vlastne dovoluji, je to prece moje dite…
Marťoch a Lucka
Ahoj, jména jsou přece kvůli identifikaci, já jsem z generace, kde bylo ve třídě 5 Jan , 5 Martinů a 4 Tomášové
J8 mám dceru ADINU a mé kamarádky mají SOFII a HENRYKA.
Přes počáteční nesouhlas většiny starší rodiny se teď jména líbí..
Doporučuji s rodinou jméno neprodiskutovávat jan oznámit…
Ahoj MISA
Ahoj holky, posílám odkaz na zahraniční jména.
Mějte se:
http://www.difrax.com/namen_en?…
Pro své vysněné děti jsem už taky hledla jméno - pro holčičku máme vybrané jméno po babičce: Justýna, ale taky se mi líbí Ema, Jolana ale i třeba „obyčejné“ Hana nebo Helena. U kluků to bude těžší, jelikož budou mít ve svém 4 písmenném příjmení 1×R a 2×K, takže pro mě jsou nemyslitelná všechna jména, která tato písmena obsahují. Měla jsem připravené jméno Jáchym, ale to mi před nedávnem vyfoukla švagrová pro své 4 dítě, takže můj nejžhavější favorit na jméno pro chlapečka je Vendelín.
Hasmandka
Ahoj holky,
před i v těhotenství jsme se s manželem přeli o jméno našeho dítěte. Já chtěla málo používané - Viktorii, Anastazii, Antonii, Liliannu ( klučičí mi ani na mysl nepřišlo, byla jsem si jista, že budu mít holčičku
). Manžel ani slyšet. Má totiž ryze české příjmení
Ve třetím měsíci těhotenství se dal slyšet, že to bude Aněžka nebo Šimon ( Zagy, stejné myšlení
). Šimon bylo jen papírově, protože máme Anežku
Malá je po padesáti letech další Anežka v obci a tak si ji všichni pamatují ( mě totiž neznají, jsme přistěhovaná
) No, a další holčička
bude Anna Marie. A to jsem nikdy nechtěla klasicky české jména
![]()
Michaela a Anežka 5 měs.
Při výběru jména pro naše dítě jsme trošku škádlili
prarodiče se jménem Jonáš (jenže příjmení je stejné,takže…
).nakonec jsme dali jméno,které nemá nikdo v rodině,protože všichni si mysleli,že prvorozené vnouče musí mít jméno zrovna po nich.Někteří se cítili dotčeni,hlavně když jsme vyřadili rodové jméno(můj otec,bratr,nakonec i manžel mají stejné jméno).A taky ke jménu mají všichni hrozně beeezva přezdívky,protože nikdy se nevědělo,o kom je řeč. ![]()
Jsem pro,dávat neobvyklá jména.Až na ta seriálová.(těch Natálek…)Máme Daniela,i když ho na Jonáška přejmenuju docela často.Holčička měla být Ellenka či Evelínka.Doufám,že to bude příště tak,protože vybírat k našemu příjmení klučičí jméno…napadá někoho,co by se hodilo?Díky za tipy.Katty
Ahoj Yvanko,
takže mimi má automaticky občanství po obou rodičích pokud je mají rozlišné a pokud s tou zemí nejsou nějaké zvláštní úmluvy. A tuším,že Franci k nim nepatří. Bohužel u nás jdou opravdu jen ty dvě křestní jména, a ani toot není dlouho. Co se týče příjmení s -ová. Od července 2001 platí, že pokud máš muže cizince, tak nemusíš mít -ová. A vzhledem k tomu, že děti mají od narození příjmení po otci, tak by to mělo jít i v Tvém případě. Nejlepší je zjistit si to na matrice. Ale pokud ho nemusíš mít ani ty (to -ová) tak nevidím důvod, proč by ho měla mít malá a pak ho za peníze nechat měnit. Zkus to zjistit a nedej se. Možná to jenom zkoušejí co o tom víš nebo nevíš a tahají z lidí peníze. ![]()
Alice
Yvanko, me se ptali na matrice pri svatbe, jestli chci mit u prijmeni -ova a jak to bude u deti, ktere se casem narodi. Ja jsem si koncovku vzala a deti ji taky budou mit. Mam to napsane v oddacim liste, mela by si to tam taky mit. Pokud tedy mas cesky oddaci list. Jinak se to samozrejme da casem zmenit za penize. 3 krestni jmena ti nejspis nepovoli, ale zkusila bych kontaktovat primo p.Knappovou a vysvetlit ji situaci. V nekterych pripadech se da presvedcit. Pokud to nejde tak nemas jinou moznost nez rodit ve Francii. Muj manzel ma taky dve krestni jmena a jeho bratr tri krestni jmena + prijmeni a diky tomu nechce ani slyset, ze by nase dite melo mit vice nez jedno jmeno. Ty ostatni jsou pry pouze na vyplnovani do formularu a on to druhe jmeno nesnasi. Nevim, ja vzdycky mela opacny problem, chtela jsem 2 jmena a mela jedno. Nicmene nase dite bude mit pouze jedno jmeno, protoze u manzela nemuzu druhe pro:,–(it. Tvrdi, ze sice bude mit jedno jmeno, ale dve obcanstvi a to se take pocita.
Lenka
Ahojky,
taky se přidávám k maminkám dětí s neobvyklým jménem. Mám holčičku Aniku. Kdyby byla druhá holčička, líbila by se mi Zorika, ale pochybuju, že to pro:,–(ím:-) Tak asi bude Sára. Kluk Matyáš, ale těmi se to začíná hemžit:-)
Albi
Ahoj všem,co se nebojí jít do exotiky. Naše jméno už bude asi tady profláknutý. Máme syna Nathaniela,právě z knížky od M.Knappové a nyní čekáme mimi,které když bude holka tak bude Michelle a kluk Mike. Na matrice nebyl žadný problém,ty knihy co vychazejí se jmény,tak jsou udajně schválené matrikou. U doktorů to bývá zajímavé,hodně se ptají,ale mě to baví,jak jsou všichni udivení.Tak kdo váhá,at´se nebojí zaexperimentovat.Pa
Máme doma uz tři roky denodenně Mikuláše a jsme nadšení.
Dlouho jsme se s manželem nemohli shodnout, ale při těhotenstvi jsem četla Olbrachta, takže jsem byla jasně nastavena
kluk - Nikola (loupežník) a holka- Hanele (ta s očima jako mandle)´…nakonec po nátlaku okolí, že Nikola je příliš holčičí jsme sáhli po více české variantě…uvidíme, co budu číst při druhém - už se moc těším ![]()
taky jsem chtěla říct, že učím a když máte ve třídě 9 Davidů a 5 Lukášů, tak je to opruz a pamatujete si hlavně ty Alany, Přemky a Zbyňky, takže ať žije různorodost ![]()
Já jsem odjakživa chtěla,aby se můj chlapeček jmenoval buď Damian, nebo Marian, nebo Sebastian.Jenomže to jsem nevěděla,že toho chlapečka budu mít s mužem, který se jmenuje Heryán.Uznejte že by mi to mohl jednou vyčíst.Ahoj