Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, holce je 5 a začly jsme chodit na logopedii a dostaly jsme cvičení, že má rozlišovat třeba DE-DĚ, TE- TĚ, NY-NI atd. a co je měkký a co tvrdý a ona to vůbec nerozlišuje, tvrdí, že jí to zní stejně a to můžu ťuťánkovat horem dolem! Sama logopedka říkala, že už by to měla dávno umět!! Tak mě napadá jestli to třeba není nějaká porucha, nebo to chce jen víc trpělivosti?
… Doufám, že můj dotaz někdo pochopí a poradí
..Díky Lenka
Nejdřív tě chci uklidnit, že do nástupu do školy je ještě dost času to napravit. ![]()
Rozlišování tvrdých a měkkých souhlásek, resp. di-dy, ti-ty, ni-ny, je těžké. Mají s tím problém i některé děti v 2. třídě, kde se učí psaní i-y.
Logopedka je přeci také speciální pedagog, tak ona by ti měla říct, zda se jí nezdá, že dcera má nějaké znaky vývojové poruchy učení (nesoustředěnost, špatná jemná motorika, hyperaktivita,…) a příp. doporučit pedagogicko-psychologickou poradnu.
Ale věř, že se mluvení rychle zlepší, pokud budete trénovat a že to není nic nenormálního, že to dcerka neumí.
Příspěvek upraven 15.07.11 v 19:03
Díky za odpověď! Tak je fakt, že jsme tam byly poprvé a doma trénujem teprv 2 dny, takže je jasný, že se to určitě naučí! Jen mě zarazilo, že prostě neslyší ten rozdíl!! No, budem trénovat, do školy půjde až za rok ![]()
a nemá malá nějaké problémy třeba se sluchem? vyšetřovali jste?
náš malý chodí taky na logopedii, teda už 3 měsíce a je to pořát boj, ten náš měl zvětšenou nosní mandli a s tím související podtlak v uších s zhoršené slyšení (tympano C) a je pravda, že spoustu hlásek se učí teprve teď, některé vůbec neznal, nerozlyšoval (vlastně je neslyšel, víceméně odezíral)
a souhlasím s zerezmijkou, ta vaše logopedka by měla posoudit, v čem by mohl být problém a navrhnout řešení, od toho je speciální pedagog (ta naše viděla malého 5 minut a bylo vidět, že hned má spoustu postřehů a návrhů, jak problémy řešit)
neboj, ono se to poddá, ale chce to čas ![]()
Ahoj,
teda nejdřív žasnu, jak může pani logopedka říct, že pětileté dítě už to má zvládat.
Kdyby myslela vytleskávat, tomu bych snad rozumněla.
Ale to je v logopedii k ničemu
.
Je to jak píše zerezmijka, učivo druhé třídy.A je to příprava na výuku i, y, kde ve 3.ročníku následují vyjmenovaná slova.
Buď v naprostém klidu
!
Ahoj,
já bych rozhodně neplašila. S dcerou jsem začala chodit na logopedii ve čtyřech letech a měla uplně stejný problém, prostě to neslyšela. Naše logopedka nám naopak řekla, že je to uplně běžný. S dcerou dělala i nějaké zvukové testy a tam se to taky potvrdilo, rozdíl neslyšela, „děda a deda“ byly pro ni dvě naprosto stejný slova.
Měkčení jsme trénovali nejdýl, pokroky začaly být až právě kolem pátého roku. Naopak R a Ř se pak naučila během měsíce. V šesti letech byla z logopedie vyřazena, takže klid ![]()
Myslím, že sluch má v pořádku, ani s mandlemi nemáme problém!!.. Jinak moc děkuju, uklidnily jste mě! Jo a stím vytleskáváním, to nám taky říkala a ještě máme trénovat motoriku jazyka, to je taky lahůdka na mý nervy ![]()
PitbulLenka píše:
Myslím, že sluch má v pořádku, ani s mandlemi nemáme problém!!.. Jinak moc děkuju, uklidnily jste mě! Jo a stím vytleskáváním, to nám taky říkala a ještě máme trénovat motoriku jazyka, to je taky lahůdka na mý nervy
Má kamarádka měla stejný problém, myslím s motorikou jazyka a pani logopedka poradila takový trik s Pikaem.Kousek nad ret dáš jen zlomeček Pikaa a dítko ho musí slíznout jazykem
!Strany střídáš
!
Alice19761 píše:PitbulLenka píše:Má kamarádka měla stejný problém, myslím s motorikou jazyka a pani logopedka poradila takový trik s Pikaem.Kousek nad ret dáš jen zlomeček Pikaa a dítko ho musí slíznout jazykem
Myslím, že sluch má v pořádku, ani s mandlemi nemáme problém!!.. Jinak moc děkuju, uklidnily jste mě! Jo a stím vytleskáváním, to nám taky říkala a ještě máme trénovat motoriku jazyka, to je taky lahůdka na mý nervy!Strany střídáš
!
Díky, super nápad, to by mě nenapadlo
![]()
PitbulLenka píše:Alice19761 píše:Díky, super nápad, to by mě nenapadloPitbulLenka píše:Má kamarádka měla stejný problém, myslím s motorikou jazyka a pani logopedka poradila takový trik s Pikaem.Kousek nad ret dáš jen zlomeček Pikaa a dítko ho musí slíznout jazykem
Myslím, že sluch má v pořádku, ani s mandlemi nemáme problém!!.. Jinak moc děkuju, uklidnily jste mě! Jo a stím vytleskáváním, to nám taky říkala a ještě máme trénovat motoriku jazyka, to je taky lahůdka na mý nervy!Strany střídáš
!
![]()
Jak cvičíte rozlišování. Naše logopedka nám radila využít i zrak - vidět se v zrcadle (měkké souhlásky jazyk dole, tvrdé souhlásky jazyk nahoře) a také hmat při měkké souhlásce zmáčkonout měkkou věc, při tvrdé se dotknout tvrdé kostky. Malá se to naučila brzo.
Učila nás to přesně s měkkým míčkem a tvrdou kostkou a vždycky když držela třeba tvrdou, tak říkat tvrdý a naopak! Ale když jí pak zkouším, tak to plete, ale včera už jí to docela šlo- jestli to nebyla jen náhoda
… No a říkat měkký jí učila- jazyk za dolní zuby a špachtli mezi ně, ale s tím teda bojujem ![]()
Ještě jsem si vzpoměla, mi jsme vyslovovali měkké a tvrdé souhlásky di, dy, ta, ťa a malá podle toho mačkala měkkou nebo tvrdou kostku. A ještě nám logopedka říkala pokud má dítě problém s rozlišením tak do měkkých slabik přidává hodně zřetelně j, takže se říká ďje, ťja, ňji apod., dítě to pak líp slyší.
Však ona u toho ty kostky taky drží, ale stejně jí to nedocházelo! Ale s tim přidáním toho J, to zkusím- je fakt, že to líp vyzní!!! Jinak malá je teď bohužel na chatě s babičkou, takže to budem trénovat až za týden
.. Jestli s ní bude trénovat babča nevím
..
Všem moc děkuju za rady a dobrý tipy ![]()
Lenka