Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bozska-mrcha Pěkné.
Já bych se držela hesla - nehrotit a mokrej hadr na hlavu.
@bozska-mrcha píše:
nevím, já tohle beru jako součást vyvinu. Třeba u nás doma zázemí víc než fajn, měla jsem milující prarodiče, kteří by za mě dýchali, doma jsem pomáhala se vším a úklid pro mne byl standart…což mi ovšem nezabránilo v tom abych nezačala ve čtrnácti kouřit, nepopíjela se svými vrstevníky krabicové víno a nesváděla sousedatedy bráno kolem a kolem, má dcera je bordelář, co jsem jí kdy ve směru úklidu naučila jako by nebylo
, ale zase je v jistých směrech klidnější než jsem byla kdy já, nebo než jsou její spolužáci. Tedy myslím, že jednoho krásného dne se zase snese na zem a bude vidět, co teď nevidí.
Internát je fajn odkladiště, vychází z něj úžasné bytosti vzdělané ve všech směrech, ale chladné jako kus ledu, ostatně jako pokaždé když má rodič pocit, že základem výchovy je především dostatek peněz a víra, že dělám jen to nejlepší
Suprově napsaný, to by se mělo nechat vytesat do kamene
![]()
To je důkaz toho, že i sebelepší a já nevím jaká výchova nezaručí, že se děti „nezvrhnou“. Jsou to prostě lidské bytosti se svou hlavou a někdo má prostě potřebu jít si svým směrem, nebo alespoň vyzkoušet.
Jak jsem už psala, děti mám malé, ale už teď vidím, že minimálně se starším to nebudu mít jednoduchý
.
Jinak naše mamka byla pořádkumilovná až příliš. Teď už to "fláká
", že se až kolikrát divím. Já mám pořádek ráda a vyžaduju ho, i když s malýma dětima jsem musela hodně ubrat, jinak bych se ušůrovala. Ségra je jiná, ta se v bordýlku snad vyžívá. Ale jak má přijet přítel, hadru z ruky nedá, dokud se všechno neblejská
. I když jak jsou spolu dýl, tak už to taky tak neprožívá. Každý má míru pořádku jinde a snese víc nebo míň.
Ale myslím, že vaše dcera má ve vás dobrý vzor a určitě se jednou snese na zem a bude mít automaticky ráda pořádek takový, jako vy.