Nerovné dary

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
26.12.23 08:59

Nerovné dary

Ahoj,
Je to asi blbost, ale trochu mě to trápí, tak chci znát i názor od jiných😌
Vždy na narozeniny nebo Vánoce dostanu se sestrou od našich jinak hodnotný dárek.
Celkově mi přijde, že rodiče sestru hodně dotují, nevím asi ji mají vice rádi. Má chlapa a dítě a bydlí ve svém, ale myslím že špatně se namají. Zato já bezdětná bez chlapa bydlím furt u rodičů. Na Vánoce se mě mamka ptala co mají sestře koupit, tak jsem poradila a myslím že fakt dobře, sestra byla překvapena. Ale na můj dárek se nikdo neptal a proto to taky tak dopadlo. Dárek ve formě poukazu do obchodu, kde vůbec nechodím a vím, že si tam ani nic nekoupím. Vím, že se říká
darovanému koni na zuby nehleď, ale jsem z toho dost smutná a stále přemýšlím i nad tím jestli mě vůbec mají rádi a jestli je aspoň zajímám. Přeci jen bydlím u nich doma tak by si mamka mohla všimnout co by mi udělalo radost. Příští rok mi bude 20 a sestře 30, takže obě dvě budeme mít velkou oslavu. Počítám s tím, že můj dárek bude taky nevhodný a pro sestru bude stát za to 😌

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5098
26.12.23 09:02

A nemohla by sis priste rict, co by sis prala za darek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21966
26.12.23 09:14
@Anonymní píše:
Ahoj,
Vždy na narozeniny nebo Vánoce dostanu se sestrou od našich jinak hodnotný dárek.
Celkově mi přijde, že rodiče sestru hodně dotují, nevím asi ji mají vice rádi. Má chlapa a dítě a bydlí ve svém, ale myslím že špatně se namají. Zato já bezdětná bez chlapa bydlím furt u rodičů. Na Vánoce se mě mamka ptala co mají sestře koupit, tak jsem poradila a myslím že fakt dobře, sestra byla překvapena. Ale na můj dárek se nikdo neptal a proto to taky tak dopadlo. Dárek ve formě poukazu do obchodu, kde vůbec nechodím a vím, že si tam ani nic nekoupím. Vím, že se říká
darovanému koni na zuby nehleď, ale jsem z toho dost smutná a stále přemýšlím i nad tím jestli mě vůbec mají rádi a jestli je aspoň zajímám. Přeci jen bydlím u nich doma tak by si mamka mohla všimnout co by mi udělalo radost. Příští rok mi bude 20 a sestře 30, takže obě dvě budeme mít velkou oslavu. Počítám s tím, že můj dárek bude taky nevhodný a pro sestru bude stát za to 😌

A nemyslíš, že může být problém v tom, že stejně jako se maminka na dárek pro sestru zeptala tebe, tak na dárek pro tebe se zeptala sestry…. a ta, třeba i v dobré víře, prostě poradila špatně? Nebo se nezeptala a zkusila to odhadnout sama – no a netrefila se, každý nemá na vybírání dárků talent.

Ve svém věku žiješ stále u rodičů, takže si opravdu nemyslím, že máš právo na nějaké ublížené stěžování si, jak rodiče sestru “dotují” a tebe ne… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1402
26.12.23 09:18

Takove starosti závidím. :mrgreen: já se teda cítila vždycky špatně jako vnouce, babička dala jen jednomu oblíbenci a ostatním řekla že nemá peníze. :mrgreen: prostě řekni rodičům příště co chceš a je to. A pokud u nich bydlíš a dotuji ti jiné věci, tak asi mají pocit, že víc nepotřebuješ. Ono jako být vdaná s dětmi je jiný než mít pohodlicko u maminky. Ale to uvidíš jednou třeba sama. Můj muž má taky sestru, která prepocitava a kouká na to, co mu kdo dal a běda jak ona dostane méně hodnotný dárek. Upřímně takové povahy nenávidím. Třeba můj muž rodině pomáhá, ona bydlí u papanka a nemusí hnout ani prstem a stará se jen o sebe, taky je mladá jako ty. A aai stejně zavistiva. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15050
26.12.23 09:22
@Anonymní píše:
Ahoj,

Dárek v podobě poukazu využij tak, že až bude mít maminka narozeniny, nakup jí tam, když se jí ten obchod tak líbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5598
26.12.23 09:26
@BohunkaP píše:
A nemyslíš, že může být problém v tom, že stejně jako se maminka na dárek pro sestru zeptala tebe, tak na dárek pro tebe se zeptala sestry…. a ta, třeba i v dobré víře, prostě poradila špatně? Nebo se nezeptala a zkusila to odhadnout sama – no a netrefila se, každý nemá na vybírání dárků talent.Ve svém věku žiješ stále u rodičů, takže si opravdu nemyslím, že máš právo na nějaké ublížené stěžování si, jak rodiče sestru “dotují” a tebe ne… ;)

Nevím, kde by jako měla v 19ti letech žít jinde než u rodičů. Nejspíš ještě studuje a v tom případě mají rodiče povinnost ji živit a zajišťovat, takže nevím, proč vytahuješ nějaké „dotování“. Pochybuju, že sestra zakladatelky před deseti lety byla samostatná „nedotovaná jednotka“ na rodičích nezávislá :roll:.
Zakladatelko tohle upřednostňování jednoho dítěte je celkem běžný jev. Můžeš se ozvat a říct rodičům jak to vidíš a jak se cítíš, ale dost pravděpodobně Ti budou do očí tvrdit, že oni žádné rozdíly nedělají, že tohleto a támhleto, akorát se pohádáte a nejhorší budeš samozřejmě Ty.
Nejlepší je to neřešit, povznést se nad to a být ráda, že nemám jiné mnohem horší starosti. Než se k tomuhle člověk dopracuje chce to samozřejmě čas.
Při dotazu na dárek pro sestru bych jednoduše odpovídala, že nevím a zdekovala se :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5598
26.12.23 09:32
@xxprincesscz píše:
Takove starosti závidím. :mrgreen: já se teda cítila vždycky špatně jako vnouce, babička dala jen jednomu oblíbenci a ostatním řekla že nemá peníze. :mrgreen: prostě řekni rodičům příště co chceš a je to. A pokud u nich bydlíš a dotujiti jiné věci, tak asi mají pocit, že víc nepotřebuješ. Ono jako být vdaná s dětmi je jiný než mít pohodlicko u maminky.Ale to uvidíš jednou třeba sama. Můj muž má taky sestru, která prepocitava a kouká na to, co mu kdo dal a běda jak ona dostane méně hodnotný dárek. Upřímně takové povahy nenávidím. Třeba můj muž rodině pomáhá, ona bydlí u papanka a nemusí hnout ani prstem a stará se jen o sebe, taky je mladá jako ty. A aai stejně zavistiva. :mrgreen:

V 19ti patrně ještě studuje a rodiče mají povinnost ji živit. Vytahování „dotování“ je trapas. Kdepak si asi tak myslíš, že bydlela před deseti lety její sestra a za čí peníze žila :think:? Žádnou závist tam nikde nevidím. Jenom lítost nad rozdílným a neférovým a lhostejným přístupem rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
26.12.23 09:33

Mas mamahotel, co jeste chces?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1402
26.12.23 09:35
@prokr píše:
Nevím, kde by jako měla v 19ti letech žít jinde než u rodičů. Nejspíš ještě studuje a v tom případě mají rodiče povinnost ji živit a zajišťovat, takže nevím, proč vytahuješ nějaké „dotování“. Pochybuju, že sestra zakladatelky před deseti lety byla samostatná „nedotovaná jednotka“ na rodičích nezávislá :roll:.
Zakladatelko tohle upřednostňování jednoho dítěte je celkem běžný jev. Můžeš se ozvat a říct rodičům jak to vidíš a jak se cítíš, ale dost pravděpodobně Ti budou do očí tvrdit, že oni žádné rozdíly nedělají, že tohleto a támhleto, akorát se pohádáte a nejhorší budeš samozřejmě Ty.
Nejlepší je to neřešit, povznést se nad to a být ráda, že nemám jiné mnohem horší starosti. Než se k tomuhle člověk dopracuje chce to samozřejmě čas.
Při dotazu na dárek pro sestru bych jednoduše odpovídala, že nevím a zdekovala se :kytka:

V 19 může na brigádu, nemusí ji rodiče platit všechno (nevíme co všechno plati). Ale živit a například platit koníčky, dovolené, mobil,… to fakt rodiče nemusí. Jestli ji třeba do teď plati drahý paušál, dávají kapesné atd. tak určitě mohou mít oprávněný pocit, že dělají dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1813
26.12.23 09:38

@xxprincesscz Spíš ty zníš jako pěkná závistivka 😃.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5598
26.12.23 09:38
@Floraly píše:
Mas mamahotel, co jeste chces?

Mezi mamahotelem a plněním vyživovací povinnosti je myslím dost velký rozdíl :think:.Leda, že by sestra zakladatelky byla v 19ti letech už zcela samostatná na rodičích ve všech směrech včetně bydlení nezávislá osoba. To asi tak nebylo viď :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5598
26.12.23 09:39
@xxprincesscz píše:
V 19 může na brigádu, nemusí ji rodiče platit všechno (nevíme co všechno plati). Ale živit a například platit koníčky, dovolené, mobil,… to fakt rodiče nemusí. Jestli ji třeba do teď plati drahý paušál, dávají kapesné atd. tak určitě mohou mít oprávněný pocit, že dělají dost.

Spekulace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
26.12.23 09:41
@xxprincesscz píše:
V 19 může na brigádu, nemusí ji rodiče platit všechno (nevíme co všechno plati). Ale živit a například platit koníčky, dovolené, mobil,… to fakt rodiče nemusí. Jestli ji třeba do teď plati drahý paušál, dávají kapesné atd. tak určitě mohou mít oprávněný pocit, že dělají dost.

Ale prosim te, pokud dite studuje, tak je normalni, ze ho rodice zabezpecuji. To neni zadne dotovani. Ohledne darku by to melo byt plus minus rovnocenne bez ohledu na to, kdo kde bydli. Dat jednomu neco vetsiho a hodnotneho a druhemu usmrknout nejakou pozornost aby se nereklo, je ze strany rodicu spatne. Zbytecne tim vnaseji mezi sourozence zarlivost a pocity krivdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5598
26.12.23 09:42
@frauhofman píše:
@xxprincesscz Spíš ty zníš jako pěkná závistivka 😃.

Očekávat od rodičů stejný a spravedlivý přístup ke všem sourozencům není závist :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
26.12.23 09:42

Pocitově to může být tak, že sestra má rodinu a prostě potřebuje víc. Ty jsi sama a o nic nejde. A možná se tomu ani nedá divit, i když to jistě na radosti nepřidá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný