Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky máme problémek asi před 5 dny sem malý vzala plínky rychle pochopila že se čůrá do nočníku první den nehody ale od druhýho dne nebyla ani jedna po odpolednim i nočnim spaní je plína suchá v noci se i ted dvě noci budí a řiká si že chce čůrat takže doma je uplně super ale venku si zaboha neřekne a vždycky se počůrá tak vůbec netušim jak vysvětlit že tam si taky musí říct asi sem už vyčrpala nápady tak budu vděčná za každou radu =)
Co to zkusit jak s klukem? Nebo podobně, třeba jí říct, že až uvidí nějakej kanál, tak se tam vyčůrá atd…aby ji to prostě bavilo ![]()
To sme taky zkoušely že počůráme kytičku nebo kanál =) ale prostě jakmile jí dám na bobek nebo v ruce jí drčim tak se začne vztekat ![]()
Náš taky ze začátku nechtěl. Tak jsme zalejvali kytičky, stromy… Ale musí k tomu dozrát
U kamarádky zabralo to, že když se malá počurala venku šlo se okamžitě domu ( schválně nebrala převlečení ven ), že se musí jít převléknout. to se princezně nělíbilo chtěla si hrát takže se velmi rychle naučila si říkat venku.
možná ji, ale venku vadí čůrat jen tak, zkusila bych třeba sebou chvilku brát nočník.
Podle mě to chce pár dní na chalupě, nechat jí tam pobíhat nahatou na trávě. Až si počůrá nohy tak pochopí že přičapnout si je lepší. Otrká se a zvykne si na to. Pochop že pro ní to je hrozný nezvyk. Na nočník přešla rychle to je super, ale spoustu dospělých lidí má problém s čůráním v přírodě - hlavně holky. Hlavně rodiče chodí taky na velký nočník ale viděla někdy maminku jak počůrává kytičku nebo čůrá na kanál? Já když jsem byla malá tak třeba v lese najednou máma zavelela že se jde čůrat a ona, já a má starší sestra jsme si hromadně přičaply za křovíčkem - přišlo mi to normální, protože to dělali všichni. Vždyť pro ní to musí být takhle hrozně nepříjemný. ![]()
@Mishaa1
urcite souhlas s lynette
to ji nech opravdu cas! pet dni je jeste malinko a malej to trvalo rozhodne dele nez par dni, i ted kolikrat rekne, ze chce curat a jak ji drzim, tak ji to nejde, tak si rekne za chvilicku… a pro tohle je nejlepsi, jestli mate v okoli trosku starsi holcicku, ze by ji to ukazala
Motivujte verbálně - když jsme venku, nemáme s sebou nočník nebo záchod, a tak si čupneme na trávu a čůráme, jako bychom seděli na nočníku. Ze začátku dceři ulehčíte učení tím, že ji necháte chodit bez spodního prádla, třeba jen v tílku. Když se Vám bude zdát, že už by se jí mohlo chtít na malou stranu, dřepněte si s ní. Venku je dceřina pozornost zaměstnána tolika zajímavými podněty, že občasné nehody jsou do cca pěti let věku v normě. Ptejte se jí, zda se jí chce čůrat (např. Jdeme čůrat? Ať není havárka…).
Některé děti se ze začátku bojí vyprázdňovat venku mimo bezpečí domova, a proto vše v klidu. Rozhodnutí, kdy to poprvé zkusí, nechte na dceři. Uvidíte, že Vás příjemně překvapí.
@SlaJa A nebo taky nepřekvapí
Mé sestře je 35 let a radši by se počůrala než aby se vyčůrala v přírodě. ![]()
Sam to měl stejně, doma už jsme byli bez plínek, maximálně sem tam kapka, ale venku se normálně počůral prakticky durch, pokud jsem ho „nedonutila“ vyčůrat se dřív.
Podle mě je venku více podnětů, snáze zapomenou / nevzpomenou si, a navíc nemají to přesně stanovené místečko na čůrání, jako doma a to je pro ně matoucí. U nás to trvalo asi 2-3 týdny, kdy to venku bylo už jen s kapkou, sem tam se počůral i tak.
Pokud jde jen o zahradu, klidně zpočátku vemte ten nočník ven, dokud se nenaučí to pořádně ovládat / udržet, po pěti dnech to je ještě dost brzy.
Já jsem děti venku takhle v létě nechávala chodit prostě nahatý a bylo po problému.
@Markytka_Ostrava
tak synka mas jeste malyho, dcerka zacala opravdu chodit na nocnik kolem toho druheho roku a co vim treba od kamaradky, tak meli s drzenim pindika snad do tri let problemy, tak curali venku na holcicku ![]()
Dávala jsem venku čurat preventivně, abych se vyhla situacím, kdy jsem třeba stála ve frontě u pokladen supermarketu, nákup naložený na pásu a najednou dítě zahlásilo, že teď hned nutně potřebuje čurat ![]()
Postupně si říkal s větším předstihem. Ale dej ji zkrátka vyčurat před odchodem a pak podle příjmu tekutin jí dej věnku vyčurat, když se naskytně nějaké příhodné místo.
Předesílám, že pouhé zeptání se, zda potřebuje, nikdy nepřineslo pražádný výsledek, zapřel by raději nos mezi očima ![]()