Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kdochcekam píše:
Nene, ona jen nevěděla že já vím…jinak by to z donucení sebrala. Ach jo. jak tu někdo psal. Připadám si fakt jak policajt.
Vyleštím si koupelnu, vykoupu se, užívám si voňavoučkou čisťoučkou koupelničku a ráno tam přijdu po ní a šlap by mě trefil…jak kdybych tam nic měcíc neutřela. a vedle umyvadla ještě použité ušní tyčinky jako bonus!!!![]()
![]()
protože když tam nejsou nastříhané nehty, tak tam musí bejt aspoň uchošťour!!!
![]()
![]()
![]()
A tak nepomohlo by třebas se na chvilku na všechno vybodnout. Nechat mokrý ručník ležet na zemi, špinavé spodní prádlo v posteli… a když to vygraduje, že se nebude do čeho utírat, ani co si oblíknout, kam se pohnout… tak jen pokrčit rameny a říct… „A jo“ ![]()
Tak koukám, že to neni jen u nás
teď se mi vrátila dcera ze školy, tak jsem se ji hned zeptala jestli nemá víc maminek.Mezi dveřma křičí co máme k obědu mám velký hlad
pak až Ahoj mami. Pak jsem ji upozornila, že je umytý nádobí odpověď COOOOOOOO no mohla bys ho utřít odpověď JOOOOOO. Taky chvílema přemýšlím, kde jsem udělala ve výchově chybu ![]()
@Black Cat píše:
A tak nepomohlo by třebas se na chvilku na všechno vybodnout. Nechat mokrý ručník ležet na zemi, špinavé spodní prádlo v posteli… a když to vygraduje, že se nebude do čeho utírat, ani co si oblíknout, kam se pohnout… tak jen pokrčit rameny a říct… „A jo“
Tudy cesta ven nevede, opravdu ne!!! ![]()
@Anonymní píše:Ocením jakoukoliv radu, jestli vůbec někdo něco podobného řešil/řeší.
na tohle se nic než vydržet poradit nedá. Mojí dceři bude brzy 16 let, nikdo by v ní dnes nepoznal děvčátko, které do jistého věku nebylo schopné usnout aniž by všechny hračky byly na svém místě a na židli komínek oblečení na příští den. Dneska se její studentský pokoj dá přirovnat ke skladišti kde sice v zádveří sice stojí němý sluha, ale neskutečná změť oblečení je přehozená přes židli, stůl kam se by vešli dva vysokoškoláci je zavalený vším možným učebnicemi počínaje a roztahováky do uší konče. Není to otom, že bych jí nenaučila pořádku, je to tom že je ve věku kdy je důležitějších milion věcí a úklid je nutné zlo. Pokud už to překročí pro mne únosnou mez, tak prostě vypnu wifi a počkám až uklidí a jsem pak taková mrcha, že pomalu chodím s bílou rukavicí, protože jistý druh provozního nepořádku jsem ochotná tolerovat, ale špínu nikoli. Je to především pro budoucnost. Dneska jsem zkoukla reprízu včerejšího Prostřena a já prostě chci aby moje dcera nikdy nebyla taková
dnešní trend je buď sterilní čistota nebo chlív
a pokud to někdo má jinak, chytá mindrák že neuklízí dostatečně
@Black Cat píše:
A tak nepomohlo by třebas se na chvilku na všechno vybodnout. Nechat mokrý ručník ležet na zemi, špinavé spodní prádlo v posteli… a když to vygraduje, že se nebude do čeho utírat, ani co si oblíknout, kam se pohnout… tak jen pokrčit rameny a říct… „A jo“
budeš se divit, ale mládež od jistého věku tohle vůbec nevnímá a to vygradování by přišlo až s návštěvou z hygienické stanice, ale na to by žádná asi neměla nervy…to nechat ladem tak dlouho ![]()
@kdochcekam píše:
Jo, když jí dám na výběr, jestli vyndá myčku nebo pověsí prádlo, tak jde nejdřív zjistit kolik je toho prádla a podle toho se rozhodne…
to je mazec, to mě čekají věci.
@kdochcekam píše:
Jo, když jí dám na výběr, jestli vyndá myčku nebo pověsí prádlo, tak jde nejdřív zjistit kolik je toho prádla a podle toho se rozhodne…
Teď už jí říkám ať pověsí myčku nebo vyndá pračku, pže jsem předem napnutá, jak mě zas vyškolí…pak jsem za kašpara autorita žádná…
no kdybych dávala na výběr tak se nedočkám
to by si vždycky našla něco proč nechce, nemůže, nemá čas. Prostě jdu a řeknu "prosím udělej to a to " mému synovi s dysfázií stačí všechno opakovat 3×, dceři bez diagnozy za to v pubertě to musím říct aspoň 10×
![]()
@bozska-mrcha píše:
budeš se divit, ale mládež od jistého věku tohle vůbec nevnímá a to vygradování by přišlo až s návštěvou z hygienické stanice, ale na to by žádná asi neměla nervy…to nechat ladem tak dlouho
A tak já jsem taky měla šestnáct… A teda binec jsem vnímala a docela mi to vadilo. Já jsem si teda uklízela i když bylo milion dalších zajímavějších věcí…
U nás ale zase nerada uklízela mamka. Co se pamatuju, tak já jsem uklízela celý dětství. Když jsem přijela z intru, tak jsem si musela uklidit pokojík, protože mi tam máma nastěhovala kopec věcí, který potřebovala během týdne nutně někam přesunout… Navíc blbě chodila, tak já jsem to vnímala tak, že jí musím prostě pomoct. Uklidit i umýt okna. Ale je taky dost možný, že se vidím takhle zpětně dost idealizovaně
![]()
Nechat slečně zodpovědnost za vlastní pokoj-v rámci hranic-žádné zkažené jídlo, úklid jednou za týden atd. Dokud nebude mít zodpovědnost a vy budete šůrovat, nic se nezmění. Ve společných prostorách-kuchyň, obyvák, bych trvala vždy na tom, že si každý po sobě uklidí. Nabídnou např. pomoc při úklidu, ale slečna musí být zodpovědná sama, jinak se nic nezmění. Maminka musí na chvíli zatnout zuby, pokud jí to je nepříjmné, ale vydržet…Já to samé budu určitě za pár let řešit se syny, starší se už teď jeví jako nepořádník. Zatím to je tak, že v pokojíku ať si má hračky rozházené jak chce, ale obývák, kuchyň bude vždy uklizená a v pokojíku se uklidí jednou za týden. Ale jsou mu zatím 3 roky a je to divoch, takže na nějaký úklid hází s přehledem bobek.
@kdochcekam nečetla jsem diskusi, ale myslím, že to trochu přeháníš. Zaprvé bych jí v pokojíčku neuklízela anebo řekla, že uklidíme spolu. Ať si tam třeba shnije, ale ono to tak daleko nedojde, uvidíš. Připadá mi, že už na ni máš trochu pifku - viz uklidíš jí pokoj a hned kontroluješ, jestli to udržuje a rozčílí tě, že ne.
Popravdě, po mně taky občas zůstane upatlaná židle nebo prostírka - ale naštěstí za mnou nikdo neustále nechodí a nekomanduje mě kvůli tomu. Nejsem stroj.
Řešila bych to asi tak, že bych jí dala nějaké její stálé povinnosti, kromě toho uklízení pokoje třeba prát si svoje věci, i žehlení by pomalu mohla zvládat + třeba luxování a mytí nádobí pro všechny. Ať pomalu začne chápat, že se to neudělá samo.
Myslím si, že to řeší snad všichni rodiče, u nás doma to bylo úplně stejný a to jsme byli 2 holky.
@Black Cat já jako puboš taky byla na pořádek a moje dcera do jistého věku taky, ale pa prostě přišlo období ve kterém pluje do teď a to fakt i kdyby já nevím co, tak dokud nedojdu a neřeknu, tak se prostě nic neděje. Dokud se to dá překročit, obejít, přeskočit…ale co i ležet se na tom dá
prostě slepota na nepořádek
![]()
Jinak co si tak ještě vzpomínám… tak mě opravdu nikdo nikdy v mém pokoji neuklízel…
Ať jsem přijela z intru po týdnu nebo po třech… tak tam byla podle toho vrstva prachu. Prádlo jsem si prala sama. Kdybych si ho nevyprala, nevyvěsila a nesbalila, tak nevím, v čem bych v neděli jela… mamka to prostě neřešila. Prostě to bylo moje prádlo a moje starost.
Já to budu asi řešit podobně, až nastane u dcery ta pravá puberta… prostě se na to vyprdnu… ať se stará…
když je tak chytrá, ne?