Neobvyklá jména

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17
16.2.05 10:06

Neobvyklá jména

Ahojte, toto je fakt téma na nekonečno. Ja mám doma Rebeku, narodila sa pred 7. rokmi a vtedy to bolo dosť čudné meno pre istú skupinu ľudí. 8O Samozrejme nechýbala ušišlaná tchýně, ktorá mala starosť, čo ak bude dcéra ráčkovať, potom neprajné sestričky v porodnici, ktoré mali veľkú starosť, ako ju budem volať. Mne to bolo jedno, s manželom sme v tej dobe počúvali rádio Rebeka, a to meno sa nám tak zapáčilo, že iné na zozname ani nebolo. Máme nemecké priezvisko, takže sa hodí k nemu. Teraz to nebude inak. Čakám mimi a už je celkom rozhodnuté. Dievčatko bude Viktórie a chlapec Sebastian. Svokru asi porazí, ale zvyknú si tak ako si zvykli na Rebeku. Nakoniec si ani neviem predstaviť, že by sa moja dcéra volala inak, je to poriadna „Rebeka“. A ak sa raz vydá (ako to tu niekto spomenul), tak si myslím, že v dnešnej dobe to vobec nie je problém. Veď ani každé české meno sa nehodí ku každému českému priezvisku, nie? Zdravím všetky maminy i detičky (nech sa volajú akokoľvek). Iva :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
16.2.05 10:15

Holky, těch neobvyklých pěkných jmen je fakt moc, jen pro inspiraci: Darius, již zmíněný Zoran, Modest, Magnus, moc se mi líbil Bartoloměj (ale z jistých důvodů byl u nás zavrhnut :lol: ) a spousty dalších, na které si nevzpomínám. Také jsem je hledala v knížce od pí Knappové, teď jsem ji půjčila kamarádce. Pro holčičky se mi líbí spíše ty „naše české“ :lol: .

Nat - mám sestřenici, která se jmenuje Ria (ale žije na Slovensku) a mužská obdoba je Rius.

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.2.05 10:18

Můj syn má ve školce kamarádku a říkají jí Rebečko. Moje mamina se smála, že je to úchylné. Nedalo mi to abych se jí nezeptala, jaký je rozdíl v tom když mně říkali Radečko…? Jsem totiž Radka

• Citovat
  • Upravit
17026
16.2.05 15:03

ahojky holky,
fakt super diskuse a prenadherny jmena!
Vybrat jmeno byl u nas docela dost tezky boj,ba primo souboj :D Mela jsem sve horke kandidaty,nektere jmena tu padly(napr.Benedikt,Maxim,Samuel..Viktorie,Berenika a nektera i ta beznejsi)Pribuzni porad „otravovali“rikala jsem jim vycet,ale nic konkretniho,u tech mojich nejoblibenejsich vetsinou protaceli oci.Pod vlivem tehuhormonu :lol: mi bylo i kolikrat smutno,napr pri poznamce:„To bude chudak,deti ve skole se mu budou smat“ apod. Tchyne byla Pro,abych dala neobvykle jmeno,sama memu manzelovi jedno takove dala :) ,ale nelibily se ji me varianty, „Ze je to moc dlouhe!“ -no tlacili me do jmena po manzelovi(Darek-vznikl ze zminovaneho Bozidara :D ) Libilo se mi,ale cim vice tlacili,tim vice ja rikala ne.Jen ma mati mi naseptavala,at si dam co chci a na ostatni se vykaslu,je to prece nase dite.
Nakonec mam Sebastiana,zatim je malicky,tak je to Sebastianek(ostatne jako u jakehokoliv bezneho jmena,kdyz je prcek maly,zdrobnelina)az vyroste bude Sebastian.Jednoduche,proste.Na otazku „Jak mu bude rikat?“jsem pak uz reagovala vzdy-„Jeho jmenem“
Nekomu se libi,nekomu ne.Uz jsem slysela par „ftipnych“poznamek,ktere potesi..jako…„jezis,chudak!“ „Proc jste mu dali takove jmeno?!“ „To aby si clovek napsal“.. 8O Sestricka pri narozeni rika:"Mate,kluka a ..jeee(udivene) jak mu budete rikat? :D :D -neobvykla otazka.No v tu chvili jsem se stejne nezmohla na odpoved,jen jsem ze sebe par minut dolovala,abych ji rekla,ze jmeno napsala spatne,ze prcek se pise bez carky :D :D
Ale mame i velmi kladne ohlasy,zrovna jak jste psaly u dr.to mame taky bez hledani karty,manzeluv kamarad nad jmenem tak plesal,ze mi vzkazal do porodnice,ze az bude mit syna,urcite bude taky Sebastian a poslal memu brouckovi pres metr vysokeho medveda.
Lidi si zvyknou,pribuzni uz nic nerikaji a ja jsem nevyslovne stastna,ze muj syn nosi tak krasne jmeno.Moc mu slusi.
Jo a pro holcicku jsem mela v papirech napsanou Valerii,tak snad priste :D
Krasny den a nadhernym jmenum zdar!

Any a Sebastianek 6m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.2.05 19:57

Ahojky všichni!
Taky jsem chtěla, aby při zavolání na dětském hřišti reagoval pouze můj syn. U prvního syna mi můj výběr neprošel. Manžel chtěl Vítka. Neteř se jmenuje Angelika, takže exotiky už je prý doma dost. U druhého syna jsem si už Kristiana pro:,–(ila. Ve verzi s dlouhým „A“ je nakonec i v kalendáři.I ti nejvetší rejpalové si nakonec zvykli a teď už slyším jen kladné reakce. Pouze to věčné:„Zavřete oči, odcházím!“, mi trochu zvedá tlak.
 Dáša

• Citovat
  • Upravit
32
16.2.05 20:01

Hurá, třikrát hurá, konečně spřízněné duše :D Máme půlročního chlapečka, jmenuje se Max. Jde to krásně k našemu příjmení, ale všichni okolo protestují :( Už tisíckrát jsem slyšela, že je to jméno jako pro psa :roll: , už na to prdím a nic si z toho nedělám. Maxmilián mi přišlo děsně dlouhé, Maxim zase moc ruské, tak máme Maxe, minimaxe a jsem hrozně ráda, líbí se mi to čím dál víc :wink: druhé miminko když bude chlapeček bude Alex, jsem zvědavá, co okolí vymyslí za výhrady k tomuhle.
Jinak máte krásná jména, moooc se mi líbí a když budeme mít holčičku, asi se nechám některým inspirovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
16.2.05 20:44

Já jsem taky pro neobvyklá jména. Jsem Běla - Bělča, Bělinka, Běluška…
a zatím jsem žádnou další Bělu osobně nepoznala. Většinou se mě lidi zeptají na jméno 2×, ale pak už si mě pamatujou. I když někteří to na mě zkoušeli jestli náhodou nejsem Běloslava nebo snad Bělomíra. Navíc je to české jméno a hodí se k většině příjmení, mě i příjmení začíná na Bě… Takže jsem BěBě. Keltská obdoba mojeho jména je prý Gwen a to se mi taky moc líbí.
Já neumím říkat R takže některá jména, která se mi líbí odpadaj jako Ester, Sára …
Mám vybranou Juditu a Jonáše (až k tomu jednou dojde), ale obávám se že mi to neprojde u přítele. U nás bude taky boj. Kompromis je zatým Matyáš a holčičí zatím nemáme.
Jinak kamarádka má Jasmínu a všichni si zvykli a je to hezký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.2.05 20:57

Ahoj holky!

Pridavam se do klubu ‚exotu‘ :lol: ! Zijeme ve Francii, mame francouzske prijmeni a detem vybirame jmena hebrejska (mimochodem, Lesino, Abigail je hebr. puvodu, ne anglosaskeho).

Nase prvni dcera se jmenuje EDEN ESTHER a ta druha je ELIA ANNA. (hihi, Zurecku, neco pro tebe, obe jsou na E). Oslovujeme je jenom tim prvnim jmenem, to druhe je spis ‚papirove‘.
Vybirali jsme dost dlouho, bylo nutne, aby se to vyslovovalo v obou jazycich stejne, aby se na to v ani jednom z jazyku nedaly delat slovni hricky, aby se to jednoduse psalo, aby se to hodilo k prijmeni…

Vsem milovnicim neobvyklych jmen zdar!!! Je preci jen prijemne kdyz si vas lidi hned zapamatuji ;)

Dita (mimochodem taky docela neobvykle jmeno:o))

• Citovat
  • Upravit
43
16.2.05 20:57

Musím se k této diskuzi také přidat. Chtěla jsem pro svého prvního potomka netradiční a zajímavé jméno a příjmení to dovoluje. Poměrně dlouho jsem manžela nemohla přesvědčit, že nechci aby se moje dítě jmenovalo stejně jako dalších 5 kamarádů a spolužáků. Nakonec den před porodem (rodila jsem o měsíc dřív) odsouhlasil jméno Samuel. Občas s tím mají lidi problémy, ale na to kašlu. Takže a´t žijí lidi co se nebojí dávat jiná než zaběhnutá jména.
Nazdárek
Klarisa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
16.2.05 21:03

Tak koukám, kolik těch jmen mě ani nenapadlo a jak jsou krásná.
S tou Berenikou a instalatérskou vaničkou - dneska má všechno nějaké lidské jméno, Anežka je třeba dětská jídelní židlička :P
Když jsme chtěli Jáchyma, všichni zase říkali „…hoď ho do stroje…“ a mě to nikdy nenapadlo, maximálně se mi vybavil třeba Jáchym Topol, a to mi nevadilo :)
A když chtěli kamarádčini rodiče dát před lety dnes tak oblíbenou Adélu, babička se vztekala, že na ní budou děti volat „…a délka a šířka…“ upřímně, napadlo by vás to? Dost mě to pobavilo.
Taky jsem měla za svobodna v příjmení „R“ a v křestním ho mám já i sestra také, nakonec ho neuměl jenom bratr, který je Jakub. :P
Každý by měl vybrat to, co se mu líbí, i když je to někdy moc těžké pro:,–(it.
P.S. Moc jsem bojovala, abych mohla nosit manželovo polské příjmení bez toho „-ová“ a nevybojovala, všichni na mě koukali jako na blázna, když mužova maminka i sestra to „-ová“ mají…
Veronika a Anežka (pozítří 6měsíců)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.2.05 21:27

Ahojky, zatím sice ještě mimčo neplánuju (ale chtěla bych :oops:, tak se sem chodím aspoň občas dívat :D ), ale tahle diskuse mě celkem zaujala. Mně se teda líbí spíš „tradiční“ jména, mám favority Barbora a Michal (jak jsem se dočetla v deníčku Lesiny, na který tu byl odkaz, naprosto běžně užívaná všední jména :?)

Ale mám bratrance (7 a skoro 4), kteří se jmenují Jonáš a Tobiáš. Zpočátku byly reakce všech naprosto příšerné (zvlášť babička nemohla prvorozeného Jonáše absolutně rozdýchat a zoufale navrhovala Karla po dědovi a strýcovi :) ) Ale pak si na to všichni zvykli, takže teď jsou to (aspoň pro mě) úplně normální jména.

Ještě mě v deníčku Lesiny pobavilo jméno Smil, doteď jsem ho měla spojené jenom s Cimrmanem a nenapadlo mě, že doopravdy existuje 8O

„Já jsem Smil Flek z Nohavic.“
„Já jsem si taky před chvílí umazal kalhoty, jak jsem se tam prodíral tím houštím.“
„Já jsem Smil Flek z Nohavic.“
„A.. čím vám to pustilo?“
„RYTÍŘ Smil Flek z Nohavic!“
„Aha, tak tady pan rytíř se pokecal!!!“ :D :D :D :D

Myslím celkem dobrý důkaz o tom, že by se jméno mělo zkoordinovat s příjmením :wink:

• Citovat
  • Upravit
1
16.2.05 21:37

Ahojte holky, muze mi nekdo poradit, manzel je z francie, takze ma tri jmena+prijmeni, pro nase mimi chceme francouzske obcanstvi, takze jsme pracne vybrali tri jmena, ale na matrice mi rekli, ze lze pouze dve. Jeste k tomu Musi mit holcicka (kterou pravdepodobne budeme mit) v prijmeni ova i kdyz ja nemam a po narozeni to muzem za poplatek zmenit (jak typicke pro ceske urady). Ale to se tyka prijmeni, jak je to se jmenem, to nevim, mate s tim nekdo zkusenosti????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.2.05 01:11

Yvanko, ja mam prijmeni bez -ova, i moje dve dcerky, ale bydlime ve Francii a ony dve jsou francouzky (ja ne). Na konzulatu mi rikali, ze si muzu zazadat pro holcicky o ceske obcanstvi, ze v tom neni problem, protoze se obe narodily ve Francii. Ale nevim, jak je to naopak. Proc vlastne chces pro dcerku fr. obcanstvi, kdyz bydlite v Cechach ?
Jinak co se tyce poctu krestnich jmen, bohuzel ti neporadim, manzel i dcerky maji jen dve.
Hodne stesti a klidne tehotenstvi !
 Dita

• Citovat
  • Upravit
633
17.2.05 01:58

Taky jsem pro cizi a zvlastni jmena. Me se libi pro kluka Matthew a pro holcicku Sandrien pripadne Sandra (tu chtel manzel co ho znam). A rozhodne si nedelam hlavu s tim, co tomu reknou lidi. Ziji v USA, ale i kdybych zila v CR, tak bych nesla s davem.
Gabriela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
17.2.05 05:49

Gabrielo , jak je to ve Státech se jmény? Půlnoční Bouři jste asi zaznamenaly všechny. Jak by to bylo u vás? Kecá stát lidem do toho jaké jméno a kolik jmen dají rodiče dítěti? Myslím si, že 99% rodičů má zdravý rozum a volí jména dobře. Proč je u nás taková nesmyslná regulace?
Mimochodem -ová bych odbourala, pro sebe bych volila variantu bez toho.
Kdo to převezme po Knappové? Třeba až jí nebude, zanikne i regulace …
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko