Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky. Jdu si k vám pro radu nebo snad trochu uklidnění. ![]()
Máme skoro pětiměsíčního syna. Do prvního očkování bylo všechno relativně v pořádku. A od té doby prostě nespí. Třeba to spolu nesouvisí, ale od té doby se stalo jenom výjimečně, aby spal čtyři hodiny v kuse. Většinou nedá ani tři. V nocí se budí klidně každou hodinuhodinu nebo i častěji.
Přes den toho taky moc nenaspí. Většinou dopoledne hodinu až dvě, odpoledne to samý. Když se náhodou stane, že usne na procházce, tak vydrží jenom půl hodiny a pak už ne.
Jediný způsob jak ho normálně uspat je při kojení u prsa. Ale neobejde se to bez řevu. Jakmile je vzhůru už víc než dvě hodiny, tak začíná fňukat, ale ještě nedokáže zabrat. Tak tu s ním opakuju uklidňovací kolečko kočárek, míč, houpání v náručí, prso a pak někdy konečně zabere. Ale má už skoro devět kilo, tak nošení v náručí začíná být nad moje síly. V šátku moc být nechce, spíš tam sebou hází a odvrací hlavu protože chce vidět. Když ho prostě jenom položím do postele a jsem u něj, tak řve. I když ho hladím, držím za ruku, mluvím, zpívám… Prostě usnutí jenom u prsa. Přes den ho pak většinou přesunu do kočárku a musím houpat jinak se vzbudí. Nebo ho nechávám spát na sobě na kojícím polštáři.
Večer usíná mezi 19-20 zase u prsa a pak už přesouvám do postýlky. Tu má ve vlastním pokoji. Bohužel máme moc malé pokoje takže k nám se nevejde.
Každopádně v noci jakmile zapláče, tak jsem u něj. Musím hned dát k prsu, jinak se komplet vzbudí a usne zase až po dvou až třech hodinách. Když dám k prsu, tak si většinou párkrát cucne a spí dál. Vím, že se doporučuje spaní v jedné posteli. Ale kojení v leže mi je hrozně nepříjemný a kdyby ležel hned vedle mě, tak se nevyspím vůbec. Zkoušela jsem spát v pokoji s ním, ale na jeho spánek to nemělo vliv a já se budím při každým jeho pohybu, takže mi je pak ještě hůř. Manžel k němu v noci nevstává, protože jemu se komplet vzbudí a začne brečet.
Jsem už úplně vyřízená. Teď jsem nemocná a s teplotou a nachlazením jsem za tři dny naspala dohromady pět a půl hodiny. Ke všemu mám taky se spánkem problém, často než usnu, trvá mi to hodinu, a to už je dítě zase vzhůru. Přes den spát nemůžu, protože bez houpání dítě ve dne nespí. Když ho manžel vezme ven v kočárku, abych dohnala aspoň něco, tak mu tam celou dobu řve nebo fňuká.
Podle doktorky je zdravý. Přes den má se mnou v podstatě kontakt neustále. O domácnost se stará manžel, já se věnuju jenom dítěti.
Jsme už docela zoufalí. Měl jste to někdo podobně? Kdy se to zlomilo? Je to ještě normální? Nějaké tipy co dělat lépe? Omlouvám se za sloh a děkuji! ![]()
Napadá mě buď zkusit takové to udělátko na kočár jak s ním houpe - nebo hojdavak…oboje si lidi hodně chválí, hojdavak majintreba naší příbuzní (mají dokonce 2..jeden v loznici a druhý v obýváku…a přidělané provazky a buď leží v posteli nebo na gauči a při zaknourani v polospanku tahají za provázek a mimino se houpe a opět usíná…
@Katka885 píše:
Zdravím maminky. Jdu si k vám pro radu nebo snad trochu uklidnění.
Máme skoro pětiměsíčního syna. Do prvního očkování bylo všechno relativně v pořádku. A od té doby prostě nespí. Třeba to spolu nesouvisí, ale od té doby se stalo jenom výjimečně, aby spal čtyři hodiny v kuse. Většinou nedá ani tři. V nocí se budí klidně každou hodinuhodinu nebo i častěji.
Přes den toho taky moc nenaspí. Většinou dopoledne hodinu až dvě, odpoledne to samý. Když se náhodou stane, že usne na procházce, tak vydrží jenom půl hodiny a pak už ne.
Jediný způsob jak ho normálně uspat je při kojení u prsa. Ale neobejde se to bez řevu. Jakmile je vzhůru už víc než dvě hodiny, tak začíná fňukat, ale ještě nedokáže zabrat. Tak tu s ním opakuju uklidňovací kolečko kočárek, míč, houpání v náručí, prso a pak někdy konečně zabere. Ale má už skoro devět kilo, tak nošení v náručí začíná být nad moje síly. V šátku moc být nechce, spíš tam sebou hází a odvrací hlavu protože chce vidět. Když ho prostě jenom položím do postele a jsem u něj, tak řve. I když ho hladím, držím za ruku, mluvím, zpívám… Prostě usnutí jenom u prsa. Přes den ho pak většinou přesunu do kočárku a musím houpat jinak se vzbudí. Nebo ho nechávám spát na sobě na kojícím polštáři.
Večer usíná mezi 19-20 zase u prsa a pak už přesouvám do postýlky. Tu má ve vlastním pokoji. Bohužel máme moc malé pokoje takže k nám se nevejde.
Každopádně v noci jakmile zapláče, tak jsem u něj. Musím hned dát k prsu, jinak se komplet vzbudí a usne zase až po dvou až třech hodinách. Když dám k prsu, tak si většinou párkrát cucne a spí dál. Vím, že se doporučuje spaní v jedné posteli. Ale kojení v leže mi je hrozně nepříjemný a kdyby ležel hned vedle mě, tak se nevyspím vůbec. Zkoušela jsem spát v pokoji s ním, ale na jeho spánek to nemělo vliv a já se budím při každým jeho pohybu, takže mi je pak ještě hůř. Manžel k němu v noci nevstává, protože jemu se komplet vzbudí a začne brečet.
Jsem už úplně vyřízená. Teď jsem nemocná a s teplotou a nachlazením jsem za tři dny naspala dohromady pět a půl hodiny. Ke všemu mám taky se spánkem problém, často než usnu, trvá mi to hodinu, a to už je dítě zase vzhůru. Přes den spát nemůžu, protože bez houpání dítě ve dne nespí. Když ho manžel vezme ven v kočárku, abych dohnala aspoň něco, tak mu tam celou dobu řve nebo fňuká.
Podle doktorky je zdravý. Přes den má se mnou v podstatě kontakt neustále. O domácnost se stará manžel, já se věnuju jenom dítěti.
Jsme už docela zoufalí. Měl jste to někdo podobně? Kdy se to zlomilo? Je to ještě normální? Nějaké tipy co dělat lépe? Omlouvám se za sloh a děkuji!
Asi tomu nerozumím. Vždyť přes den ti spí každý spánek dvě hodiny. To je úplně luxus. Kolik bys chtěla, aby spal? ![]()
V noci mi to taky přijde úplně normální na kojený dítě. Proto si je často mámy berou do postele, protože v noci nakojí a ani neví jak. Takže vlastně nerozumim s čím chceš poradit.
Mam stejne stareho syna, spi podobne a prijde mi, ze spi pekne
ze zkusenosti s prvnim vim, ze by mohlo byt hur. Bohuzel u vas je problem s tim kojenim v noci, muj syn spi se mnou. Presto casto nechce kojit (neni to uplne prsomil), takze obcas chodim preuspavat skakanim na balonu. Ale prijde mi to uplne normalni, neoznacila bych to za spatny spanek
@Tosidelassrandu
Ty dvě hodiny přes den ho udržím spát jenom houpáním v kočárku, jinak se vzbudí klidně po půl hodině. On spí nejspíš dostatečně, ale hrozně tence a v noci se pořád budí. Tak mi jde asi hlavně o to, jestli mu jde nějak prohloubit spánek v noci, aby vydržel aspoň třeba dvakrát tři hodiny. Nebo se s tím prostě smířit a čekat až se to zlepší. ![]()
Moje máma mi říká, že jsem si ho naučila být pořád u mě, a tak to vyžaduje i v noci. Tak nevím jestli něco fakt nedělám špatně. Ale prostě ho mám u sebe jak potřebuje.
@Vladusxx
Ten hojdavak vypadá dobře. Děkuju, zkusíme to. ![]()
@Luminance
Možná prostě nic jiného nezbyde a taky ho k nám nakonec vezmu do postele.
A že může být hůř… To jsem asi potřebovala slyšet. Zkusíme to nějak vydržet. ![]()
@Katka885 píše:
@Tosidelassrandu
Ty dvě hodiny přes den ho udržím spát jenom houpáním v kočárku, jinak se vzbudí klidně po půl hodině. On spí nejspíš dostatečně, ale hrozně tence a v noci se pořád budí. Tak mi jde asi hlavně o to, jestli mu jde nějak prohloubit spánek v noci, aby vydržel aspoň třeba dvakrát tři hodiny. Nebo se s tím prostě smířit a čekat až se to zlepší.![]()
Moje máma mi říká, že jsem si ho naučila být pořád u mě, a tak to vyžaduje i v noci. Tak nevím jestli něco fakt nedělám špatně. Ale prostě ho mám u sebe jak potřebuje.
S tím kočárem to je normální. Já první měsíce s kočárem nachodila denně 20 km. Taky se kočár nesměl zastavit.Pak jsme teda koupili hojdavak i raketku na kočár. Pak z ničeho nic začala spát jedině v postýlce a houpaní odmítala. Ten spánek a celkově potřeby dítěte se mění.
Jinak 3 hodiny v noci u kojenýho dítěte je scifi. To jsou fakt obrovský vyjimky a opravdu hodně spací děti. Vydrž prostě. Spěte spolu. Jakmile odstavíš tak uvidíš jak ti bude rázem (velmi pravděpodobně) spát celou noc ![]()
Ale podle popisu buď fakt ráda za to, co máš. Já když občas tady čtu zkušenosti matek nespavců, tak se divim, že přežily.
Mne to prijde jako uplne normalni miminko. Syn se kolem 4 mesicu zacal budit co hodinu na kojeni, s ockovanim to nijak nesouviselo, a trvalo to minimalne mesic, nez se to protahlo na 2 hodiny a to ho drzelo az do roka a neco. Proto se mnou od tech 4 mesicu spi v posteli a detskou postylku jsme zrusili, nedokazala jsem k nemu totiz co hodinu vstavat. Denni spanek neres, ten se ted bude jeste tolikrat menit, ze za mesic muze byt vse zase jinak. Jo a kecum, ze sis ho rozmazlila kontaktem vubec never, moje mama to na mne taky zkousela a vetsi hovadina snad ani neni, pro miminko je kontakt s mamou uplne stejnou zakladni potrebou jako spanek a jidlo a to mu prece taky neodpiras, abys ho „nerozmazlila“.
Děkuju za uklidnění. Asi kolem sebe mám samý šťastný matky, kterým děti spí, tak jsem byla poslední dobou trochu nervózní.
U doktorky jsme potkali stejně staré mimčo, které prý spí každou noc sedm hodin. Ale je fakt že netuším jestli bylo kojené nebo na um.
Tak to prostě vydržíme. ![]()
Já bych takhle malé dítě nenechala samotné v pokojíku. Pokud máte ložnici, tak ideálně postýlku přiraženou ke tvé posteli nebo jí vzít do vaší postele. Jednak se líp vyspíš, nebudeš muset pořád běhat a taky aby se tak malé miminko necítilo opuštěné. To musí být fakt frustrující, když se mimčo vzbudí a je tam úplně samo a musí si vyplakat, aby matka za ním přišla. Navíc spánek dětí se mění, pamatuju se, jak dítě třeba měsíc spalo krásně, pak další dva měsíce přes den po 10 minutách, pak se to zase zlepšilo. Minimálně do půl roku se budilo přes noc každé tři hodiny.
@ZuzaM
Máme chůvičku, jsem u něj hned jak zakňourá, k pláči se většinou nedostane. Ale chápu, že se tam asi cítí sám špatně. Zkusíme ho dát k sobě do postele, jestli se vyspíme líp. Máme hodně malou ložnici, v podstatě jenom naše postel a knihovna, museli bychom to celé nějak přestavět, aby se vešla ještě postýlka. Ale nějak to zkusíme, aby nebyl v noci sám. Děkuju. ![]()
Mě malá od porodnice spala celou noc plus párkrát chvilku přes den. Před pár týdny mi dva dny dělala co popisujes ty. Byla jsem zoufalá, zvyklá jsem si na to, že jsem vyspala. Radila jsem se úplně všude, kde se dalo. A nakonec mi došla jedna věc, která mi vrátila celonoční spaní.
Zapřemýšlej, jsi zoufalá z toho, že nechce spát, takže predpokladam, že miminko pořád chováš, nosíš a nedáš mu dostatek prostoru k,,seberealizovani,,.
Zkus k večeru alespoň 30 minut položit ho před sebe ukazovat mu hračky, dávat mu podněty, mluvit, smát se s ním. Když uvidíš že ho to nebaví, tak začni s koupáním. Potom na prso a i když Ti u něj usne, zvedni ho ať si odkrkne( bublinky v bříšku bývají částo tou věcí, která miminku nedá spát.)
To byla moje nejčastější chyba, byla jsem šťastná, že konečně usnula a tak jsem nějaké odkrkavani ignorovala. Radši riskni, že se vzbudí při odříhnuti. Potom stačí dát znovu na prso dvakrát cucne a spi zase. Ale nestihne se nalokat vzduchu.
@Evi129
Myslím, že přes den seberealizaci má. Bývá na podložce s hrazdičkou, mluvíme na něj často, všechno komentujeme, směju se na něj. Ale je pravda, že pak k večeru, jak už začne brečet, tak potom už spíš jenom chovám a snažím se utěšovat.
A ohledně odkrkávání máš úplnou pravdu. Je fakt, že jakmile večer usne, tak už se ho do vzpřímené polohy bojím dávat, aby se nevzbudil. Asi i proto, že první měsíc jsem s ním na rameni chodila pořád a odříhnout prostě nechtěl. Ale teď už si odříhne častěji. Díky moc, zkusíme to dneska. ![]()
Mi mala spala klidně 5×20-30 minut přes den a v noci co 30 min vzhůru na prso. A přišlo mi to normální. Proste nespavec. Teď skoro v roce a půl má celkem často jen jeden denní spánek 30minut a když omylem usne na 2 hodiny tak jen přemýšlím jestli na ni neleze nemoc ![]()
@Katka885
Já dávám na rameno a chodím přitom, to mi většinou zajistí, že znova usne.
Kdyby brzo po kojení se vzbudila, zkus nejdřív na rameno než znova kojit.
Z toho co píšeš asi fakt půjde jen o to vychytat to krkani. Já mám doma doslova pijavici (prezdivka od sestřiček v porodnici)
takže technika netechnika, vzduch naloka vždycky.
Přeju ať vám to večer vyjde. ![]()