Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše: Více
Ano, děti platí od narození, ale do 18let to je povinnost rodičů, logicky…. ![]()
@Janli jo to jo, ale zase v které rodině to děti neví, že se platí za popelnice, jak celá ta rodina funguje, než to dítko odejde a hned naseká dluhy…
Tak si hlavne zjisti, jak se platí tam, kde jsi přihlášena na trvalý pobyt. U nas na vesnici se platí za popelnici, ne za člověka, takze je uplne jedno, kolik lidí v tom domě bydlí
A I naše mini obec to ma na webu, tak koukni na tu tvoji a třeba to zjistíš hned.
Pokud je to ale nějaké město se sdilenymi popelnicemi, tak tam se bude platit nejspíš za osobu.
@Janli píše: Více
u nás jsou děti do 18 let od placení osvobozeny, a „děti“ na výšce 50 km od obce, platí polovic
takže u nás bys měla dluh 8 až 16 tisíc, víc určitě ne
Hele, teď jsem platila za syna za 3 roky. U nás se platí za rodné číslo, je jedno, kde má člověk trvalé bydliště. Za mě a dva syny to platí babička, v jejímž bytě jsme od jejich narození bydleli a pořád tam mají TP ( já už 7 let ne). Na nejmladšího nám to nějak uniklo, manžel myslel, že to taky platí babička a já zas, že to platí on, spolu se sebou. Přišly mi teď dopisy s doplatky za 3 roky, celkem 3×498 Kč. Vzadu QR kód, hned jsem to zaplatila a je hotovo. Ale nevím co by bylo, kdyby mi dopisy nedošly.
Každopádně si to dej do pořádku.
U nás se platí 600kč na osobu… takže bys to měla 4800Kč. Zavolala bych na všechny úřady kde jsi kdy měla trvalé pobyty za těch 8 let. My takto dopláceli s mužem za děti jeho, kdy jsme po pěti letech zjistili že to ona neplatila a nedali tam žádné penále. Naštěstí od roku 2019 už to nezůstává na dětech ale jde to za rodiči. Ale ony tam měli dluh ještě z před roku 2019. Byli rádi že jsme doplatili.
@stinga píše: Více
a u nás už není osvobozen nikdo… 600kč na osobu, a až pak starší 80 let to mají půlku. A ted uvažuji zda to není 700kč na osobu…
![]()
U nás se platí na osobu 850,–. I děti. Pes 100,–. Žádné osvobození. A rok přesně máme kromě nálepky i čip na každé popelnici. Tj. ať se váží.
Co obec. To originál.
Na tvém místě bych situaci samozřejmě řešila. Nenechala bych to zajít dál.
Tak nejlépe to budou vědět na úřadě toho města. Ptát se na e-miminu a neuvést ani, kde bydlím… ![]()
Někdy bávají podmínky a penále i na webu města.
@adresa „Buď v klidu, žádné statisíce to nebudou. Nikam bych nevolala,…“ To jsou rady pro dlužníky jak dělané.
„Pokud jsi v nájmu, nejspíš máš odpad zahrnuty v platbách za služby a nájem“ nejspíš ne. „za placení odpadu je odpovedný majitel“ to není pravda.
@Luboš P píše: Více
Proč vytrháváš z kontextu jen to, co se ti asi hodí, proč necituješ vše?:
*Buď v klidu, žádné statisíce to nebudou. U nás v obci platí každá osoba s trvalým bydlištěm od narození do smrti 1000 korun ročně. Takže u nás bys dlužila 8 tisíc. Žádné penále a jde domluvit splátky.
V různých obcích mají různé způsoby, ale snad nikde se neplatí víc než 1800 za osobu a rok, pokud vím.
A jak už ti psali mnozí přede mnou, možná se tě to vůbec netýká. Nikam bych nevolala, zkusila bych si informace najít na webu obce, kde mas trvale bydliště a obce, kde bydlíš.
Pokud jsi v nájmu, nejspíš máš odpad zahrnuty v platbách za služby a nájem, to bys měla mít ve smlouvě. Protože za placení odpadu je odpovedný majitel pronajímane nemovitosti, ten ho platí obci, nájemník to. platí majiteli*
„za placení odpadu je odpovedný majitel“ to není pravda. - z čeho čerpáš? Jak to děláš u svých nájemníků, svého nájemníka?
Já vycházím ze zákona o místních poplatcích, který v části o poplatcích za komunální odpad říká: § 10e
Poplatník poplatku
Poplatníkem poplatku za obecní systém odpadového hospodářství je
a) fyzická osoba přihlášená v obci nebo
b) vlastník nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve které není přihlášena žádná fyzická osoba a která je umístěna na území obce.
§ 10n
Plátce poplatku
(1) Plátcem poplatku za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci je
a) společenství vlastníků jednotek, pokud pro dům vzniklo, nebo
b) vlastník nemovité věci v ostatních případech.
(2) Plátce poplatku je povinen vybrat poplatek od poplatníka.