Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Skaiqy tak opět a znova. Já chápu, že ujedou nervy. Ale nemám porozumění k tomu že to nesla napravit. Že dal ležím a jsem ráda, že už dítě nepřijde..a z dalších reakci, je zřejmé, že jí to není líto.
@Skaiqy píše:
Nervy rupnou, komu ne? Své dítě nebiju protože vím, že se mi to vrátí, zase na druhou stranu vím, že někdo má nastavenou hranici jinde.. mlácení děti není oka ale to že ujedou nervy chápu..víc empatie a porozumění no
Nejde jen o to, ze ji ruply nervy, zakladatelka zní jako jako chladná matka. Ona chce mít klid a přes to vlak nejede, pro svoje pohodlí bude trápit dite. Zavírat dvouleté dite, nutit ho být samo, vždyť to není normální. Obě moje dcery mezi 2-3rokem chodily spát pozdě, srovnalo se to až když šly do školky. Mladší byla od narození na spani náročná, castose budila, sama neuměla usnout hodně dlouho. Kolikrát jsem byla unavená, ale nenapadlo by nás je zavřít do pokoje a nechat samotné.
@Capelucia píše:
Jo, hlavně vůči těm, co jsou malí, slabí, nezralí a neumějí se bránit…
Ať matce rupají nervy kolik chtějí, ale je dospělá a má 1000 možností jak to řešit a ne se dopouštět násilí na přerostlém miminu. V Česku, které si libuje ve fyzických trestech, je potřeba mít hlavně pochopení pro maminku, která kašle na základní potřeby dítěte jako je potřeba blízkosti, potřeba být s maminkou, denní režim zohladňující biorytmus a osobitosti dítěte. Tak hlavně, že maminka si uleví.
Ale no tak..děje se to na denní bázi? Jednou ujedou nervy a už ji hodláme ukřižovat? Své dítě nemlátím ale dokážu si aspoň přiznat že mi nervy prostě ujedou..lhát do oči si fakt nepotřebuji ![]()
@Anais Brno píše:
Ony ty děti jsou chytrý potvůrky. Syn je od mala motorová myš, ale velmi brzy pochopil, že manželův epi záchvat je mimořádná situace a dokáže v mžiku přepnout… opravdu od těch dvou let určitě… Podobně jako u tebe. Ať slouží hlavně zdraví
Děkuji, Vám také..máš recht,. děti jsou šikovné a nejsou absolutně hloupé jak si každý myslí ![]()
@Alušáček píše:
Nejde jen o to, ze ji ruply nervy, zakladatelka zní jako jako chladná matka. Ona chce mít klid a přes to vlak nejede, pro svoje pohodlí bude trápit dite. Zavírat dvouleté dite, nutit ho být samo, vždyť to není normální. Obě moje dcery mezi 2-3rokem chodily spát pozdě, srovnalo se to až když šly do školky. Mladší byla od narození na spani náročná, castose budila, sama neuměla usnout hodně dlouho. Kolikrát jsem byla unavená, ale nenapadlo by nás je zavřít do pokoje a nechat samotné.
Nevíme jakým tónem to psala.. říká..a víš co by teď napadlo jiné matky? Proč děti chodily tak pozdě spát??? Proč nemají večerku dřív? Časný spánek a bla bla bla.. a ty přitom sama víš o svých dětech první poslední.. ty víš jak to máš a nikdo nezná tvoji situaci a přeci tě můžou hodnotit, stejně jak my zde hodnotíme zakladatelku..
Jinak,.můj syn podle všech chodí pozdě spát a je mi to úplně Šuma fuk
nevidím na 21:00 nic špatného když stejně vím, že dřív. neusne ani když budu kolem.nej tančit, zpívat a vzývat všechny svaté
![]()
@Skaiqy píše:
Ale no tak..děje se to na denní bázi? Jednou ujedou nervy a už ji hodláme ukřižovat? Své dítě nemlátím ale dokážu si aspoň přiznat že mi nervy prostě ujedou..lhát do oči si fakt nepotřebuji
To ne. Ale půl roku zavírat batole do pokoje s tím, ať si usne jak chce. Pravdě podobě totálním vyčerpáním. Když si pak ještě nekontrolovatelně hraje s čím chce. A 150× chodí za rodiči a oni stojí za dveřmi a co pár minut to dítě posílají na samotku zpátky. A to dítě tam má usínat samo. To je prostě krutý. Vždyť jsou ji dva. Musí se tam i bát. ![]()
@Barbucha3 píše:
To ne. Ale půl roku zavírat batole do pokoje s tím, ať si usne jak chce. Pravdě podobě totálním vyčerpáním. Když si pak ještě nekontrolovatelně hraje s čím chce. A 150× chodí za rodiči a oni stojí za dveřmi a co pár minut to dítě posílají na samotku zpátky. A to dítě tam má usínat samo. To je prostě krutý. Vždyť jsou ji dva. Musí se tam i bát.
Souhlasím, že to je lehce nepřiměřeně..ale křižovat někoho za to že sem tam nervy ujedou je zcestne a s*ani si do vlastního hnízda..
Mám stejně starou dceru a nedokážu si představit ji v osm zavřít v pokoji a nesmíš vycházet, panebože co to má znamenat?!!! Vždyť je malá, potřebuje rodiče, chudinka musí ji tam být smutno. A jak je vidět, tak to nezabírá. Mám taky nespavce, celý den aktivní, nezastaví se, ale večer u ní prostě jsem, hodinu nebo hodinu a pul. Dělá blbosti v postýlce, ale prostě ji nenechám vstát, vracím ji do lehu a jsem tam s ní, až nakonec usne. Taky mě to nebaví, jsem nervní, jsem z toho otrávená, ale v životě bych ji nezavrela do jiné místnosti a samotnou!!! Tohle mi naší dělali, kdyz jsem byla v pubertě ne ve dvou a půl letech. Potřebuje vás, i když tam jste a dělá blbosti, musíte vydržet. Tak ji nectete. Ležíte vedle ní a prostě nedovolte vstát, pustit třeba potichu písničky, zkusit promítacku, být tam s ní prostě. Časem si na to zvykne, když maminka leží se mnou, jde se prostě spát. Tohle ji může do budoucna hodně poznamenat, že je tam sama, chodí za vámi a vy ji odmitate. A že vás dlouhé atd neni, že by vám chtěla ublížit, to v sobě takhle malé dítě ani nemá, jen vyžaduje vaší pozornost, něco od vás chce a vy jste nepřišla na to co to je, musíte to zjistit. Tohle je fakt jak z nějakého filmu!!!
@Niemeyer
Víš, používáš slovo důsledná… Ale v čem si důsledná? Normálně s důsledností bojkotujes touhu a POTŘEBU dítěte být s Tebou. Za kým jiným má jít? Za sousedama?
Za mě je důslednost lehnout si s dítětem a číst mu, když dělá kravinky, tak vzít k sobě a znova číst a tak dokola.
Do háje tohle nepochopím.. Nereknu kdyby dítěti bylo 5 let! Ale já jsem dospělá a kolikrát se zvednu z postele v ložnici a jdu do obýváku za přítelem protože se sama necítím dobře a chci být ve společnosti mě blízkého člověka…
![]()
Máš zlatý dítě! Já v tomhle věku uspávala malýho v náruči a to sem už nevěděla jak ho chytnout a chodila po bytě… Prostě mě potřeboval a mě to nevadilo. Jsem MÁMA a to miminko ač už větší MÁMU potřebuje!!!
@Niemeyer Nikdo neusne na povel. Usne, az bude unavena. Takze je sice hezke, ze VY jste ji to naplanovali na osmou, ale co kdyz v osm neusne? Usne az v devet? To tam ma ve 2.5 letech hodinu cucet osamote do stropu? To je uplne nerealne.
Ja u deti jsem, dokud neusnou. Pripadne bych tedy vypozorovala, kdy opravdu chteji spat, rekla pohadku, pohladila, odesla a vracela trpelive zpatky. Ale u vas si uz tak moc zvykla, ze trajda, ze bych u ni minimalne zezacatku byla. Aby vedela, ze uz se nikam nechodi a je cas spat.
@Zmatka
Souhlasím. Něco podobného jsem chtěla napsat akorát jsem měla takové nervy, že jsem to pojmula trošku jinak.
Ja jsem to zkusila navrhnout mojí malý (v únoru 3roky). Koukla na mě se slzama v očích a řekla mi,, nemáš mě ráda?,,
Takže za mě to je odpověď jak to vidí to dítě…
Šílený tvoje chování chudák děcko.. já proste první 4 roky vstavala nebo s malým spala i přes virozu a svoje nepohodlí to dítě očividně není v pohodě a ty si trvas na svém? Boze to fakt není pes má svou hlavu a na povel poslouchat nebude trochu povol nebo ti ve 14 raději uteče na internát.. tvrdost a duslednost za každou cenu není Montessori ani náhodou
Vy mate na 2,5lete dite nerealne POZADAVKY.Ze ma byt empaticke a neobtezovat vecer rodice, nechat nemocneho rodice se v klidu lecit, zustst samo v pokojicku, kdyz nespi a nejde mu spat…Ja mam tri deti a kazde to melo se spanim jinak. Ale nikdy nebyly nucene spat samy, dokud k tomu nedospely.
Ted mam tretiho take 2,5roku, spi s nami, uspava se na nekolikrat kojenim, rostou mu jeste zoubky, takze i v noci si ulevuje sanim…zavrit ho samotneho do pokoje a neprijit…to vubec nepripada v uvahu. Prostredni syn se odstavil a zacal sam usinat ve 3,5letech, potom ve 4letech presel sam do sve postylky a zacal spat jako dudek celou noc.Ale i tak casto v noci prijde a spi s nami. yNejstarsi dcera mela rada svoji postylku, ale vzdycky mela ke me pristup. V noci spala vyborne,,pres den prestsla v 1,5roce. Kluci se v noci budili, ale spali a spi s nami, nez sami v klidu prejdou k sobe. A moje deti ve 20h rozhodne neusnou…vetsinou az po 21h, a prerusovane i v noci. Nevyspala jsem se neprerusovane 7let, je to normalni. A taky by se mi hodilo v 19h, ale dite nema vypinac. Ano, casem se samozrejme vyzaduje, aby dite treba bylo alespon v pokojiku v klidu, nebo si cetlo v posteli, ale ne ve 2,5letech! A i v pozdejsim veku v ramci toho, ze si chce alespon vecer po skolce/skole uzit rodice je tam vetsinou nekdo s nim a cte pohadku, hladi, povida si…kdy jindy, nez vecer? Spolecneho casu je za cele detstvi a zivot vlastne hrozne malo. Jeste bych mela rict, ze samozrejme byvam unavena, hlidani nemame a v klidu se lecit neexistuje. Takze vim, ze to je narocne a resenim je se stridat s tatinkem nebo s ni naopak byt oba, protoze deti moc chteji byt cela rodina spolu a casto na to jindy nez vecer neni cas. Nezavirat v pokojiku! Nenechavat samotnou! Nezahanet! Ne 2,5leteho mrnouse.
Vy mate na 2,5lete dite nerealne POZADAVKY.Ze ma byt empaticke a neobtezovat vecer rodice, nechat nemocneho rodice se v klidu lecit, zustst samo v pokojicku, kdyz nespi a nejde mu spat…Ja mam tri deti a kazde to melo se spanim jinak. Ale nikdy nebyly nucene spat samy, dokud k tomu nedospely.
Ted mam tretiho take 2,5roku, spi s nami, uspava se na nekolikrat kojenim, rostou mu jeste zoubky, takze i v noci si ulevuje sanim…zavrit ho samotneho do pokoje a neprijit…to vubec nepripada v uvahu. Prostredni syn se odstavil a zacal sam usinat ve 3,5letech, potom ve 4letech presel sam do sve postylky a zacal spat jako dudek celou noc.Ale i tak casto v noci prijde a spi s nami. yNejstarsi dcera mela rada svoji postylku, ale vzdycky mela ke me pristup. V noci spala vyborne,,pres den prestsla v 1,5roce. Kluci se v noci budili, ale spali a spi s nami, nez sami v klidu prejdou k sobe. A moje deti ve 20h rozhodne neusnou…vetsinou az po 21h, a prerusovane i v noci. Nevyspala jsem se neprerusovane 7let, je to normalni. A taky by se mi hodilo v 19h, ale dite nema vypinac. Ano, casem se samozrejme vyzaduje, aby dite treba bylo alespon v pokojiku v klidu, nebo si cetlo v posteli, ale ne ve 2,5letech! A i v pozdejsim veku v ramci toho, ze si chce alespon vecer po skolce/skole uzit rodice je tam vetsinou nekdo s nim a cte pohadku, hladi, povida si…kdy jindy, nez vecer? Spolecneho casu je za cele detstvi a zivot vlastne hrozne malo. Jeste bych mela rict, ze samozrejme byvam unavena, hlidani nemame a v klidu se lecit neexistuje. Takze vim, ze to je narocne a resenim je se stridat s tatinkem nebo s ni naopak byt oba, protoze deti moc chteji byt cela rodina spolu a casto na to jindy nez vecer neni cas. Nezavirat v pokojiku! Nenechavat samotnou! Nezahanet! Ne 2,5leteho mrnouse.