Neovladatelný divný pocit

Anonymní
14.9.22 12:28

Neovladatelný divný pocit

Dobrý den. Prosím o radu jestli nemá někdo zkušenosti s něčím podobným. Vůbec si nevím rady 😏. Můj manžel byl vždycky pohodář, jezdili jsme na lanovky, do jeskyně no všude možně po výletech. Teď poslední rok se mu dějí divné věci. Například když jsme šli do jeskyně, tak se mu udělalo zle, na zvracení, kručení v břiše a pocit na velkou. Brali jsme to tak že mu není prostě dobře. (Z jeskyně odešel) jenže to postupuje dál. Na lanovce to samé, když jsme stáli frontu na vstupenky, tak to samé. Nebo i když se s někým baví, tak se mu to stane taky. Prostě kamkoliv jdeme, má tyhle stavy a musí to rozdýchat. Třeba i když jde k Dr. Tak třikrát odejde ven aby se rozdýchal😕. Můžete mi prosím poradit co s tím, nebo jak to řešit? Teď má jít na operaci a tu hned odmítl, že by to nedal…že jen od doktora dvakrát odešel. Už vážně nevím co s ním. Když se mu udělá takhle zle tak nechce aby na něj někdo mluvil. Máme dvě děti a ty nechápou že teď zrovna nesmí mluvit na taťku. Děkuji za jakoukoliv radu☺️️

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36028
14.9.22 12:34

Má nějaký úzkosti. Psycholog/psychiatr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
14.9.22 12:46

Taky bych to tak viděla. Děje se u vás něco?
Jak máte staré děti?

• Citovat
  • Upravit
6956
14.9.22 12:47

Panická ataka. Musí k odborníkovi, dle vážnosti stavu bych řekla rovnou k psychiatrovi pro něco na ty akutní stavy, a pak klidně ještě psychologa/psycjoterapeuta, aby se zjistilo, co mu to spouští. Rozhodně nebrat na lehkou váhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10261
14.9.22 12:54

Ahoj,
musí to co prožívá uvnitř, být hodně silné, když to nedokáže rozumem potlačit. Jak píše @JancaS84, takto se projevují úzkosti. Bylo by dobré, kdyby navštívil psychologa. Může mu to obrovsky ulevit a zvýšit kvalitu života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.22 13:07

@Svetluska55 Máme dvojčata 7 let. Krom běžného chaosu kolem dětí, školy a práce se u nás nic vážného neděje.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.9.22 13:09

Naše kvalita života se tímhle hodně změnila. Nemůžeme nikam bez toho aby mu nebylo zle. Prvně jsem myslela že je to z uzavřených prostor. (jeskyně, únikovka) no ale teď je to všude kde jsou lidi, nebo stačí když mu někdo něco vysvětluje nebo tak 🤷

• Citovat
  • Upravit
1538
14.9.22 13:46

Typická úzkost spojená se záchvaty paniky. Protože nerozumí, co se mu děje, hrozně se toho bojí a to mu úzkost dále zesiluje. Postupně tak ořezává to, co se schopný dělat… A nějaký konkrétní spouštěč to mít nemusí, mně se to taky spustilo z ničeho nic, tam hraje roli spousta aspektů. Důležité je se naučit s tím zacházet, tedy zaprvé dokonale porozumět, co se mu děje a že mu to neublíží (neumře, nezblázní se atd.), za druhé nastoupit na terapii a v případě potřeby si pomoct AD. Terapii za sebe doporučuji ACT, terapie přijetí a odhodlání, která je panicko-úzkostným stavům šitá na míru. VYchází z KBT. Vše o ní na FAcebooku ve skupině Cesta ven z paniky a úzkosti. A jinak samozřejmě psychiatr, psycholog, psychoterapeut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12647
14.9.22 14:30
@JancaS84 píše:
Má nějaký úzkosti. Psycholog/psychiatr.

taky to tak vidím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24734
14.9.22 14:32

Panická ataka, psychiatr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
407
14.9.22 14:33

Zní jako typické panické ataky - pokud bude svolný, tak psycholog/psychiatr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
17.9.22 22:03

Hmm, ano, podle popisu to vypadá na panickou ataku, ta se takhle projevuje. ANEBO - mě napadla ještě sociální fobie, to je stav, kdy se člověku takhle zle udělá, když má jít mezi lidi, třeba do nákupáku, do MHD anebo prostě i k doktorovi, dotyčný natolik znervózní, že se dostane do takového stavu, jaký píšeš a není schopen kupříkladu vyjít z domu ven. Jednou jsem viděla takového pána, ten vyšel z domu, ale do obchodu už nedošel, zůstal stát na parkovišti a nemohl udělat ani krok, prostě tam zamrznul. Nakonec mu volali sanitku…nevím sice, jak by ta porucha mohla „vzniknout“, příčinu, ale to by se asi musel dopídit lékař no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5384
17.9.22 22:44
@Anonymní píše:
Naše kvalita života se tímhle hodně změnila. Nemůžeme nikam bez toho aby mu nebylo zle. Prvně jsem myslela že je to z uzavřených prostor. (jeskyně, únikovka) no ale teď je to všude kde jsou lidi, nebo stačí když mu někdo něco vysvětluje nebo tak 🤷
:think:
Nemožný, pardon, nemocný manžel…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí