Nereaguje na výzvu, když chci splácet dluh

Anonymní
17.10.23 13:03

nereaguje na výzvu, když chci splácet dluh

Ahoj, mám dotaz. Mám půjčku v rámci rodiny, v částce 40 tisíc, byla i sepsaná smlouva na můj popud. Chci začít splácet, ale na výzvu o sdělení bankovního spojení nebo způsobu předání není reagováno. S tímto členem rodiny právě řešíme a i do budoucna budeme řešit víc problému i materiální povahy, proto nechci riskovat, že budu něco dlužit. Jak byste postupovali? Může tohle použít proti mně, když budu já žalovat o jinou věc tuhle osobu? Nebo jsem z obliga, když se snažím, ale marně? Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35974
17.10.23 13:07

A to se s tím člověkem nemůžeš sejít? On ti to dal na ruku, ve smlouvě taky nemáte jak se to bude splácet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.10.23 13:14
@pikola píše:
A to se s tím člověkem nemůžeš sejít? On ti to dal na ruku, ve smlouvě taky nemáte jak se to bude splácet?

Ano, dvakrát na ruku. Přesný termín, do kdy musí být splaceno, to určené nebylo, protože prostě příbuzní, že jo :( Já ale s tím člověkem mám víc problémů, takže chci mít dluh splacený co nejdřív. Sejít se nemůžeme, protože nereaguje na jakékoli výzvy, vlastně vůbec na žádnou snahu o komunikaci, o osobní setkání. Když se náhodou v rámci rodiny vidíme, tváří se, že musí řešit jiné věci, na nic nemá čas, je furt v práci, na dovolený, bla bla. Zřejmě mu ty peníze nechám u dalších příbuzných :nevim:

• Citovat
  • Upravit
MartinL45
17.10.23 13:15

Jednoduše - pošli mu doporučený dopis, kde ho budeš informovat o tom, že peníze budeš splácet a posílej mu to složenkou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.10.23 13:22
@MartinL45 píše:
Jednoduše - pošli mu doporučený dopis, kde ho budeš informovat o tom, že peníze budeš splácet a posílej mu to složenkou.

Díky. Sice původní snaha byla se tomuhle právě vyhnout, ale asi to jinak nepůjde. Myslím, že to dělá právě naschvál, protože ví, že jenom tenhle můj závazek mě drží trochu v šachu nevystartovat proti němu v určitých věcech.

• Citovat
  • Upravit
101947
17.10.23 13:39
@Anonymní píše:
Díky. Sice původní snaha byla se tomuhle právě vyhnout, ale asi to jinak nepůjde. Myslím, že to dělá právě naschvál, protože ví, že jenom tenhle můj závazek mě drží trochu v šachu nevystartovat proti němu v určitých věcech.

Proc, prostě na nej vystartuj, to, ze mu dlusis a chces splacet nehraje v reseni jinych beci zadnou roli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
17.10.23 14:38

Určitě ty peníze nenechávej nikde u příbuzných, pěkně si počkej, až z dotyčného vypadne konečně nějaké spojení.
Nevím, proč by tě to mělo držet v šachu v jiných věcech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13788
17.10.23 15:33

Pokud ty peníze máš v ruce a můžeš mu je kdykoli dát, tak s ním přece můžeš jednat, jako by ten dluh byl splacený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101947
17.10.23 15:36
@AnastazieB píše:
Pokud ty peníze máš v ruce a můžeš mu je kdykoli dát, tak s ním přece můžeš jednat, jako by ten dluh byl splacený.

Asi tak… A pokud nema, tak ji nic nebrání zalozit si slušně uroceny sporak a tam je posilat a caswm tam taky bude tolik, aby mu to mohla obratem dat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
18.10.23 06:47
@Anonymní píše: Chci začít splácet, ale na výzvu o sdělení bankovního spojení nebo způsobu předání není reagováno. … Nebo jsem z obliga, když se snažím, ale marně?

Ty se nesnažíš a nejsi z obliga.

Podle § 1955 občanského zákoníku platí: „Peněžitý dluh plní dlužník v místě bydliště nebo sídla věřitele.“ Věřitel však nemá zákonnou povinnost odpovídat dlužníkovi na žádnou výzvu.

Ty jako dlužník máš závazek, který jsi povina splnit v místě jeho bydliště (donosný dluh). Buď mu doneseš peníze osobně, nebo je pošli poštovní poukázkou České pošty na adresu bydliště, jak už Ti zde někdo poradil. Doručování peněz adresátům zajišují i některé banky.

Podle § 1930 platí, že „nabízí-li dlužník částečné plnění, musí je věřitel přijmout, neodporuje-li to povaze závazku nebo účelu smlouvy“. Můžeš tedy posílat jednotlivé splátky i bez dohody s věřitelem.

• Citovat
  • Upravit
5395
18.10.23 09:06
@Anonymní píše:
Ano, dvakrát na ruku. Přesný termín, do kdy musí být splaceno, to určené nebylo, protože prostě příbuzní, že jo :( Já ale s tím člověkem mám víc problémů, takže chci mít dluh splacený co nejdřív. Sejít se nemůžeme, protože nereaguje na jakékoli výzvy, vlastně vůbec na žádnou snahu o komunikaci, o osobní setkání. Když se náhodou v rámci rodiny vidíme, tváří se, že musí řešit jiné věci, na nic nemá čas, je furt v práci, na dovolený, bla bla. Zřejmě mu ty peníze nechám u dalších příbuzných :nevim:

No to určitě! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1238
27.10.23 17:42

Pokud je pohledávka tvého příbuzného za tebou dospělá (uplynulo datum splatnosti, pokud splatnost není dána, pak rok od půjčení), máš právo kdykoli plnit. A to dle zákona, tedy v místě bydliště věřitele. Buď mu to tam odnes osobně (a nahraj si odmítnutí plnění, případně za přítomnosti notáře), nebo složenkou na adresu. Pokud se ti peníze vrátí (složenka nevyzvednuta), pak soluční (soudní) úschova.

Jestli se těšíš, že když má tvůj příbuzný zdravotní problémy, kvůli kterým ti neodpoví na žádost o číslo účtu, tak jsi z toho venku a peníze si můžeš nechat, tak máš smůlu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel