Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, začínám být už zoufalá, můj syn - 27 mesicu je posledni dobou uplne nezvladatelny. chvíli neposedí - dokaze treba pul hodiny nez usne skakat po posteli a delat kootrmelce, je neunavny, je to šílený vztekloun, u hraček moc nevydrzi, pořád jenom ječí a vzteká se. Ikdyž vidim jine deti treba u dr. tak hezky sedej a nezlobej, jen jeho vzdycky nahanim vsude po chodbách, je nezastavitelny, nerikam to bohuzel jen ja ale i lide kteri ho poznali pozdeji, ze je to šídlo az hruza. prosím nemáte některá zkušenosti s tak živými dětmi, jak postupovat s výchovou, když ho nic nebaví, je to i takovy maly tyran, vsechny mlati, ikdyz mu vysvetluju ze to nesmi, nevim si s nim uz rady, k jakemu dr. s nim zajit?
Příspěvek upraven 26.05.15 v 19:18
Některé děti takové holt jsou, otázka je, kde končí ta norma… Můj syn je taky takový, jen teda nikoho nebije..
Zašla bych k praktickému, pošle vás
@Bubunka mám to samé, ale holka 22 měsiců. Plácá nás taky. Když něco chce, a neni po jejim, tak se napřáhne zašklebi a plácne. Zkoušeim na ni vše - po dobrém - zlém. Plácáni jsem zkoušela opakovat. dělat že brečim, dávat za dveře. vysvětlovat, že se to nesmi… Kdž se rozlobim nebo se nudržim a placnu ji, tak je ji to pak lito a breči, ale dělá to pořád už tak 3 měsice. Je to hrůza. Jak neni po jejim, tak jen ječi a pobiha sem a tam, házi ze všim (hračky, hrnce, jidlo). Třeba už nechce jist, tak prostě začne jidlo hazet všude okolo. Jsem neštastná, nevim, jak ji vysvětlit (aby to pochopila) že se prostě nějkteré věci nedělaji.
Hračky ji taky neberou, jen prolézá šupliky a vše krámuje a demoluje.
Mám už podezdřeni na ADHD - protože to už neni normálni.
Jakmile dítě nesedí vzorně s hračkou, šup s ním k doktorovi, diagnózu na něj a nejlíp ještě prášky.
Já to mám taky tak..holce už jje teda 3 a půl, a musím říct, že s tím třetím rokem se to hodně zlomilo, jakože k lepšímu. Agresivní teda nikdy nebyla. Sedět a čekat nebude nikdy, a v klidu si hrát taky nebude:)
Nejvíc je to poznat od ostatních třeba na hřišti, nebo právě v těch čekárnách.. loni u zápisu do školky, se mě hned po chvilce zeptali, jestli máme potvrzené ADHD, docela mě vyděsily úči:)
Doktorka mi na to řekla, že z toho třeba vyroste, a že ty vyšetření nejsou žádná sranda, a že by jí teď s tím netrápila, kdyžtak než půjde do školy
A před třetím rokem vůbec.. A to já mám dceru takovou, že jak je pořád v pohybu, tak je třeba i pozadu vývojově.. má vývojové skoky. Nebo teď už to moc nepozoruju.. Fakt podle sebe bych doporučila přečkat ten třetí rok, já z dcery byla uplně zoufalá a rozebraná, i jsem brečela, že to neni možný ![]()
Sice je pořád jako na klíček, ale už je to zlaté.
@Bubunka píše:
Ahoj, začínám být už zoufalá, můj syn - 27 mesicu je posledni dobou uplne nezvladatelny. chvíli neposedí - dokaze treba pul hodiny nez usne skakat po posteli a delat kootrmelce, je neunavny, je to šílený vztekloun, u hraček moc nevydrzi, pořád jenom ječí a vzteká se. Ikdyž vidim jine deti treba u dr. tak hezky sedej a nezlobej, jen jeho vzdycky nahanim vsude po chodbách, je nezastavitelny, nerikam to bohuzel jen ja ale i lide kteri ho poznali pozdeji, ze je to šídlo az hruza. prosím nemáte některá zkušenosti s tak živými dětmi, jak postupovat s výchovou, když ho nic nebaví, je to i takovy maly tyran, vsechny mlati, ikdyz mu vysvetluju ze to nesmi, nevim si s nim uz rady, k jakemu dr. s nim zajit?Příspěvek upraven 26.05.15 v 19:18
radu nemám, ale máme doma to samé
už jsem s ním taky chtěla někam jít, ale počkám do 3 let
nějaká rada by se mi taky hodila, protože kolikrát jsem tak vysátá, že si říkám, že už to nevydržím a to zatím chodím do práce na 2 dny v týdnu, co až budu muset makat celý týden ![]()
ale zase musím říct, že je chytrej, dojde mu hodně věcí, krásně mluví, počítá, písmenka některá umí atd.
@hanka.br. no tak já chodim na neuro od 3 měsiců, cvičime vojtovku a překvapilo mě, že z ditěte, tkeré bylo na hranici DMO s diagnozou, že buh vi, zda bude chodit, máme hyperaktivouše. ALe tak to je ta lepši varianta. TAk si někdy řikam, že to mám za ty probrečené noci, a slzy u cvičeni. No cvičime pořád, tak si řikam, jestli to neni i reakce na tu vojtovku, posledn dobou je u cvičeni děsnej brajgl. Ale když byla 14 dni nemocna, tak se zas v pohybu zhoršila (teda lita jak das pořád, ale špatně).
Prášky na zlobeni nejsou, ale věř mi neni přijemne, když ti okoli řika, že t oneni normalni, co předvadi a každý tě odsoudi, že jsi matkana hovno, která se ditěti nevěnuje. Když si vezmu jen ten čas cvičeni a čteni, které ji taky moc nebere… Tak mi nepřijde, že bych ji zanedbávala. ![]()
hanka.br: myslím, že zakladatelka neřeší neposedné dítě. Ona ho zná nejlépe a snad dokáže rozeznat živé dítě od hyperaktivního. Toto stejně nejlépe posoudí odborný lékař a pro svůj klid bych také šla na radu. Není na tom nic špatného, poradí jak se k dítěti chovat, jak ho zvládat.
@hanka.br. píše:
Jakmile dítě nesedí vzorně s hračkou, šup s ním k doktorovi, diagnózu na něj a nejlíp ještě prášky.
Vy aby jste si někdy nezapomněla rejpnout. Komentáře od Vás už poznám na míle daleko ![]()
Mám syna já říkám ne hyperaktivní ale zdravě živý
tam kde ho posadím tam ho určitě nenajdu…a jak mi říkal Dr. buďte ráda že je zdraví a nesedí jako pecka v rohu
je to období hold někdy nás to dohání k slzám ale jsme mamky který to zvládnou…pevné nervy
![]()
Já si někdy připadám teda, jakože „nedělám to nejlepší“..
Já jsem to nechala být, uplně, dítě jsem nechala dělat co zrovna chtěla. Pokud jsem měla pocit, že se chviličku soustředí (na cokoliv), tak jsem jí nenapomínala a ničím nerušila. Nevnucovala jsem jí činnosti.. Nikam jsme nechodili na organizovanou zábavu.
@Bubunka My máme také téměř 2,5 letou dceru a je to jak kdyby jsi psala o ní, jen tedy není agresivní. Už i naše okolí si všímá, někdo říká, že je hyperaktivní, já říkám, že je veselá. Moc ti rozumím, já jsem tak unavená. V té ordinaci také neposedí, ted nedávno u doktora, kde byla poprvé, doktor po asi 2 minutách říká " hádám dobře, když si myslím, že je to pěkný čert". Neustále mluví, na něco se ptá a vyžaduje odpověď…no mohla bych psát dlouho. Každopádně, prostě to beru že každé dítě je jiné a beru jí takovou jaká je, jinak je moc chytrá a krásně mluví ( až moc). Já bych po doktorech nechodila, myslím že u živějších dětí je nejdůležitější důslednost a zachování klidu rodičů. Jen na agresivní chování bych reagovala rezolutně, např. bouchá děti na hřišti, jednou řeknu, po druhé odcházím za cenu scén. Pevné nervy
@Bubunka píše:
Ahoj, začínám být už zoufalá, můj syn - 27 mesicu je posledni dobou uplne nezvladatelny. chvíli neposedí - dokaze treba pul hodiny nez usne skakat po posteli a delat kootrmelce, je neunavny, je to šílený vztekloun, u hraček moc nevydrzi, pořád jenom ječí a vzteká se. Ikdyž vidim jine deti treba u dr. tak hezky sedej a nezlobej, jen jeho vzdycky nahanim vsude po chodbách, je nezastavitelny, nerikam to bohuzel jen ja ale i lide kteri ho poznali pozdeji, ze je to šídlo az hruza. prosím nemáte některá zkušenosti s tak živými dětmi, jak postupovat s výchovou, když ho nic nebaví, je to i takovy maly tyran, vsechny mlati, ikdyz mu vysvetluju ze to nesmi, nevim si s nim uz rady, k jakemu dr. s nim zajit?Příspěvek upraven 26.05.15 v 19:18
Tak možná bych zvlážila, objednat se do poradny, @kkoule píše, že má podezření na ADHD, mohlo by být, ale na to abych tohle tvrdila mám opravdu velice málo informací, nicméně i proto bych poradnu navštívila, mohou vám poradit právě s tím, jak dítě zvládat, jak ho vychovávat. V dnešní době máme spousty možností jak s dětmi pracovat, jak je učit. Rozhodně zatím neplaš, malej může být jen aktivnější, živější dítě. Může to být také jenom období co odezní. K tomu, že mlátí děti, stále vysvětluj, možná si momentálně jen brání své území a nebo si své postavení získává násilím, což samozřejmě není dobré, ale určitě se to časem srovná, hlavně pořád a pořád mu opakovat že nesmí.
@panenka87 Komentáře rýpalek už přehlížím, jinak bych musela byt zase hnusná
.. nemají nic jineho na práci, proto rýpaji
nenaděláme nic, maji nudny zivot ![]()