Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je tu milión diskuzí o očkování, ale stejně ještě jednu založím.
Včera mi říkala známá úplně vážně, že mám nechat dítě oočkovat před školkou na klíšťovou encefalitidu a meningokoka. Říkala to takovým tónem, že jakto, že jsem mu tohle očkování ještě nedala a že mé dítě bez toho asi dopadne hodně špatně…Já teda neměla v plánu dávat ani jedno-max. klíšťovku a žloutenku. Meningokoka se mi dávat nechce, 2 typy vakcíny, navíc na Btyp je vakcína moc nová a nevyzkoušená.
Tak se chci zeptat, co za nepovinná očkování jste před nástupem do školky dávaly vy? Jestli vůbec nějaká? Povinná očkování máme, synovi budou za měsíc 3 roky. Jsem pro očkování, ale s rozmyslem.
Nedávala jsem nic. Jedno dítě jde v září do školy a bez očkování nepovinného školku přežilo. Ani moc nemocnej nebývá nějaká rýma a jednou v zimně chřipka. To samé mladší chodí druhým rokem. Jo ještě neštovice měli ![]()
Klistovku ti do 4 let zadny rozumny lekar neda, a i pak je to na zvazeni, jak vysoke riziko chyceni klistete mate.
Ja jsem nechala dat zloutenku A, jezdim s detmi vyhradne mhd, radi si dame tocenou zmrzku atd, zkratka mi prislo, ze to neni zadne raritni onemocneni a nejak nestojim o to ho u deti resit. Jine davat nehodlam, prijde mi, ze i toho povinneho je az az.
Klistovku dostanou az tak kolem 10 let, jeste uvidim, nejstarsimu je 6, casu dost.
@Bibi239
teď jsem si četla stránky naší dr., tak píše klíšťovku od 3 let…
náš ještě klíště neměl. Jsme na vesnici, lítá v trávě pořád, věřím, že na něho moc nepůjdou. Právě od známé mají klíště děti pořád. Chápu, že je vystrašená, ale ona musela těmito vakcínama očkovat všechny děti před třetím, možnám už i 2. rokem…No to je na ní, proč to vlastně řeším, že?
Tím, že žijeme na vesnici, MHD necestujeme, špatné spoje. Myslím, že riziko tu máme malé, jenže nevím, jak si ten můj divoch bude schopný umýt ve školce dobře ruce. Trénujeme, ale on je prostě myšlenkama úplně mimo.
Taky jsme z vesnice. co se týká klíšťat tak děcka nějakým zázrakem taky žádné nedonesli. Já jo
. Jinak co vím tak malá od kamarádky měla boreliozu a dědeček od druhé taky. Proti té to očkování není ne?
Proti borelióze ne, na to ani očkování není, je to bakteriální onemocnění-takže antibiotika při léčbě…a tu můžeš dostat i např. od komára, není to podmíněný přisátým klíštětem
Nemusíte dávat vůbec nic, to záleží na vás. A hlavně encefalitidu opravdu nedoporučuji, ačkoliv se očkuje i u malých dětí, tak je to velmi agresivní vakcína. Riziko encefalitidy není tak veliké, aby to stálo za to. Navíc když už, tak děti snáší encefalitidu „v rámci možností“ docela dobře, mnohem nebezpečnější je pro dospělé, takže pokud proti ní někoho očkovat, měli by si to dávat rodiče a né děti. Meningitida mi přijde jediná rozumná, zase to riziko, že se s ní setkáte je poměrně dost malé, ale na druhou stranu když už, tak je to prostě průser a jde během pár hodin o život, z toho důvodu bych ji zvážila, ale pokud nechcete, nemusíte dávat nic. Spousta maminek neočkuje ani všechno povinné, aby do dětí necpali ty škodlivé látky zbytečně, co si budeme povídat, očkování je dobrá věc, ale né vše je očkovat opravdu nutné, ale to tu nechci rozebírat, to by se akorát zvrtlo v očko a neočkovací boj, to nechci. Jen sem chtěla říct, že je to naprosto vaše věc a pokud to dávat nechcete, tak známou neřešte ![]()
@Adinka_2012 Tak klíšťovku zatím neřeším (holky mají 5 a skoro 4 roky), ale mají žloutenku A a rozhodně meningokoky - včetně „Béčka“. Toho se jako zdravotní sestra mimořádně bojím. Reakce po očkování nebyly skoro žádné.
Nic. o klíštovce jsem uvažovala ted když bylo klukovi 5,5, ale nakonec to ještě rok dva odložím. to riziko komplikací je v tomto věku nízké. Meningitidu bych uvažovala u malých dětí, předškoláka ne, uvidím před pubertou. Neštovice jsem zavrhla. Žloutenku jsem uvažovala, ale nějak jí zavrhla taky.
@peta h Přesně s Tebou souhlasím ohledně klíšťovky a meningokoka. Případnou klíšťovku děti zvládají dobře, takže není důvod je hned ve 3 letech očkovat (ani naše doktorka to nedoporučuje). Zato meningokok - to je jiný kalibr. Nákaza sice není tak častá, ale když už, tak je to průser ohrožující život. A když už má dítě štěstí a přežije, tak málokdy bez trvalých následků.
Naše dr dává na vyžádání klíšťovku od 5. roku, ale sama ji považuje za nedůležitou. Jen pokud by dítě trávilo většinu času v lesích nebo v místě vysokého výskytu.
Ono ani očkování není všemocné a nemusí se po něm vytvořit potřebné látky k ochraně. Nebo se mohou vytvořit jen na krátkou dobu. Ale to už nikdo nehlídá. Je tu standard, že píchnutí znamená ochranu před nemocí, ale není to až tak pravda. Řiďte se podle sebe, jak to cítíte a nenechte se ovlivnit druhými. Je to jen na Vás. Nastudujte si příbalové letáky vakcín a najděte si zkušenosti ostatních a uvidíte.
Jen dodám, že po klíšťovce např epilepsie není výjimečná reakce. Znám pár případů, kde právě tato vakcína mnohem víc vzala než dala.
Nepovinné před nástupem do školky žádné jsme děckám nedávali.
Někdo dává proti žloutence třeba. My spíš né kvůli školce, že ve školce už jsou a zatím ok, kupodivu ani nejsou moc často nemocní
, ale tak celkově budeme dávat nepovinnou tu klíšťovku, jinak nic.
Nepovinné jsem nedávala, žloutenka je blbá, ale léčitelná. Klíšťata se snažím zlikvidovat ještě lezoucí, prohlížím jí furt. A meningokoka si nepřipouštím. V podstatě jsem velmi ráda, že jediné co nás v nejbližších letech čeká je přeočkování v 5 letech.
@Adinka_2012 píše:
Je tu milión diskuzí o očkování, ale stejně ještě jednu založím.
Včera mi říkala známá úplně vážně, že mám nechat dítě oočkovat před školkou na klíšťovou encefalitidu a meningokoka. Říkala to takovým tónem, že jakto, že jsem mu tohle očkování ještě nedala a že mé dítě bez toho asi dopadne hodně špatně…Já teda neměla v plánu dávat ani jedno-max. klíšťovku a žloutenku. Meningokoka se mi dávat nechce, 2 typy vakcíny, navíc na Btyp je vakcína moc nová a nevyzkoušená.
Tak se chci zeptat, co za nepovinná očkování jste před nástupem do školky dávaly vy? Jestli vůbec nějaká? Povinná očkování máme, synovi budou za měsíc 3 roky. Jsem pro očkování, ale s rozmyslem.
očkování na klíšťovku nejdřív v 5 letech, jsme hodně aktivní, takže to je jediné nepovinné, které fakt dám. Ale né u malého dítěte, je to zbytečné - malé děti snášejí klíšťovku mnohem lépe, jak my dospělci, navíc dítě vždy hned prohlížím atd.. meningokok mi přijde zcela zbytečný, očkování pokryje jen velmi malou skupinu..