Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Screening povinný není, ale je fakt, že snad neznám nikoho, kdo na něj nešel.
Nemyslím si, že by ti to doktor někam psal.
Jaký máš důvod tam nejít?
Všechna vyšetření jsou dobrovolná a podstupovat je nemusíš. Nemůže tě k tomu nikdo nutit.
Já jsem teda ty screeningy podstoupila všechny, ale zase odmítám jít na cukrovku. Přijde mi to zbytečné.
Některé nepodstupuji z náboženských důvodů, protože by si nechaly i jakkoli postižene dítě…každého věc. Jo a některým to teda do prukazky psali.
Stres a strach z amnio, i když není povinné, ale prý do toho rádi tlačí.
A podepisovali jste nějaký papír? Prý se podepisuje.
@Anonymní píše:
Stres a strach z amnio, i když není povinné, ale prý do toho rádi tlačí.
A podepisovali jste nějaký papír? Prý se podepisuje.
Sorry, ale to mi přijde jako výmluva ![]()
Prý do toho rádi tlačí
jedna paní povídala a ty se toho hned chytneš? ![]()
Máš nějaký důvod domnívat se, že tvé výsledky budou špatné? Vyšší věk nebo genetické poruchy v jedné z rodin rodičů? Protože jinak nechápu. To nemá být stres, ale ujištění, že se vše vyvíjí tak, jak má!!!
Amniocentézu lékaři nabízejí. Mně třeba kvůli vysokému věku. ALE všichni lékaři, s nimiž jsem to konzultovala, mi řekli, že mi toto vyšetření spíše nedoporučují
Nesla jsem ani na prvotrim.ani na triple test.vim ze i kdyby se prokazalo nejake podezreni na vyvojovou vadu tak bych na plodovku nesla. odber plod.vody nese 1%riziko potratu a to je vetsinou vetsi riziko nez samotna pravdepodobnost vyv.vady.navic jsme se o tom bavili s partnerem a na preruseni tehu bych nesla i v pripade prokazane vyv.vady.tim padem je pro me screening zbytecny.sla jsem az na velky uz v 20tt. doktorka to vzala bez mrknuti oka.jen jsem podepsala do karty ze test nechci aby byla kryta ze mi ho nabidla.
Amnio Ti můžou navrhnout, ale ty ji přece nemusíš podstoupit, povinná není. Musíš si zvážit, jestli by jsi zvládla postižené dítě-pak na screening klidně nechoď, pokud by to ale byla překážka, tak bych šla.
Já osobně jsem na NT screening šla, protože jsem věděla, že v případě nálezu bych byla pro ukončení, ale z mého pohledu, pokud bych věděla, že ukončovat stoprocentnmě nebudu, tak bych určitě nešla! Naprosto chápu ženy, které z tohoto důvodu vyšetření odmítou a nikdo by je neměl soudit, nedejbože odsuzovat, je to jejich věc, pokud se pak o miminko i v případě postižení budou starat, já jim naopak fandím. Myslím, že screening je jen pokud jste pro případné ukončení, jinak ten stres, že čekáte postižené miminko je podle mě horší než nevědomost.
Naopak jsem nebyla na cukrovce - žiji v západní Evropě a tady se ten test prostě nedělá - když jsem se na to ptala, tak mi bylo řečeno, že dělat jej u etnických Evropanů je blbost, zvlášť když neměli cukrovku v rodině…Takže pokud další dítě bude v ČR, tak ho plánuji také odmítnout.
@Pety2 já byla na cukrovku v té ordinaci, kde těhotnou otrávili.
@Pety2 I když jsou rodiče připraveni přijmout postižené dítě, tak není od věci vyšetření podstoupit.
Alespoň se na to mohou připravit.
Ahoj,
raději anonymně, z osobních důvodů… prosím holky, jste tu některé, které nechtěli podstoupit screening v 1 trimestru a proč? Podepisovali jste dr nějaký papír, že to podstoupit nechcete? A psal vám to i do těh. průkazky?
Děkuji za odpovědi