Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Myslim, ze to chapu. Je ti lito, ze investovali energii do vymysleni pro segru a pro tebe jen neco, co bylo po ruce. necitim tam stiznost na nerovne dary ve financni rovine, ale v tom, jak nad kterym premysleli.
Opravdu je moznost, ze se zeptali vas obou dvou a tvoje sestra proste darky tak dobre vybirat neumi, rekla ze ji nic nenapada a dohodli se na nejakem poukazu, aby nevybrali kravinu. Tak bych si to asi v sobe srovnala a opakovala si to, dokud by si to nesedlo a neprestala se tim trapit.
Nestuduji, od 18 pracuji a přispívám do domácnosti, paušál a mou útratu si platím sama. Bydlím u nich z důvodu ceny nájmů, ten bych si při aktualních cenách nemohla dovolit. Sestra u nich bydlela do cca 22 let pak dostala byt, který otec zdědil.
Závistivá nejsem, jen mě to prostě zamrzelo
@Smudla180 píše:
Nestuduji, od 18 pracuji a přispívám do domácnosti, paušál a mou útratu si platím sama. Bydlím u nich z důvodu ceny nájmů, ten bych si při aktualních cenách nemohla dovolit. Sestra u nich bydlela do cca 22 let pak dostala byt, který otec zdědil.
Já se Ti vůbec nedivím a po tomto příspěvku už vůbec ne. Rodiče jednoznačně upřednostňují sestru a To, že se Ti to nelíbí je naprosto pochopitelný a oprávněný pocit. Taky dostaneš ve 22ti byt, nebo finanční kompenzaci
? O tom bohužel dost pochybuju ![]()
@prokr píše:
V 19ti patrně ještě studuje a rodiče mají povinnost ji živit. Vytahování „dotování“ je trapas. Kdepak si asi tak myslíš, že bydlela před deseti lety její sestra a za čí peníze žila? Žádnou závist tam nikde nevidím. Jenom lítost nad rozdílným a neférovým a lhostejným přístupem rodičů.
Žít u rodičů, pokud studuje, je v pořádku - ale měla by si toho být vědoma… a ne zazlívat a skrytě vyčítat sestře, že ji rodiče také, byť už vdanou, podporují.
Já letos nedostala ani jeden dárek. V rodině jsme už všichni dospělí a každý si žijeme své životy. Na Vánoce jsme se sešli všichni u jednoho stolu a bylo to pro nás nejvíce
Bylo řečeno, že budou vánoce bez dárků a každý to dodržel. Žádné hádky, nevděk ani nic podobného. Mrzí mě jak vypadají rodiny po vánocích jen proto, jaký kdo dostal nebo nedostal dárek. Ani nevím co bych si přála, vše si koupím sama v průběhu roku. ![]()
@prokr píše:
Nevím, kde by jako měla v 19ti letech žít jinde než u rodičů. Nejspíš ještě studuje a v tom případě mají rodiče povinnost ji živit a zajišťovat, takže nevím, proč vytahuješ nějaké „dotování“. Pochybuju, že sestra zakladatelky před deseti lety byla samostatná „nedotovaná jednotka“ na rodičích nezávislá.
Zakladatelko tohle upřednostňování jednoho dítěte je celkem běžný jev. Můžeš se ozvat a říct rodičům jak to vidíš a jak se cítíš, ale dost pravděpodobně Ti budou do očí tvrdit, že oni žádné rozdíly nedělají, že tohleto a támhleto, akorát se pohádáte a nejhorší budeš samozřejmě Ty.
Nejlepší je to neřešit, povznést se nad to a být ráda, že nemám jiné mnohem horší starosti. Než se k tomuhle člověk dopracuje chce to samozřejmě čas.
Při dotazu na dárek pro sestru bych jednoduše odpovídala, že nevím a zdekovala se
Precti si zakladatelky úvodní příspěvek. Zakladatelka píše, že má pocit, že rodiče sestru hodně dotují a asi ji mají více rádi. BohunkaP na toto jen reagovala. To zakladatelka to dotování vytáhla první.
@Smudla180 píše:
Chapu te…bohuzel je to casty jev, ze rodice uprednostnuji vice nejakeho potomka..nic s tim neudelas..vlastni zkusenost
@BohunkaP píše: Žít u rodičů, pokud studuje, je v pořádku - ale měla by si toho být vědoma… a ne zazlívat a skrytě vyčítat sestře, že ji rodiče také, byť už vdanou, podporují.
Kdyby k nim rodiče přistupovali stejně, nebylo by co zazlívat. To se ale neděje. Sestra doma byla do 22ti poté dostala od rodičů byt. Zakladatelce je 19 náklady na život si hradí ze svého a dárky dostává výrazně „horší“ než sestra. PROČ? A kde je v tom nějaká férovost a spravedlnost?
@Zlobolka123 píše:
Já letos nedostala ani jeden dárek. V rodině jsme už všichni dospělí a každý si žijeme své životy. Na Vánoce jsme se sešli všichni u jednoho stolu a bylo to pro nás nejvíceBylo řečeno, že budou vánoce bez dárků a každý to dodržel. Žádné hádky, nevděk ani nic podobného. Mrzí mě jak vypadají rodiny po vánocích jen proto, jaký kdo dostal nebo nedostal dárek. Ani nevím co bych si přála, vše si koupím sama v průběhu roku.
Chapes, ze to neni o darku, ale o tom, ze na nich vykrystalizuje krasne to, jak na tebe s.rou nebo nes.rou cely rok?
Nedelej z lidi chamtivce, co se perou o nejake kosmeticke balicky apod. ![]()
A je to opravdu tak, že rodiče upřednostňují vdanou sestru? Co se týče dárku, tak se sestře dárek povedl více. Vždyť zakladatelka taky dostala dárek, jen to nebylo podle jejího gusta. Myslím, že až bude zakladatelka mít chlapa a žít jinde, budou ji také „dotovat“. Pak se to teprve ukáže. Zatím se to podle mě nedá soudit, kdyz u nich bydlí.
@Sandra.B1 píše:
Precti si zakladatelky úvodní příspěvek. Zakladatelka píše, že má pocit, že rodiče sestru hodně dotují a asi ji mají více rádi. BohunkaP na toto jen reagovala. To zakladatelka to dotování vytáhla první.
Ano to máš pravdu, to jsem nevědomky poněkud překroutila.
Jinak si ale myslím, že všichni chápou, jak jsem to myslela…
@boball píše:
Dárek v podobě poukazu využij tak, že až bude mít maminka narozeniny, nakup jí tam, když se jí ten obchod tak líbí.
Vsadim se, ze maminka poukaz nekde dostala, nevedela, jak ho vyuzit, tak jim odbyla tady zakladatelku ![]()
Dalsi ublizena fnukna tvl. Dojdi se podivat do nakyho domova duchodcu. Tam mas furu opustenejch lidi, za kterejma ani na Vanoce nikdo neprijde. Nebo do decaku. Tam mivaj deti hmotne dost ale chybi to dulezity, rodina. A pak si stezuj. No mercy jako, sorac. Pro tohle opravdu nemam pochopeni.
@prokr píše:
Kdyby k nim rodiče přistupovali stejně, nebylo by co zazlívat. To se ale neděje. Sestra doma byla do 22ti poté dostala od rodičů byt. Zakladatelce je 19 náklady na život si hradí ze svého a dárky dostává výrazně „horší“ než sestra. PROČ? A kde je v tom nějaká férovost a spravedlnost?
Mícháš dohromady jablka a hrušky.
Zakladatelka dárek k Vánocům dostala - stejně jako její sestra.
Jen holt, s výběrem dárku pro sestru poradila, tedy se maminka trefila lépe do vkusu. Sestra pravdepodobně neporadila (nebo poradila špatně), tedy to zakladatelky vkusu bohužel nekonvenuje.
To se stává a není hned nutné si to brát osobně, natož vytvářet životní rozvahy “má dáti - dal”
Nesmyslně podporuješ zakladatelku ve zbytečné ukřivděnosti.
V devatenácti má ta holka sotva po maturitě, takže mi přijde celkem normální, že ještě bydlí doma. Tady je to zas samá údernice, co se odstěhovala od rodičů v sen osmnáctin (patrně kvůli skvělým vztahům, co spolu měli) a pak už vydělávala a do toho ještě studovala nějakou velmi náročnou školu. ![]()
Zakladatelko, chápu, že jsi smutná, ale tím, že se budeš užírat, se to nijak nevyřeší. Já bych si s mámou promluvila. Bez výčitek, ale o tom, jak se cítím a jaké pocity to ve mně vyvolává. A asi bych se zamyslela, jestli to takhle bylo vždycky, jestli rodiče nikdy neuměli dávat dárky (jsou lidi, co jim vymýšlení dárků nejde) nebo se teď něco změnilo. Nepomohlo by, kdybyste zase zavedli dopis Ježíškovi?
Já mám taky děti s desetiletým odstupem a aktuálně se rozhodně hůř vymýšlejí dárky mladší puberťačce, a to spolu taky bydlíme a máme docela blízký vztah. Doma v podstatě všechno má, věci, po kterých tak puberťáci normálně prahnou (mobil, noťas, chytré hodinky, foťák…) dostala v nedávné minulosti, když něco potřebuje (třeba bundu na snowboard), dostane to i mimo termín Vánoc/narozenin. Koncert nebo jiná kultura taky zrovna nejsou žádné, co by ji lákaly. Chtěla na balet, ale to jsme spolu byly na začátku adventu. Co by chtěla k Vánocům, si nenapsala, na dotazy odpovídala, že neví (ptali jsme se všichni asi milionkrát) Syn naproti tomu vydal pro Ježíška sdílenou excelovou tabulku, stačilo jen odškrtávat.
Ono to není vždycky jen chyba dárců. ![]()