Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky to je strašný co tu píšete! Takovýho doktora nakopat mezi nohy a ne rodit děti! ![]()
Možná by pak pochopil alespoň zlomek porodních bolestí. A ještě bych mu řekla, že je hysterickej!!! ![]()
Dobry den. Take se podelim o svoji zkusenost z meho prvniho porodu. Jeste nez jsem nastoupila do n3mocnice do poradny. Jelikoz jsem prenasela tak po terminu uz jsem musela chodit do nemocnice. Přenášela jsem 12 dni nez se maly narodil. V poradne zkusili hamiltonuv hmat ale bez uspechu. Tak jsme se po 9 dnech prenaseni domluvili na preindukcni priprave, ponevadz to absolutne nevypadalo ze bych mela rodit (uprimne jsem si krom bricha abi tehotna jinak nepripadala, tyden pred terminem jsem jeste myla bez prpblemu okna v byte a precizne
). Nastoupilo zavedeni balonku ktery me mel castecne otevrit pripravit na porod. Jej zavedeni balonku jim trvalo pres hodinu, hruza des… nakonec zavedli. Vecer mi ho sel pan doltor vyndat s tim ze ne otevrelo na 2 cm… domluvili jsme se ze s vyvolavanim zacneme rano abych se jeste vyspala. Presun na jiny pokoj v 8 rano a sup tabletka na vyvolavani, ja plna elanu ze je to konecne tu! Asi po 5 minutach zacali kontrakce a z fleku po 3 minutach… po hodine od zavedeni prvni nasledovala dalsi tabletka na vyvolani… sup kontrakce po minute.. jedina chvilka kdy jsem si mohla odpocinout bylo ve vane kdy mi to kontrakce zkratilo na 3 minuty…prvni banu jsem sla dat asi po 8 hodinach ano bylo zo hrozne ale stale jsme to zkouseli, chtela.jsem porodit normalne a z kazde strany jsem jen poslouchala ze maly je trochu vetsi ale ze jsem kus zensky tak to musim zvladnout… po 12 hodinach stale na 2 cm… prisla pa a prdla mi vodu… s tim zr bych se mela otevírat. O půlnoci po 16 hodinach stale kontrakce po minute a stale na 2 cm… prisel doktor ze to utlumi at se vyspim a zitra budeme pokracovat ja uz samozrejme usinala mezi minutovymi kontrakcemi. Sestra me chodila kazdou pul hodinu kontrolovat ozvy a porad se me ptala pr0c nelezim a nespim.. no proc asi kdyz jsem si lehla zacali mi kontrakce na plno… personal nektery perfektni a nektery na odstrel… druhy den rano kdy jsem baspala asi 1 hodinu dohromady prisla doktorka… stále na 2 prstytak tabletka… za hodinu dalsi a opakovalo se to co predchozi den… s tim ze bohuzel uz jsem to nevydrzela a zacala byt hystericka
v 11 hodin prisla pani doktorka a jeji slova nezapomenu… pockame hodinu a jak se nezacnete otevírat pujdete na sal! Byla pro me andelem… ja tam uz pomalu omdlevala z vycerpani pa po me vyjela at tam nedelam sceny… ja ji na oplatku rekla at si to se mnou vymeni a zkusi si to sama…strasna blbka… sammozrejme ve finale po 29 hodinach od zacatku vyvolavani a nesnesitelnych kontrakci po minute jsem byla na 2 cm… takze jsme jeli na sal… po cisari ta bolest pro me byla jako nic s porovnanim s porodem jako takovým.
Takze ve finale, pro me a meho partnera byl prvni porod katastrofa a jen pri pomysleni na druhe (ano jednou bych rada chtela) dpstavam pomalu zahvat paniky kdyby se mela situace opakovat…
Vsem drzim palce u porodu, vim ze neni lehky ale at je co nejryhlejsi a nejmin bolestivejsi
A malem bych zapomela, maly se narodil 13.34, mel 4200g a 54 cm… v nemocnici jsme se trapili s kolikou ale ted je stastny a hlavne zdravý:)
![]()
Ahoj holky..Chci se vám sverit se svým příběhem z porodu. Bylo mi 22 a čekala jsem první dítko..dcerku. Byla jsem na vyšetření jelikož jsem asi 10 dni přenášela a vyslechla si ze budu muset na vyvoláváni. Tomu jsem se chtěla vyhnout mala má svoji hlavu a hce čas. Odjela jsem domu a po několika dnech jsem jela do porodnice s podezřením na odtekanim plodove vody což se neprokazalo ale nechali si me tam na pozorování a připadne vyvolani. S jednou doktorkou jsem se domluvila ať me pusti na noc domu Já si mam „uzit“ s partnerem a ráno přijet na tabletku v 7 ráno. Odjeli jsme domu ale jelikož jsme dodelavali rekonstrukci tak jsem misto lezeni s partnerem uklízela. Ve 3 ráno me vzbudila bolest..kontrakce po 3 minutach. V 6 hod jsem vzbudila partnera a jeli do porodnice jak meli. Tam mi potvrdili ze se porod rozjel. Dali me na pokoj a v 10 hod mi praskla voda. Začalo kolo nahřívání, klystýr, vany, podpora partnera ale nic… Ten den 23.5. 2017 propousteli Kajinka takže sestry cucely do monitoru a o me se staral partner.. (Byl skvělý) Já už byla vyčerpana, usinala jsem mezi kontrakcemi, nevěděla jsem co dělat..neustále vyšetřování a ja se otevřela jen na 3 cm.. Kolem 15 hod doktorka rozhodla ze mi pichnou epidural..Já v tranzu seděla v ukrutých bolestech na židli a nevěděla zda vic bolí kontrakce nebo napichovani páteře. Pak zlom a ja byla jak na drogách..Po umírání jsem začala zertovat..jenže mi brzy sklaplo..male začaly klesat ozvy…rychle kapačky glukózy, kyslik..Nic nezabralo..rychle me chytli a jeli na sál..partner nevěděl co se děje..Poslední co vím že mi napichli zilu, zakurtovali ruce a natreli břicho dezinfekci.. Vytáhli ji v 17 hod.. Pak jsem se jen probrala na poporodnim..partner úplné vydeseny bál se o nás.. ukázal mi fotky ze viděl malou o kterou jsme si pozadali a dovezli nám ji na chvíli..Já to desne obrecela..připadala jsem si hrozne ze jsem to nezvládla.. ale bolest po císaři jsem zvládala lépe než holky po normálním porodu. Dnes už to tak neberu hlavně že jsme zdrave. Mala má 2 roky a ja čekám druhe dítko..Jen ted nevím zda to znovu zkusit nebo se toho ušetřit… ![]()
Já měla první porod vyvolávaný a kde nic,tu nic.Pak ,asi po 24 hodinách v bolestech,kdy jsem se neotvirala a malýmu začaly slábnout ozvy a mě klesat tlak,začal cvrkot.Okamzite sál,naštěstí dovolili epidurál a malýho během chvíle vytahli.Mel čtyři kila,ale nacpali ho do inkubátoru,protože byl podchlazený a pár dalších drobností.Ale byl v pořádku .Já se však cítila jaksi divné,jako by mě někdo o něco ošidil.U druhého dítěte jsem se zarekla,že tohle nechci opakovat.Lekarka v nemocnici se mě ptala,zda chci zkusit rodit přirozeně,tak jsem bývala jak divá,že chci.Pak přišel primář,podíval se na mě a řekl,že v mém případě se mohu s přirozeným porodem rozloučit,pokud nechci riskovat zdraví miminka.A to jsem fakt nechtěla.Takze se narodil plánovaným císařem,bez problémů a byl naprosto v pořádku.Moje pocity,že se cítím osizena,že nemám zásluhy na jeho příchodu na svět,zcela převážilo to,že je v pořádku